Deprem müteahitlerine 4 yıl 2 ay hapis cezası

Güncelleme Tarihi:

Deprem müteahitlerine 4 yıl 2 ay hapis cezası
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2006 17:58

Adapazarı'nda 17 Ağustos Marmara Depremi’nde yaptırdıkları binaların yıkılması sonucu 39 kişinin yaşamlıhı yitirmesinden sorumlu tutulan ve yargılandıkları mahkemece 650 YTL cezasına çarptırılan ancak bu karar Yargıtay tarafından hakkaniyet ölçülerinde olmadığı için bozulan müteahit ve belediye görevlileri süren ikinci yargılamada 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Sakarya 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde karara çıkan davada Sedat Kirtepe caddesindeki sporcular sitesi olarak adlandırılan sitenin depremde yıkılarak 44 kişi yaşamını yitirince bina sorumluları ve belediye görevlileri yargılanıyorlardı. TCK’nın 383’inci maddesinden süren yargılamara müteahhit 49 yaşındaki Mehmet Aydemir, belediye görevlileri 60 yaşındaki Servet Erden ve 51 yaşındaki Erdinç U.E. ve 58 yaşındaki Ergün Muzoğlu, ‘Dikkatsizlik ve tedbirsizlik nizam emir ve kaidelere riayet etmeyerek 39 kişinin ölümüne sebebiyet vermek’ suçundan ilk yargılamada ayrı ayrı 650 YTL para cezasına çarptırıldı.

Mahkeme 26 Mart 2005 tarihinde sanıklar hakkında verdiği 650 YTL para cezası Yargıtay tarafından apartmanların çöküş şekli, bilirkişi raporlarının içeriği, çok sayıda insanın ölmüş olması dikkate alınarak temel cezanın adalet ve hakkaniyet kurallarına uygun olmadığı gerekçe gösterilerek davanın yeniden görülmesi için dosyayı mahkemeye iade etti.

Bugün görülen duruşmada mahkeme heyeti Servet Erden, Erdinç Ufuk Er ile Mehmet Aydemir’in 39 kişinin ölümüne sebebiyet verdikleri için TCK’nin 383’nci maddesi gereğince önce 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bu karar daha sonra 6'da 1 oranında indirilerek 4 yıl 2 ay hapis cezası ile 500 YTL para cezasına indirildi. 3 sanık için mahkeme heyeti yurt dışına çıkış yasağı da getirildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!