TSK gizli ajandalarının hedeflerini mi zorluyor

Güncelleme Tarihi:

TSK gizli ajandalarının hedeflerini mi zorluyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2006 00:19

Orgeneral Büyükanıt, konuşmasında isim vererek AB Komisyonu’nun Türkiye Temsilcisi Hansjörg Kretschmer için şunları söyledi:

"TSK ile ilgili olarak AB yetkilisi Bay Kretschmer bir ipucu veriyor: ’Silahlı Kuvvetler’in ulusal güvenlik konusuna çok geniş perspektiften bakarak kamu hayatının hemen her yönüyle ilgili, örneğin din eğitimi, kültürel haklar, üniversite gibi hususlarda açıklamalar yaptığı, bu açıklamaların, halk üzerinde büyük etkisi olduğu, Silahlı Kuvvetler’in halktan en çok saygı gören en istikrarlı kurum olarak değerlendirilmesi gerçeğinden cesaret alarak, bu açıklamalarda bulunmayı meşru gördükleri’ tespitinde bulunuyor. Bu tür ifadeler, demokratik söylem açısından kulağa hoş gelen söylemler olabilir. Ancak, ben bu söylemleri açık Türkçe’ye çevirerek yorumlayacağım. Din eğitimi, kültürel haklar, üniversite derken sözü geçen AB görevlisi, nelerden rahatsızlık duyuyor? Türk Silahlı Kuvvetleri’nin halktan en çok saygı gören gücünden... Halkın bu söylemlerden etkilenmesinden neden rahatsızlık duymaktadır? Türk Silahlı Kuvvetleri’nin demokrasi dışı hangi söylemi vardır? Yoksa Türk Silahlı Kuvvetleri’nin söylemleri, bu yorumları yapanların gizli ajandalarının hedeflerini mi zorluyor? Bunları iyi bilmeliyiz."

AB’DE HEMEN TOPLANTI

Büyükanıt’ın bu eleştirisi üzerine AB Temsilciliği’nde dün öğleden sonra çoğunlukla müsteşarların katıldığı bir değerlendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda TSK’nın uzun bir aradan sonra ilk kez böylesine sert şekilde AB’ye yönelik eleştiriler getirmesine dikkat çekilirken, hükümet ile ordu arasında başta irtica olmak üzere birçok konuda görüş ayrılığının artık net şekilde ortaya çıktığı görüşü hákim oldu.

Kretschmer ise yakın çevresine, Büyükanıt’ın eleştirilerine yönelik yanıtı kendisi yerine, Genişlemeden Sorumlu Yüksek Komiser Olli Rehn’in vermesinin daha doğru olacağını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!