Batman'da, intihara isyan eden 8 kızın ifadesi alındı

Güncelleme Tarihi:

Batmanda, intihara isyan eden 8 kızın ifadesi alındı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2006 16:09

BATMAN'da, 18 yaşındaki Saliha Demir'in kendisinden 40 yaş büyük ve 2 eşli birine zorla verilmek istenmesine dayanamayıp kendini asarak yaşamına son vermesine isyan edip, pankartlarla yürüyüş yapan 8 liseli kız, Saliha Demir’in intiharına sessiz kalmayan Batman’ın Çamlıca mahallesindeki 10 Nisan Polis Karakolu'nda ifade verdi.

İntiharı araştıran Batman Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatıyla karakola giden kızlar, bildiklerini anlattı. Batman Barosu Başkanı Zekeriya Aydın, “Kızların sadece ifadelerine başvuruldu. İlerideki duruşmalarda tanık olarak dinlenebilecekler” dedi. Demir'in intiharını kınayan DTP'li kadın belediye başkanları, ortak açıklama yaparak çaresiz, güçsüz ve örgütsüz olmadıklarını dile getirdi.

DTP'li kadın belediye başkanları, geçen hafta Batman'da intihar eden Saliha Demir'in mezarına karanfil bıraktı. Sanat Sokağı'nda ortak basın açıklaması yapan DTP'li kadınlar adına konuşan Diyarbakır Bağlar Belediye Başkanı Yurdusev özsökmenler, “Bir grup liseli genç kızımızın başlattığı eyleme biz de destek veriyoruz. Onların yanındayız. Kadınlar artık çaresiz, güçsüz ve örgütsüz değil” dedi. Özsökmenler, şunları söyledi:

“Batman'da bir kız kardeşimiz daha ölümü, yaşamaya tercih etti. Henüz 18 yaşındaydı Saliha. 60 yaşlarında iki eşli bir kişi ile evlenmeye zorlandı. ‘Hayır’ dedi. Direndi. Ancak baskılar devam edince Saliha Demir, yaşamına son verdi. Aslında Saliha'nın hikayesi diğer kadınların hikayesinden pek farklı değildi, Saliha'nın hayallerine balyoz vurulmuş, umutlarına ilmik atılmıştı. Ama bu gerçek görülmeyerek, Saliha'nın kendi boynuna attığı ilmikle yaşamına son verdiği söyleniyor.”

Bölgedeki kadınların çaresiz ve seçeneksiz bırakılmaya çalışıldığına da dikkat çeken özsökmenler, yıllarca ölümün kanıksandığı, şiddetin sıradanlaştığı bu topraklarda kadınların namus adına katledildiğini ileri sürdü. Yaşamın kaynağı olan kadınların ölümü tercih etmeye itildiğini iddia eden Başkan Özsekmenler, “Kadın intiharlarının ardı arkası kesilmiyor. Kaynağını toplumsal sorunlardan alan intiharlar ise ’kendi istemiyle yaşamına son vermek’ olarak tanımlıyor ve aslında bir ‘cinayet’ olduğu gerçeği görülmek istenmiyor. Biz kadınlar baskı ve şiddete karşı kadın dayanışmasını yaratarak, kadın katliamlarına son verebiliriz. Biz kadınlar birbirimize kenetlenerek ölümü yenebiliriz. Batman ve bölge kadınlarına ve tüm kadınlara diyoruz ki; ’yalnız değilsiniz.’ Biz kadınlar artık çaresiz, güçsüz ve örgütsüz değiliz. Biz kadınlar artık ölümü dayatan, her türlü geriliği, baskıyı ve şiddeti yenebilecek güçteyiz” diye konuştu.

