Rumsfeld: O harita bizi de üzdü

Güncelleme Tarihi:

Rumsfeld: O harita bizi de üzdü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2006 08:51

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ile Pentagon'da dün biraraya geldi. Rumsfeld, Roma'daki NATO Savunma Koleji'nde ABD'li bir albayın verdiği seminerde, Türkiye'nin 18 ilini de kapsayan bir bölgeyi “Kürdistan” olarak gösteren bir harita kullanılmasının kendileri üzdüğünü söyledi.

Haberin Devamı

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un girişinde, Donald Rumsfeld tarafından askeri törenle karşılanan Vecdi Gönül, Pentagon defterini de imzaladı. Daha sonra Gönül ve Rumsfeld başkanlığında heyetlerarası görüşmelere geçildi.

Bu görüşmede, ABD'nin eski Ankara büyükelçilerinden, ABD Savunma Bakan Yardımcısı Eric Edelman da yer aldı. Heyetlerarası görüşmenin en başında Rumsfeld, Gönül'e, “talihsiz harita krizi” nedeniyle duyduğu üzüntüyü dile getirdi ve bu konuyu açıklığa kavuşturmak üzere Gönül'e bir mektup göndermiş olduğunu söyledi.

Pentagon'daki yardımcılarından mektubun bir kopyasını Gönül'e sunmalarını isteyen Rumsfeld, ortaya çıkan olayda Pentagon'un hiçbir ilgisi bulunmadığını vurguladı.

Roma'daki NATO Savunma Koleji'nde, ABD'li bir albayın verdiği seminerde, Türkiye'nin 18 ilini de kapsayan bir bölgeyi “Kürdistan” olarak gösteren bir harita kullanılması, Türkiye ile ABD arasında sıkıntıya neden olmuştu. ABD'li yetkililer, haritanın, ABD yönetimi ve politikalarıyla hiçbir ilgisi olmadığını belirten açıklamalar yapmıştı. Gönül, Rumsfeld ile görüşmesinin ardından, ABD Savunma Bakan Yardımcısı Gordon England ile de Pentagon'da biraraya geldi. Gönül'ün gündeminde, savunma sanayi konuları ve PKK terörüyle mücadele bulunuyor. Gönül, Washington'daki temaslarının ardından Texas eyaletinin Fort Worth kentine geçecek ve yarın F-35 üretim tesisinde incelemelerde bulunacak. Gönül başkanlığındaki Türk heyetinde, Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar da bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!