50 yılın sıcakları

Güncelleme Tarihi:

50 yılın sıcakları
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2011 11:51

Türkiye bahar aylarında soğuktan kırılırken, son 50 yılın en sıcak günlerinin görüldüğü Avrupa’da beklenen ilkbahar yağmurlarının düşmemesi nedeniyle ciddi kuraklık tehlikesi ortaya çıktı. Sadece çilek üreticilerinin sıcak havadan memnun olduğu belirtilirken, kuraklık Almanya’nın yanı sıra İngiltere ve Fransa’da kaygıya neden oldu.

Haberin Devamı

Ä°ÅžTE 5 GÃœNLÃœK HAVA TAHMÄ°NÄ°

Meteorolojik kayıtlara göre, Avrupa kıtası, son 50 yılın ortalamasına göre en sıcak ilkbahar mevsimini yaşıyor. Almanya ve Fransa’da ekili alanlar kurumaya baÅŸladı. Fransa’da besicilerin hayvanlarına taze ot bulmada zorlanmaya baÅŸladı. Mevsim normallerinin 4 derece üzerindeki ülkelerde düşen yağış miktarı, ÅŸubat, mart ve nisan aylarında son 50 yılın ortalamasından yüzde 20-60 oranında daha az olduÄŸu açıklandı.Â

AVRUPA KAVRULUYOR / WEB TV
 
Almanya ve Fransa’da hububat ekili alanlarda başaklar kurumadan sararırken, çok ciddi kuraklık tehlikesi baş gösterdi. Yağış azlığı nedeniyle yer altı su kaynaklarının da giderek azaldığı kaydedildi. Hububatı vuran yağış azlığı mısır üreticisini de kara kara düşündürmeye başladı. Kuraklığın etkisiyle pazarda sebze ve meyve fiyatlarında önümüzdeki günlerde büyük artış beklendiği kaydedildi.

Haberin Devamı

Öte yandan, aşırı sıcak nedeniyle Almanya’da son dönemde peÅŸ peÅŸe orman yangınları çıktığı, itfaiye ekiplerinin alevleri kontrol altına almada zorlandığı ifade edildi. Â
 
Buna karşılık her yaz mevsiminde değişik sıcak ülkelere giderek tatil yapan Fransa ve Almanya’daki çok sayıda kişi şimdiden kendi ülkelerinde güneşlenme fırsatı buldukları için hallerinden memnun olduklarını bildirdi.

TÃœRKÄ°YE'DE SICAKLIKLAR GÃœNEYBATI KESÄ°MLERDE 2-4 DERECE AZALACAK

Hava sıcaklığı yurdun güneybatı kesimlerinde 2 ila 4 derece azalacak, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacak.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nün son verilerine göre, kuzey, iç ve batı kesimlerinde sağanak ve gökgürültülü sağanak şeklinde görülecek yağışların; öğle saatlerinde Güney ve İç Ege (İzmir, Aydın, Muğla, Manisa, Denizli, Uşak, Kütahya, Afyonkarahisar) ile Ankara, Eskişehir, Çankırı, Kırıkkale, Sivas, Bolu, Karabük ve Tunceli çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor.

Rüzgar, yurdun kuzey ve batı kesimlerinde kuzey ve kuzeydoğu (Poyraz), iç ve doğu kesimlerinde güney ve güneybatı (Lodos) yönlerden hafif arasıra orta kuvvette, Marmara ile zamanla İç Anadolu'nun güney ve doğusunda kuvvetli (30-50 km/sa) olarak esecek.

Haberin Devamı

KUVVETLÄ° YAÄžIÅž UYARISI

Yağışların; öğle saatlerinde Güney ve İç Ege (İzmir, Aydın, Muğla, Manisa, Denizli, Uşak, Kütahya, Afyonkarahisar) ile Ankara, Eskişehir, Çankırı, Kırıkkale, Sivas, Bolu, Karabük ve Tunceli çevrelerinde kuvvetli olması beklendiğinden, yaşanabilecek olumsuzluklara karşı (sel, su baskını, yıldırım düşmesi, vb.) ilgililerin ve vatandaşların tedbirli ve dikkatli olması gerekiyor.

KUVVETLÄ° RÃœZGAR UYARISI

Rüzgarın; Marmara'da kuzey ve kuzeydoğu (Poyraz), öğle ve akşam saatlerinde İç Anadolu'nun güney ve doğusunda güney ve güneybatı (Lodos) yönlerden kuvvetli olarak (30-50 km/sa) esmesi beklendiğinden, yaşanabilecek olumsuzluklara karşı (deniz ulaşımında aksamalar, vb.) ilgililerin ve vatandaşların tedbirli ve dikkatli olması gerekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!