51 ülkeden yardım geliyor

Güncelleme Tarihi:

51 ülkeden yardım geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 1999 00:00

Haberin Devamı

Dünyanın birçok ülkesinden Türkiye'ye yapılan deprem yardımları dün de tüm hızıyla devam etti. Dışişleri Bakanlığı 51 ülkeden yaklaşık 1700 kişinin şu anda arama ve kurtarma çalışmalarına yardımcı olduğunu bildirdi.

RUSYA Aralarında Rusya Kriz Bakan Yardımcısı Moskalets Aleksandr olmak üzere, 23 kişilik Rus ekibi, Ilyuşin-76 tipi yangın söndürmede kullanılan 3 uçakla Atatürk Havalimanı'na geldi. Aleksandr, yaptığı açıklamada uçakların her birinin 40 ton su aldığını ve yangın bölgesinde 40 metreye kadar alçalarak arka arkaya su boşaltacaklarını söyledi.

ALMANYA Aerolloyd Havayolları ilk müdahalede kullanılan 20 tonluk tıbbi malzeme ile 3 doktoru öğle saatlerinde Türkiye'ye ulaştırdı. Atatürk Havalimanı apronunda bekleyen onlarca TIR ve otobüs, yardım malzemeleri ve ekiplerini deprem bölgelerine taşıdı. Valilikçe görevlendirilen tam yetkili üç kadın görevlinin koordinesinde yapılan sevkiyatın daha süratli gerçekleştiği gözlendi.

GREENPEACE Dünyanın ünlü sivil çevre örgütü Greenpeace görevlileri gruplar halinde Türkiye'ye geliyor. AKUT koordinesinde yönlendirildikleri öğrenilen Greenpeace gönüllülerinin kurtarma konusunda deneyimli doktorlardan oluştuğu açıklandı.

İSRAİL Türkiye'ye en çok sayıda ekip gönderen ülkelerden olan İsrail dün de birçok görevli İstanbul'a geldi.

YUNANİSTAN Daha önceki ekiplere takviye olarak acil müdahale konusunda tecrübeli oldukları belirtilen 14 hemşire Gölcük'e sevkedildi. Yunanistan, yaklaşık 12 ton insani yardım taşıyan C-130 tipi 2 nakliye uçağını da Türkiye'ye gönderdi. Yunanistan ayrıca, Türk makamlarına, 800 insanın yerleştirilebileceği 150 prefabrik ev göndermeye hazır olduğunu bildirdi.

İSVEÇ Kurtarma çalışmalarına yardımcı olmak üzere uçala toplam 73 kişilik bir yardım ekibini gönderdi. 2 doktor ile 14 sağlık görevlisinin de bulunduğu ekibin muhtelif malzeme, jeneratör ve uydu telefon da getirdiği bildirildi. 11 köpeğin de bulunduğu İsveç ekibi Sakarya bölgesinde üslendi.

İNGİLTERE İngilizler, dün de enkaz kaldırma arama ve kurtarma çalışmalarına katılmak üzere, aralarında 2 doktorun bulunduğu 13 kişilik ekip gönderdi. İngiliz ekibin İzmit'te sürdürülen çalışmalara katılacağı öğrenildi.

FRANSA Dün 3'ü doktor 25 kişilik uzman ekip gönderdi. Fransız ekibin bir bölümünün Avcılar'da, bir bölümünün de Adapazarı'nda kurtarma ve tedavi çalışmalarına katılacakları bildirildi.

AMERİKA Doktor, cerrah, hemşire ve asistanlardan oluşan 28 kişilik bir sağlık ekibiyle birlikte, 8 konteyner dolusu tıbbi malzeme, C-141 askeri nakliye uçağıyla gönderildi. Amerikalı sağlık ekibi, uçaklarının inişinden yaklaşık 6 saat sonra havalimanından ayrılarak İzmit'e hareket edebildi.

KAZAKİSTAN Kazak hükümeti tarafından gönderilen IL-76 TD uçağıyla 3'ü doktor olmak üzere 19 kişilik kurtarma ekibi, önceki sabaha karşı İstanbul'a geldi. Kurtarma ve acil tıbbi yardım için tüm teçhizat ve araçlarla donatılan ekibin 20 gün çalışacağı açıklandı.

FİNLANDİYA Finlandiya Dışişleri Bakanlığı, deprem bölgelerine 85 bin Euro tutarında malzeme gönderileceğini açıkladı. Yardımın kan ve kan ürünleri olacağı belirtildi. Finlandiya daha önce de İzmit bölgesine 23 kişilik kurtarma ekibi göndermişti.