Açıklamaya, Tunceli Belediye Başkanı Songül Erol Abdik, Kızıltepe Belediye Başkanı Cihan Sincar, Doğubeyazıt Belediye Başkanı Mukaddes Kubilay, Bismil Belediye Başkanı Şükran Aydın, Küçükdikili Belediye Başkanı Leyla Güven, Van Bostaniçi Belediye Başkanı Gülcihan Şimşek, Mazıdağ Belediye Başkanı Nuran Atlı ve Sürücü Belediye Başkanı Zeyniye öner de katıldı.

Açıklamadan sonra topluca Saliha Demir'in mezarının bulunduğu Asri Mezarlığa giden DTP'li kadınlar, dua edip, mezara karanfil bıraktı.

KIZLAR KARAKOLDA İFADE VERDİ

Saliha Demir'in intiharının ardından ellerindeki pankartla protesto yürüyüşü yapan Çamlıca Mahallesi'nde oturan lisesi genç kızlar, dün 10 Nisan Polis karakolunda ifade verdi. İntihar olayını çok yönlü araştıran Batman Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatı üzerine dün öğle saatlerinde karakola giden kızlar, olay hakkında bildiklerini anlattı. Batman Barosu Başkanı Zekeriya Aydın, liseli kızlar hakkında bir soruşturmanın söz konusu olamayacağını ifade ederek, “Kızların sadece ifadelerine başvuruldu. ilerideki duruşmalarda tanık olarak dinlenebilecekler. Baro olarak bizde cesur kızların yanındayız” dedi. Cumhuriyet Savcılığı'nın, canına kıyan Saliha Demir’in ailesinin de görüşüne başvurduğu bildirildi.

10 KADIN BELEDİYE BAŞKANI SALİHA İÇİN BİRARADA

Haberin Devamı

Batman'da, 18 yaşındaki Saliha Demir'in kendisinden 40 yaş büyük ve 2 eşli birine zorla verilmek istenmesine dayanamayıp kendini asarak yaşamına son vermesine isyan edip, pankartlarla yürüyüş yapan 8 liseli kız, Saliha Demir’in intiharına sessiz kalmayan Batman’ın Çamlıca mahallesindeki 10 Nisan Polis Karakolu'nda ifade verdi.

Son olarak 18 yaşındaki bir genç kızın intihara zorlandığı haberlerinin ardından Batman'da bir araya gelen Tunceli Belediye Başkanı Songul Erol Abdik, Kızıltepe Belediye Başkanı Cihan Sincar, Diyarbakır Bağlar Belediye Başkanı Yurdusev Özsekmenler, Doğubeyazıt belediye başkanı Mukaddes Kubilay, Bismil belediye Başkanı Şükran Aydın, Küçük Dikili Belediye başkanı Leyla Güven, Van Bostaniçi Belediye Başkanı Gülcihan Şimşek, Mazıdağı Belediye Başkanı Nuran Atlı ve Sürgücü Belediye Başkanı Zeyniye Öner, Sanat Sokağı'ndaki Özgür Kadın Heykeli önünde basın açıklaması yaptılar.

Haberin Devamı

Açıklamayı okuyan Bağlar Belediye Başkanı Yurdusev Özsekmenler, Batman'da son olarak 3 gün önce 18 yaşındaki bir kızı yitirmenin acısını yaşadıklarını belirterek, şöyle dedi:

“Saliha, 60 yaşlarında 2 eşli biriyle evlenmeye zorlandı. Direndi, ancak baskılar devam edince 18 yaşındaki Saliha Demir, yaşamına son verdi. Aslında Saliha'nın hikayesi diğer kadınların hikayesinden farklı değildir.

Bu topraklarda kadınlar namus adına katlediliyor. Yaşamın kaynağı olan kadınlar ölüme tercih ediliyor. Biz kadınlar, baskı ve şiddete karşı kadın dayanışmasını yaratarak, kadın katliamlarına son verebiliriz. Kadın dayanışmasından alacağımız güçle, geleceğimizi kurtarabiliriz.”

Basın açıklamasının ardından başkanlar 3 gün önce intihar eden 18 yaşındaki Saliha Demir'in mezarını ziyaret ederek, karanfil bıraktılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!