500 öncü arasında

Güncelleme Tarihi:

500 öncü arasında
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2000 00:00

Haberin Devamı

Profesör Zekai Şen, geçen ay İngiltere'de Önümüzdeki Bin Yılın Öncü 500 Kişisi'nden biri seçildi.

İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zekai Şen, önümüzdeki bin yılın 500 öncüsünden biri seçildi. Geçen ay İngiltere'de Uluslararası Biyografi Enstitüsü tarafından, ‘Önümüzdeki Bin Yılın Öncü 500 Kişisi' arasında seçilen Profesör Şen, ödülleri çok önemsemediğini belirterek, ‘‘Benim için en büyük ödül, ülkemin adını böylesine saygın yerlerde duyurmak’’ diyor.

1998 yılında da Amerikan Bibliyografi Enstitüsü tarafından ‘Yılın Bilim Adamı’ seçilen ve bunu kimseye duyurmayan Prof. Dr. Zekai Şen, ‘‘Bu ödüllerin benim için hiç önemi yok. Bana hiçbir şey ifade etmiyor. Asıl ödül, yetenekli gençler yetiştirip, onları yönlendirmek’’ görüşünde. Profesör Şen'in başarıları bununla da sınırlı kalmıyor. 1997 yılında da Harvard Üniversitesi'ne özel konuşmacı olarak davet edilen ve burada da ‘Bilim, Çevre ve İnanç' konulu seminer veren Prof. Dr. Şen, dünyanın çeşitli ülkelerinden gelmiş 30 seçkin kişiye İbn-i Sina'yı da anlattı.

Türkiye'de itibar görmedim

Suudi Arabistan, Norveç ve İngiltere'de üniversite ve özel sektörde uzun süre çalışmalarda bulunan Prof. Dr. Şen birçok aydın, sanatçı ve biliminsanı gibi hakkettiği ilgi ve ortamı ülkesinde görememekten şikayetçi. ‘‘Birçok ülke gördüm ve çalıştım. Türkiye'ye yedi yıl önce döndüm. İngiltere'deydim. Gittiğim her yerde bir bilim adamı olarak krallar gibi karşılandım. Memleketime geldim. Ancak, kendi ülkemde aynı itibarı göremedim.’’

Ödüller utandırıyor

Prof. Dr. Şen, geçtiğimiz ay kendisine gönderilen ‘Önümüzdeki Bin Yılın Öncü 500 Kişisi' ödülünü bir kenarda unuttuğunu, ödülü öğrencilerinin hatırlayarak getirdiğini anlatıyor. Prof. Dr. Şen, daha sonra bu ödülü alıp üniversite odasındaki bir dolaba kilitlediğini söyleyerek, ‘‘Bunları göstermek, duvarlara asmak beni utandırıyor. Çok önemli şeyler değil. Ödül tahta birşeydi galiba. Önemli olan, ülkemi bilim alanında iyi temsil etmenin verdiği manevi duygu’’ görüşünde.

‘‘Kültürü olmayan bir ailenin yedi çocuğundan biriydim. Çok zor şartlarda büyüdüm. Babam okuma yazma bilmezdi. Ancak, beni hep okutmak istedi. Hatta ders çalışmadığım zaman dövdü. İyi ki yapmış. Şimdi yaşasaydı benim bilim adamı olduğumu öğrenseydi mutlu olurdu’’ diyor.

ZEKAİ ŞEN KİM?

1971 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Betonarme Bölümü'nden mezun olduktan sonra TÜBİTAK-NATO Yurtdışı yüksek lisans ve doktora bursu alarak İngiltere'ye giden Zekai Şen, en büyük ödülünü o zaman almış. Koç Topluluğu ve TÜBİTAK'ın bir kişiye verdiği bursu alarak yurtdışında eğitimini sürdüren Şen, 1972 yılında İngiltere'den onur derecesi olan 'DIC' ile mezun oldu. Yüksek lisans ve doktorasını yaptıktan sonra Türkiye'ye dönen Şen, 1978'de TÜBİTAK'tan teşvik, 1993'te de 'Bilim Ödülü' aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!