HOLLANDA Depremzedelere yardım amacıyla 2.27 milyon Euro ek yardım yapıyor. Hollanda Başbakanı Wim Kok, söz konusu yardımın, Hollanda Kızılhaçı'na daha önce verilen 345 bin Euro'ya ilave edileceği belirtildi.

ROMANYA Romen Savunma Bakanlığı, bir uçak ve 3 gemiyle sağlık ekibi, ambulanslar ve ilaçlar gönderdi. Gemilerde 174 kişi ve bunların 52'sinin sağlık uzmanı olduğu, Rumen askerlerin de kurtarma çalışmalarına katılacaklar.

GÜRCİSTAN Gürcistan Büyükelçiliği, halen arama ve kurtarma çalışmalarına katılan 10 kişilik ekibinin yanısıra bugün de 30 kişilik bir ekibin Türkiye'ye gelerek çalışmalara katılacağını bildirdi.

Ayrıca Suudi Arabistan, Mısır, BAE, Avustralya, Bangladeş, Malezya, Pakistan, Slovakya, Slovenya ve birçok Avrupa ve Arap ülkesi deprem içen çeşitli yardımlarda bulunup bölgeye ekip gönderdi.

Hastanelere bağış yapın

DEPREM felaketinden yaralı olarak kurtulanların tedavilerini yapan hastaneler, iç çamaşırı, pijama, giysi, çocuk maması gibi ihtiyaçlarını da bazen kendi personelinin veya bağışçıların katkılarıyla karşılamaya çalışıyorlar. Hastaneler, tedavileri biten hastaların evlerine veya yakınlarına ulaşmaları için yol giderlerini de karşılıyor. Haseki Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mustafa Yenigün, depremzedelerin tıbbi tedavileri dışında kalan sosyal ihtiyaçlarının hastane vakfı tarafından karşılandığını söyledi. Haseki Hastanesi Vakfı'na istenirse depremzedeler için kullanılmak üzere şartıyla bağış kabul ettiklerini belirten Doç. Dr. Yenigün, ‘‘Vakfımızın varlık nedeni, fakir veya ihtiyacı olan hastalara yardım etmek. Biz giysi, çamaşır olarak yapılan bağışlar yerine para bağışlarını tercih ediyoruz. Çünkü bazen eski veya uymayan giysiler gönderilebiliyor. Biz ihtiyaçları belirleyerek vakıf kaynaklarından temin ediyoruz’’ dedi.

Kartal Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Necmi Kurt, depremzedelerin ihtiyaçlarıyla ilgilenmek için komiteler kurduklarını söyledi. Bunların hastaların günlük ihtiyaçlarını karşıladıklarını belirten Dr. Kurt, halen hastanede tedavileri sürenlere kullanılmamış iç çamaşırı, pijama verdiklerini söyledi. Dr. Kurt, ‘‘Yardım etmek isteyenlerin malzemeden çok, para yardımı yapmalarını tercih ediyoruz. Şu ana kadar sadece 260 milyon lira toplandı. Bağışta bulunmak isteyenler Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Vakıfbank Maltepe Şubesi'nin 02001302 nolu hesabına yatırabilirler’’ dedi.

DİKKAT

Bu malzemeleri acil gönderin

Milyonlarca vatandaşımızın etkilendiği afet bölgesine gıda, çadır, giyecek ilaç gibi yardımlar devam edecek. Ancak bunların dışında çok önemli ihtiyaç maddeleri var. Hürriyet Haber Ajansı muhabirlerinin kriz komitelerinden aldığı bilgiye göre, ‘‘Depremzedelere ben de yardım göndermek istiyorum, ancak neler lazım’’ diyen vatandaşların gönderebileceği yardım malzemeleri şunlar:

Çadır ve jeneratör

Kireç

Klor tabletleri

İş eldiveni (en büyük boy plastik eldiven), toz maskesi, iş gözlüğü

Balyoz, çekiç, keski

Elfeneri, ışıldak, alkali pil, piknik tüpü

Çaydanlık, musluklu su bidonu, bavul

İç çamaşırı (kadın-erkek), gecelik, eşofman

Sabun, diş fırçası, diş macunu, tıraş bıçağı, tıraş köpüğü

Kolonya, kolonyalı mendil

Çorap ve ayakkabı,

Çocuk bezi, hijyenik kadın peti

Havlu, çarşaf

Peçete, kağıt mendil

Çöp torbası

Ceset torbası, kefen bezi

Her türlü ilacın yanında ameliyat malzemesi, tentürdiyot, sargı bezi, tansiyon, mide, astım ilaçları

Bisküvi, kraker.

