Atatürk’e gidelim

Güncelleme Tarihi:

Atatürk’e gidelim
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2006 00:00

Mehmet Ali Birand’ın sorularını yanıtlayan İran’ın eski Cumhurbaşkanı Hatemi, "Anıtkabir’e gitmeme’ protokolünün yanlış olduğunu belirterek, "Artık bundan vazgeçmeliyiz. Halklarımızın daha da yakınlaşması için neler yapılması gerektiğine bakmalıyız. Protokole değil" dedi.

İRAN’ın eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, sürpriz bir çıkış yaparak İranlı devlet adamlarının Anıtkabir’i ziyaret etmeme yolundaki yaklaşımın artık değişmesi gerektiğini söyledi.

Kanal D Ana Haber’de konuştuğu Mehmet Ali Birand’ın, "Neden İranlı yetkililer geldiklerinde Anıtkabir’e gitmez. Anıtkabir’e gitmek, İranlı bir resmi yetkili için kötü birşey midir?" sorusunu yanıtlayan Hatemi, şaşırtan şu yanıtı verdi:

"Bu tip protokol işlerinden artık vazgeçmemiz gerekir. Daha çok gerçeklere bakmalıyız. Zira iki toplumun birbirine saygı ve sevgisi büyüktür. İki ülkenin yakınlaşmasında, toplumların birbirlerine karşılıklı saygısı çok önemlidir. Protokolden vazgeçmek lazım. Protokol önemli değildir. Halklarımız birbirine yakındır. Daha da yakınlaşması için neler yapılması gerektiğine bakmalıyız. Protokole değil."

KÜRDİSTAN KURULAMAZ

Hatemi, bu akşam 19.00’ da M.Ali Birand ile Kanal D Ana Haber’de yayınlanacak olan söyleşisinde, Irak’taki son durum ve daha da önemlisi Bağımsız Kürdistan konusundaki görüşlerini de açıkladı. "Bağımsız bir Kürdistan kurulursa İran ne yapar? Müdahale eder mi?" şeklindeki soruyu da çok net şekilde, "Türkiye ile İran’ın bu konuda aynı politikaları izlediğini, bağımsız bir Kürdistan kurulmasının söz konusu olamayacağı" şeklinde yanıtladı.

İran’ın bölgedeki etkinliğinin arttığını , ancak bunun Irak’ta bir Şii devleti kurulması anlamına gelmediğini belirten Hatemi, "Türkiye gibi bizler de Irak’ın bölünmesine kesinlikle karşıyız " dedi.

BİZDEN KORKMAYIN

Hatemi, İran’ın nükleer enerji programı hakkında da çok çarpıcı açıklamalarda bulundu. "Türkiye bizden korkmamalı" diyen Hatemi, İran’ın tamamen uzun vadeli enerji ihtiyacını karşılayabilmek için nükleer santral geliştirmeye çalıştığını söyledi ve " İran kesinlikle nükleer silah peşinde koşmamalıdır" dedi.

İran’ın eski Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin de nükleer enerji geliştirmeye hakkı olduğunu sözlerine özellikle ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!