500 kişinin altında mahalle olmayacak

Güncelleme Tarihi:

500 kişinin altında mahalle olmayacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2012 00:00

Haberin Devamı

HÜKÜMETİN, yerel seçimlere yetiştirmek için hummalı bir çalışma sonucu İçişleri Komisyonu’nda kabul edilmesini sağladığı Büyükşehir Tasarısı, yeni kurulacak 13 büyükşehir ile birlikte 29 büyükşehirde “yeni” bir yönetim anlayışı getiriyor. Seçimlerde, bu illerde en ücra köşede yaşayan seçmen de büyükşehir için oy kullanacak. Bu nedenle “siyasi” dengeler ve partilerin etkin olduğu belediyeler değişecek. Düzenleme, 23 yeni ilçe kurulmasını, 559 beldenin de kapatılmasını sağlıyor.
SEÇİM HESAPLARI
TBMM İçişleri Komisyonu’nda 7 günde 80 saat süren oturumda kabul edilen 8 maddelik tasarı, muhalefetin sert eleştirilerine hedef olmuştu. Yeni düzenlemenin ilk yerel seçimlerde uygulanabilmesi için “takvim” önemli olacak. Yerel seçimlerin 17 Kasım 2013 ve sonrasına alınması veya mevcut takvimdeki gibi 2014’ün Mart ayında yapılması durumunda sorun bulunmuyor. Siyasi kulislerde yapılan hesaplara göre, bu düzenleme iktidar partisinin, Antalya, İzmir, Eskişehir, Manisa ve Balıkesir illerinde seçim sonuçları açısından belediye yönetimi alma şansını attıracak. Ancak Mardin ve Van gibi illerde taşra oyları da büyükşehir oylarına katılacağı için aleyhine sonuç doğurabilecek.
NELER DEĞİŞECEK?
Komisyonda önceki akşam kabul edilen tasarıya göre, Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van büyükşehir belediyesi olacak. Bunlarla birlikte halen büyükşehir olan Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin, Sakarya ve Samsun büyükşehir belediyelerinin sınırları, il mülki sınırı olarak belirlenecek. Bu illere bağlı ilçelerin mülki sınırları içinde yer alan köy ve belde belediyelerinin tüzel kişiliği sona erecek, köyler mahalle olacak, belediyeler ise mahalleleriyle birlikte bağlı bulundukları ilçenin belediyesine katılacak.
BUCAKLAR KALKACAK
Bu illerin, bucak teşkilatları da kaldırılacak. Bu illerdeki il özel idarelerinin tüzel kişiliği ile İstanbul ve Kocaeli’ndeki orman köyleri de dahil köylerin tüzel kişiliği sona erecek. Büyükşehir belediyesi bulunan yerlerde ayrılma yoluyla yeni bir belde kurulmasında yeni kurulacak belde için aranan 50 binlik nüfus kriteri, 20 bine düşecek. Belediye sınırları içinde nüfusu 500’ün altında mahalle kurulamayacak.
YENİ İLÇELER KURULACAK
Aydın’da Efeler; Balıkesir’de Karesi, Altıeylül; Denizli’de Merkezefendi; Hatay’da Antakya, Defne, Arsuz; Manisa’da Şehzadeler, Yunusemre; Kahramanmaraş’ta Dulkadiroğlu, Önikişubat; Mardin’de Artuklu; Muğla’da Menteşe, Seydikemer; Tekirdağ’da Süleymanpaşa, Kapaklı, Ergene; Trabzon’da Ortahisar; Şanlıurfa’da Eyyübiye, Haliliye, Karaköprü; Van’da Tuşba ve İpekyolu ilçeleri kurulacak.
BAZ İSTASYONU BELGESİ
Belediyeler, mevzuata göre kuruluş izni verilen alanda kurulacak elektronik haberleşme istasyonlarına, kent ve yapı estetiği ile elektronik haberleşme hizmetlerinin gerekleri dikkate alınarak, yer seçim belgesi verecek. Bu belge karşılığında alınacak ücreti Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı belirleyecek. Büyükşehir sınırları içerisinde yer seçim belgesi vermeye ve ücretini almaya, büyükşehir belediyeleri yetkili olacak.
DİPLOMATİK PASAPORT
Vali ve büyükşehir belediye başkanlarına diplomatik pasaport verilecek. Mahalli idare birliklerinin taşıtlarına vergi muafiyeti getirilecek. Büyükşehir belediyeleri ile nüfusu 100 binin üzerindeki belediyeler, kadınlar ve çocuklar için konukevleri açmak zorunda olacak.

Haberin Devamı

CHP referandumu: Beldemizi kapatmayın

Haberin Devamı

TBMM gündeminde yer alan, yeni belediye yasa tasarısıyla kapatılma tehlikesiyle karşı karşıya olan beldelere yönelik halk oylaması yapan CHP Ankara İl Örgütü, dün sonuçları açıkladı. “Beldeme Dokunma” temasıyla yürüttükleri çalışmaları, seçim ciddiyetiyle yaptıklarını belirten CHP Ankara İl Başkanı Zeki Alçın, şunları söyledi: “Ankara’da 20 belde var. Bunların 19’unda, önceden halka duyurarak ve oy pusulaları ile zarflar hazırlayarak saat 10.00’da sandık kurup 17.00’ye kadar oy kullanılmasını sağladık. Çoğunluk işini gücünü bırakıp oy kullanmaya geldi. Sonuç, halk, beldesinin kapatılmasını istemiyor. Oylamada, Seçmen Sayısı 19.357, Kullanılan Oy Sayısı 11.378, Geçerli Oy Sayısı 11.366, Geçersiz Oy Sayısı 12, Evet, Kapatılsın 95, Hayır, Kapatılmasın 11.271 olarak belirlendi. Türkiye’nin de onayladığı Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’nın 5’inci maddesi, ‘Yerel Yönetim sınırlarında, mevzuatın el verdiği durumlarda ve mümkünse bir referandum yoluyla ilgili yerel topluluklara önceden danışılmadan değişiklik yapılamaz’ hükmü yok sayılıyor.”                                DHA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!