53 yaşında ama hala Şirinler

Güncelleme Tarihi:

53 yaşında ama hala Şirinler
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2011 00:00

Meşhur jeneriğinde ‘Eğer iyi bir çocuk olursanız Şirinler’i görebilirsiniz’ diyor. Birkaç kuşak çocuğu ekran karşısına kilitleyen Şirinler’in sinema versiyonu dün gösterime girdi

Peyo adıyla tanınan Belçikalı karikatürist Pierre Culliford, 1958’de Les Schtroumpfs’u yani Şirinler’i yarattı. Yola Spirou dergisinde Altı Delikli Flüt hikayesinin arkaplan karakterleri olarak çıkan bu üç elma boyundaki mavi karakterlerin kendi hikayeleri Spirou dergisinde 1959’da yayımlandı. İlk bölümü 1981’de yayınlanan çizgi dizinin yapımcılığını Ayı Yogi, Jetgiller ve Scooby-Doo gibi popüler karakterleri ekrana taşıyan Hanna & Barbera üstlendi. Sekiz yıllık anlaşma kapsamında toplam 256 bölüm 30 ülkede yayınlandı. Sekiz sene boyunca Şirinler hayranları her cumartesi sabahı 22 dakika televizyon karşısındaydı.
Şirinler’i Türkiye ile TRT tanıştırdı. 1978’de 16 ülkede uzun süre listelerin tepesinde kalan Şirinler Şarkısı’nın bestesini Hollandalı Vader Abraham yaptı. Hakkında çıkan tüm spekülasyonlara rağmen Şirinler yalnızca bir televizyon şovu olmaktan çıkıp evrensel bir fenomen haline geldi. Daha ilk bölümde (Astro Şirin) 542 yaşında olan Şirin Baba ve 100 yaşındaki 100 Şirin bugün hala ‘Şirinler’in Maceraları’ adlı seriyle ekranlardaki varlığını ve popülaritesini koruyor. Şirinler’i haftanın her günü Cartoon Network kanalında izleyebilirsiniz.

NEW YORK’TAN KÖYLERİNE DÖNMEYE ÇALIŞIYORLAR

* Yönetmen: Raja Gosnell, Yapımcı: Jordan Kerner. Oyuncular: Gargamel: Hank Azria, Johan: Neil Patrick Harris, Grace: Jayma Mays, Odile: Sofia Vergera. Seslendirme: Sakar Şirin: Anthon Yelchin, Şirin Baba: Jonathan Winters, Şirine: Katy Perry, Güçlü Şirin: Alan Cumming, Bilge Şirin: Fred Armisen, Somurtkan Şirin: George Lopez, Şakacı Şirin: Paul Rubens
* Belçika-ABD ortak yapımı Jordan Kerner filmin telif hakkını 2002’de aldı.
* Konusu: Gargamel Şirinler’i kovalarken büyülü bir kapıdan giren Şirinler kendilerini New York’ta bulur. Köylerine geri dönmeye çalışırken yeni arkadaşlar edinirler ve başlarına gelmeyen kalmaz.

MASONİK, KOMÜNİST VE ANTİ FEMİNİST SUÇLAMALARI

* Üstlerinden hiç çıkartmadıkları beyaz taytları, Şirinler Köyü’nde bir ibadethanenin bulunmaması, komünal masada topluca yemek yemeleri, herhangi bir para kullanmamaları, yetenek ve ilgiye göre görev paylaşımı yapmaları, kızıl şapkalı bir lidere sahip olmaları ve kendilerini altına çevirmek isteyen kapitalist gücün (Gargamel) ‘düşman’ olarak gösterilmesi Şirinler’in özünde bir komünist propagandası olduğu dedikodularını doğuran başlıca sebepler. Gargamel’in kedisi Azman’ın orijinal adı olan ‘Azrael’ ise bir ülkenin adını epey andırıyor doğrusu.
* Şirinler Köyü’nde kullandıkları ‘Şirin dili’, George Orwell’in 1984’ündeki gibi, ortak ve kısıtlı bir dil-düşünce yapısına sahip olduklarının göstergelerinden. Her bir Şirin’in Şirin Şarkısı’nı bir marş edasıyla, bir ağızdan söylemesi de bu varsayımı destekleyen bir unsur. Köye totaliter ve baskıcı bir rejimin hakim olmaması Şirinler’i komünist bir topluluk olmaktan çıkarıp bir ütopyanın bireyleri haline getirse de, Peyo’nun ‘92’deki ölümünden ötürü, üç elma boyundaki bu mavi karakterlerin komünist olup olmadığı bir soru işareti olarak kalmaya mahkum.
* Şirinler’in İngilizcesi ‘Smurfs’ kelimesinin açılımının Socialist Men Under the Red Flag (Kızıl Bayrak Altındaki Sosyalist Adamlar) olduğu teorisi de oldukça popüler. Ancak Belçikalı Peyo, Şirinler’i Les Schtroumpfs olarak adlandırmıştı, bu sebepten bu önerme kendi kendini çürüttü.
* Gargamel’in, casusluk yapması için yarattığı mutsuz ve esmer Şirine karakterinin Şirin Baba tarafından sarışın ve fazlasıyla cilveli bir karaktere dönüştürülmesiyse izleyicide soru işaretleri oluşturmuştu. Köydeki feminist olguyu temsil eden karakterin, bu şekilde yansıtılması birçok feminizm savunucusunun tepkisini topladı. Şirinler hayranları bu iddiayı asılsız bulsa da Şirine’nin tek ana dişi karakter olmasının sebebi hala merak konusu.
* Bebek Şirin’in küfrettiğini duyanlar da var.
* Karakterlerin mason locası üyelerini ve Şirin Baba’nın, Masonluğun üst mertebesi olan, Büyük Üstad rolünü temsil ettiğine dair söylentiler de mevcut.