Ceset torbası ihtiyacı fazla

Felaket bölgesinde beliren ceset torbası sıkıntısı aşmak için İstanbul Sağlık İl Müdürlüğü 10 bin ceset torbası sipariş etti. Sağlık İl Müdürlüğü Kriz Masası Sorumlusu Dr. Fikri Kıral, 5 bin ceset torbasının deprem bölgelerine dağıtıldığını, 5 binin de üretiminin sonuçlanmak üzere olduğunu söyledi. Plastik üreten yerlerin ceset torbası da yapabileceklerini belirten Dr. Kıral, bağışta bulunmak isteyenlerin Sağlık Müdürlüğü Yardımlaşma Derneği'ne başvurabileceğini söyledi.

Deprem bölgesinde nereye, ne lazım

İstanbul Valiliği'nde kurulan Ayni Yardımları Kabul ve Koordinasyon Merkezi, depremden zarar gören komşu illerde en çok ihtiyaç hissedilen malzemeleri açıkladı:

YARIMCA: İş makinesi, tıbbi araç, çadır, temizlik malzemesi, giyecek.

ADAPAZARI: Çadır, battaniye, çocuk bezi, çocuk maması, hijyenik ped, maske, çöp torbası, süttozu, antiseptik malzeme.

GÖLCÜK Değirmendere Devlet Hastanesi için: jeneratör, steril malzeme, insülin aşı, kireç, tansiyon, mide, astım hastalıkları için ilaç, ceset torbası, ceset kokusu giderici sıvı.

KOCAELİ: Kesici alet, tıbbi malzeme, süttozu, çadır, su, aşı, iş makinası, temizlik maddesi, giyecek.

İZMİT Yahyakaptan için acil gıdaya ihtiyaç var..

Yardım etmek isteyenler 0 212 514 17 50 (422) numaralı telefonu arayabilirler. Minibüs, otobüs, kamyon, TIR gibi araçlarını deprem bölgelerine tahsis etmek isteyenlerin ise İstanbul Valiliği'nde oluşturulan Komşu İllere Yardım Koordinasyon Merkezi'nin 0 212 520 22 19 ve 514 17 50 numaralı telefonlarından 8417-418 dahili numaraları arayabilecekleri bildirildi.

Afet bölgesine yüzer oteller

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği, İstanbul Ticaret Odası, İstanbul Sanayi Odası ve İstanbul Ticaret Borsası, aldıkları ortaklaşa kararla, Türkiye Denizcilik İşletmeleri'nin 4 feribotunu kiralayarak, afet bölgesine ‘yüzer-otel’ olarak gönderdiler. Alınan karara göre, 2 bin 970 kişiye otel hizmeti verecek 4 feribotun yetersiz kalması halinde, depremzedelere hizmet vermek üzere Rusya'dan da feribot kiralanacak. Bölgede ‘yüzer-otel’ olarak kullanılacak feribotlardan 1500 yatak kapasiteli ''Mavi Marmara'' dün saat 17.00'de, 180 kamarası bulunan ''Karadeniz'' gemisi de 19.30'da İzmit limanına yanaştılar. 950 yatak kapasiteli ''Tekirdağ'' feribotu 19.00'da Yalova'ya, 340 yataklı ''Bozcaada'' gemisi de saat 22.00'de Çınarcık'a yanaştı.

Ermeni Patriği'nden yardım kampanyası

TÜRKİYE Ermenileri Patriği II'nci Mesrob, Ermeni cemaatinin yerel gazeteleri aracılığıyla depremzedeler için yardım çağrısında bulundu. İstanbul Valiliği'nin açtığı hesaba 3 milyar lira yatırarak cemaatin yardım kampanyasına öncülük eden II. Mesrob'un, bugün saat 17.00'de Kumkapı Meryem Ana Patriklik Kilisesi'nde depremde ölenler için düzenlenecek özel bir dini töreni yöneteceği açıklandı.

RUM PATRİĞİ DE Fener Rum Patriği Bartholomeos, devlet yetkililerine taziye ve başsağlığı telgrafları yolladı. Patrikhaneden yapılan açıklamada ise felaketzedelere maddi ve manevi yardım yapılacağı, ayrıca yurtdışındaki Hıristiyan dini kuruluşlarından yardım sağlanması için girişimlerde bulunulacağı belirtildi.

İSKİ deprem bölgesine tankerle su taşıyor

İSKİ, depremden etkilenen sahil bölgelerine 18 Ağustos’tan itibaren deniz tankerleriyle su ulaştırıldığını açıkladı. Daha önce Adalar'a su dolumu yapan ve şu anda afetzedelere su ulaştıran 6 tankerin dolum işleminin yapıldığı Bostancı'daki tesisin 24 saat faaliyet gösterdiği ve günde 7 bin 500 metreküp dolum yaptığı bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!