Muhtar mahkeme kurup, berdel yapmış

Güncelleme Tarihi:

Muhtar mahkeme kurup, berdel yapmış
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2006 00:00

Van’ın Özalp İlçesi Hacıkışlak Köyü’nde bir genç kadına tecavüz sonrası yaşananlar, bölge insanının ortaçağ zihniyetini ortaya koydu.

OLAYLAR Hacıkışlak Köyü’nden 43 yaşındaki H.G.’nin evli ve 3 aylık hamile 21 yaşındaki S.A.’ya silah zoruyla tecavüz etmesiyle başladı. S.A. sadece tecavüze uğramakla kalmadı, bir de eşi 24 yaşındaki Mehmet A.’nın akrabası B.A. tarafından ahıra bağlanıp işkence edildi. S.A, bu olayları ailesine anlatınca, durum Köy Muhtarı Mecit Önder’e iletildi.

Muhtar Önder, köyün ileri gelenlerinden 8 kişiyi bir araya toplayarak olayın kan davasına dönüşmemesi için kendince bir mahkeme kurup sorunu çözmeye karar verdi. Mecit Önder, tecavüze uğrayan S.A.’yı kocası Mehmet A.’dan sembolik olarak boşayıp, tecavüzden tutuklanan Hüseyin G.’nin 16 yaşındaki kızı Ç.G. ile imam nikahıyla evlendirdi. Muhtar Önder, kararı köyün ileri gelenlerinin aldığını belirterek, taraflara da kendi hazırladığı, kendi rızalarıyla evlendiklerine ilişkin belge imzalattı. İki genç kadın, mal gibi kullanılıp köyde sorun çözülmüştü. Ama S.A. yapılanlara katlanamadı.

Özalp Cumhuriyet Savcılığı’na ifade veren S.A., kocasından boşanmak için de mahkemeye başvurdu. Tecavüzcü Hüseyin G. tutuklanıp cezaevine konulurken, Ç.G. de babası tarafından Mehmet A. ile zorla evlendirdiğini belirterek, gerdek gecesinin kanlı çarşafını savcıya teslim etti. Savcılık tarafından ailelerine teslim edilen S.A. ile Ç.G.’nin öldürülmeleri ihtimali üzerine Vali Niyazi Tanılır’ın talimatıyla devlet koruması altına alındı. Soruşturma sırasında köy muhtarı Mecit Önder ile Mehmet A.’nın da bulunduğu toplam 10 kişi gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen 10 kişiden, Mehmet A. tutuklanıp cezaevine konuldu. Muhtar Önder ile diğer 8 kişi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!