MÜSLÜMAN, OBAMACI VE ANTİ MİLİTARİST VERSİYONLAR

* Şirinler zamanla bir çizgi dizi olmaktan çıkıp dünya çapında kültürel bir fenomene dönüştü. Yıllar geçtikçe kılık değiştirerek farklı kültürlerde de yer edindi. Örneğin çizgi dizinin Samanyolu TV’deki İslami versiyonunda “Şirin Baba Cuma’ya gitti” cümlesini duymak mümkün.
* Her yıl 25 Haziran’da, Şirinler’in yaratıcısı Peyo’nun doğum gününde, dünyada Şirinler Günü kutlanıyor. 2008’de Şirinler’in 50. yılını kutlamak için Macy’s’in görkemli Şükran Günü yürüyüşünde hayranların desteğiyle dev bir Şirin balonu havalandırıldı. Aynı kutlama çerçevesinde düzenlenen açık artırmada UNICEF için 124 bin 700 Euro toplandı.
* 2009’da Galler’deki Swinsea’da 2 bin 510 Şirinsever, Şirinler kılığına girerek her yıl düzenlenen en kalabalık Şirin topluluğu yarışının rekortmeni oldu.
* 2009 Paskalya kutlamalarında, Beyaz Saray’da Obama’yı ziyaret eden dev Şirinler’i görmek için 30 bin seyirci toplandı. Şirinler, 1983’te de Başkan Ronald Reagan’ın misafiri olmuş ve eşi Nancy Reagan ile zaman geçirmişti.
* 2010’da Çin’de düzenlenen Shangai Expo’da Belçika’nın resmi temsil yüzü Şirinler oldu.
* UNICEF, Belçika’da dikkat çekmek için bir reklamda Şirinler karakterlerini kullandı. Reklamda, Şirinler Köyü Birleşmiş Milletler uçakları tarafından bombalanıyor ve köyün yerlileri Şirinler ağlayarak kaçışıyordu. Bir şok etkisi yaratan reklam fazlasıyla tepki topladı. ‘Çocuk askerliğine son’ mesajı veren reklam amacına ulaşamadı ve yayından kaldırıldı.
* Bu sene Şirinler filminin vizyona girmesi sebebiyle, 25 Haziran’da kutlanan Şirinler Günü kapsamında İspanya’nın Juscar köyü ‘Şirinler Köyü’ ilan edildi. Köydeki tüm binalar üç aylığına maviye boyandı, 4 bin litre mavi boya kullanıldı. Şirinler Köyü Eylül’de ziyarete açılacak.

PARA BASAN KÜÇÜK MAKİNELER

Üç bin çeşitten fazla Şirinler temalı kostüm, oyun, oyuncak, dergi, çıkarma, takı, saat, yapboz, kıyafet ve dekorasyon malzemesi üretildi.
1980’lerde Smurf Magic Berries ve Smurf Magic Crunch adlı iki çeşit mısır gevreği yapılıyordu. Reklamlarında 13 yaşındaki Jack Black oynamıştı.
Peyo’nun 1992’deki ölümunden sonra Şirinler’in popülaritesi arttı ve yalnızca geçen üç yıl içinde 10 milyondan fazla CD satıldı.
Şirinler toplamda 400 milyar dolarlık bir pazar yarattı.
3 milyon video oyunu, 10 milyon oyuncağı, 50 milyon kitap/dergi ve 400 milyon heykeli satıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!