Tapu arşivlerini ’sınırlı’ kullanın

Güncelleme Tarihi:

Tapu arşivlerini ’sınırlı’ kullanın
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2006 00:00

Osmanlı tapu arşivlerinin bilgisayar ortamına alınıp devlet arşivlerine devri projesiyle ilgili fikri sorulan Milli Güvenlik Kurulu’ndan "Tapu Kadastro’da muhafaza edin ve kullanıma sınırlı açın" uyarısı geldi. Tuğgeneral Elmas imzalı yazıda "Buralardaki bilgiler asılsız soykırım ve Osmanlı Vakıfları mülkiyet iddiaları gibi konularda istismara yol açabilir" denildi.

MİLLİ Güvenlik Kurulu, Osmanlı tapu arşivlerinin Türkçeleştirilerek, bilgisayar ortamına aktarılmasını sağlayacak Tapu Arşiv Otomasyonu Projesi’ne ’etnik ve siyasi istismara malzeme’ olabileceği gerekçesiyle karşı çıktı. MGK, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’ne gönderdiği ’gizli’ yazıda bu bilgilerin ’sınırlı’ kullanılmasını istedi.

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, Osmanlı tapu kayıtlarının Türkçeleştirilerek ’devlet arşivlerine’ devredilmesiyle birlikte aleniyet kazanmasına yol açacak olan TARBİS projesiyle ilgili olarak çeşitli kuruluşlardan projeyle ilgili görüş sordu.

TUĞGENERAL YANITLADI

Genel Müdür Yardımcısı Nihat Şahin bu çerçevede MGK’ya gönderdiği 17 Ağustos 2005 tarihli yazıda, Osmanlı dönemine ait, ’Tapu Tahrir Defterleri’nin’ sayısallaştırılarak Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’ne devredilmesiyle ilgili değerlendirme istedi. MGK Seferberlik ve Savaş Hazırlıkları Planlama Daire Başkanı Tuğgeneral Tayyar Elmas, 26 Ağustos 2005’te ’gizli’ ibareli yazıyla yanıt verdi. Tuğgeneral Elmas, şu görüşleri dile getirdi:

İSTİSMAR UYARISI

"Osmanlı Devleti dönemine ait sözkonusu defterlerin içerdiği bilgilerin etnik ve siyasi (asılsız soykırım, Osmanlı Vakıfları mülkiyet iddiaları ve benzeri) istismara malzeme olabileceği ve ülkemizin içinde bulunduğu koşullar dikkate alındığında, kısmen ya da tamamen çoğaltılarak dağıtılmamalarının, genel arşiv çalışması yapılan merkezlere devredilmemelerinin, dolayısıyla bulundukları Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nde muhafaza edilmelerinin ve kullanılmasının ülke menfaatleri açısından sınırlı tutulmasının uygun olacağı değerlendirilmektedir."

SIKINTI YARATTI

MGK’nın bu yazısının gelmesi üzerine bu yazışmadan sonradan haberi olan Tapu ve Kadastro Genel Müdür Vekili Zeki Adlı, yardımcısı Nihat Şahin’e MGK’dan görüş istediği için tepki gösterdi. Adl, Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’ne bir yazı göndererek, tapu kayıtlarının bu kuruma devredilmesinde bir sakınca görmediğini bildirdi. Projeyle ilgili çalışmalar ise devam ediyor.

TARBİS nedir?


TAPU Arşiv Otomasyonu (TARBİS) Çalışması ile belgelerin en son teknoloji kullanılarak görüntülenmesi, sağlıklı bir dizin oluşturulması, arşiv bilgi ve belgelerine yetki verilmiş kişilerin güvenlik çerçevesinde kolayca ulaşmasının sağlanması amaçlanıyor. Çalışmaya konu olan arşiv belgeleri; "Zabıt-Kayıt Defterleri (Yurtiçi ve yurtdışı), İstanbul TKBM Arşivindeki defterler, Köy ve Yayla Sınır Kayıtları ile Mer’a Tahsis Kararları, Hasılat Kayıtları, Tapu Tahrir Defterleri" olarak sıralandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!