Türk askeri 88 yıl sonra Lübnan’da

Güncelleme Tarihi:

Türk askeri 88 yıl sonra Lübnan’da
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2006 00:00

Lübnan’a asker gönderilmesine ilişkin tezkere 192 ret oyuna karşılık 340 evet oyuyla TBMM’den geçti. AKP’den 6 milletvekili ret oyu verdi, biri de çekimser kaldı. Tezkerenin geçmesiyle Türk askerine 88 yıl sonra Lübnan yolu gözüktü.

LÜBNAN’a asker gönderilmesine ilişkin hükümet tezkeresi 192 oya karşılık 340 oyla kabul edildi. 533 milletvekilinin katıldığı oylamada AKP’den 6 kişi ret oyu, 1 milletvekili de çekimser oy kullandı. Oylamaya geç gelen Başbakan Tayyip Erdoğan oyunu yazıp kavasla gönderilmesine rağmen geçersiz sayıldı. TBMM’nin aldığı bu kararla Türk askeri, 88 yıl aradan sonra yeniden Lübnan topraklarına gidiyor. Osmanlı İmparatorluğu, Birinci Dünya Savaşı’nı kaybettikten sonra 1918 sonbaharında Lübnan’ı, Fransa’ya terk etmişti.

AKP’DEN 8 FİRE

TBMM Başkanı Bülent Arınç, Kırgız Cumhurbaşkanı ile görüşmesi nedeniyle kürsüye çıkamadı. Oturumu Başkanvekili Nevzat Pakdil yönetince AKP’den iki oy eksildi. Sağlık sorunu nedeniyle Akif Gülle, Abdullah Çalışkan ve Vahit Kiler mazeretli olarak oy kullanmadı. Yurt dışında bulunan İsmail Alptekin’e ulaşılamadı. Mustafa Ünaldı ise mazereti olmadığı halde oylamaya katılmadı. Çin’de olan Bayındırlık Bakanı Faruk Özak da oylamada bulunamadı.

BAŞBAKAN DA FİRECİ

Erdoğan, Köşk’teki yemeği yarıda bırakarak gelip oyunu kullanmasına rağmen ismi oylamaya katılmayanlar arasında yer aldı. Meclis Başkanlığı yetkilileri Başbakan’ın pusulasının kendilerine ulaşmadığını belirtirken, AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz "Gözümle gördüm, pusulasını yazıp bayan kavasa verdi. Bu işte bir yanlışlık var, düzeltilir" dedi.

AKP’den Nurettin Aktaş, Halil Kaya, Sadık Yakut, İbrahim Hakkı Aşkar, Turan Çömez ve Ertuğrul Yalçınbayır tezkereye ret oyu verirken, Mehmet Emin Bilgiç çekimser kaldı.

ÇANTA ATTI

Genel Kurul’da zaman zaman sinirler gerildi. AKP’li Egemen Bağış’ın konuşması sonrasında iktidar ile CHP milletvekilleri arasında gerginlik yaşandı. CHP Milletvekili Halil Tiryaki sinirlenip çantasını AKP’lilere fırlattı. Çantaların karşılıklı havada uçuşmasını yine araya giren milletvekilleri engelledi.

CHP’li Ankara Milletvekili Bayram Meral’in, Kurtuluş Savaşı’na atıfta bulunarak, "Mazallah siz olsaydınız İngiliz, Fransız askerleri karşısında ellerinizi kaldırır teslim olurdunuz" sözleri tansiyonu yükseltti. Başkanvekili, "Böyle bir uslup olmaz" diyerek, Meral’i uyardı.

ABD MEMNUN

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, "Tezkerenin Türk parlamentosu tarafından onaylandığını anlıyoruz. Türkiye’nin bu hayati göreve katkısına memnun olduk. Bu karar, Türkiye’nin Ortadoğu’daki barış ve istikrara katkısını yansıtıyor" diye konuştu.

Mehmetçik ay sonunda gidiyor

LÜBNAN’a asker gönderme tezkeresinin TBMM’de kabul edilmesi sonrası, hükümet bugün Genelkurmay Başkanlığı’na resmen "hazırlanın" talimatı verme yetkisine sahip oldu. Genelkurmay’ın bundan sonraki çalışmalarında Lübnan’daki görev yeri ve gidecek asker sayısı netleştirilecek. Bu hafta Dışişleri ve Genelkurmay yetkilileri teknik detayları görüşmek üzere bir araya gelecek. Askeri uzmanlar, Türk birliğinin Lübnan’a sevkiyatının bu ay sonunda veya ekimin ilk haftasında gerçekleşebileceğini belirtiyorlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!