50 km’den görülecek

Güncelleme Tarihi:

50 km’den görülecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2007 00:00

Sarıkamış harekátında donarak şehit düşen 90 bin Mehmetçik için, bölgenin doruk noktası olan Cıbıltepe’ye Sarıkamış Dayanışma Grubu tarafından 52 metre yüksekliğinde dev bir bayrak dikildi. Açılışı önümüzdeki hafta yapılacak olan 150 metrekarelik bayrak, Cıbıltepe’ye 50 kilometre uzaklıktaki Kars’tan ve komşu ilçelerden bile görünecek.

OSMANLI- Rus Savaşı sırasında düşmana tek kurşun atmadan donarak şehit düşen 90 bin askerin anısına dünyaca ünlü kalp cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez’in öncülüğünde kayak tesislerinin doruğu olan Cıbıltepe’ye dikilen ’al sancak’ dalgalanmaya başladı.

Dev bayrak için önümüzdeki hafta açılış töreni yapılacak. Allahuekber ve Soğanlı Dağları’nda, canlarını vatan uğruna veren ve kardeş mezarlarında koyun koyuna yatan Sarıkamış Şehitleri’nin üzerini örtecek biçimde olan 52 metre yükseklikteki direkte dalgalanan 150 metrekarelik bayrak, her ay değiştirilecek. Bunun için kurumlardan bayrak bağışı bekleniyor.
/images/100/0x0/55eb672df018fbb8f8bed789

DEV VİNCİ 5 GÜNDE ÇIKARDILAR

Sarıkamış Dayanışma grubu üyeleri, Sarıkamış Kayak Tesisleri’nin zirvesi olan Cıbıltepe’de dev bir bayrak dalgalandırmak için harekete geçtiler. 52 metre uzunluğunda ve 4 ton ağırlığındaki direk için 4.5 metre derinlikte temel kazısı yapıldı, 60 metreküp betonla dolduruldu. Direğin montajı için Erzurum’dan 90 ton kapasiteli bir vinç, Sarıkamış’a götürüldü. Vinç, deniz seviyesinden 2 bin 635 metre yükseklikteki Cıbıltepe’ye çıkarken çamura battı ve aks kesti.

Bayrak direğinin dikilmesi için sürdürülen çalışmaları yöneten Erzurum Kalkınma Vakfı eski Başkanı Necati Bölükbaşı, Cıbıltepe’deki bayrağın doğuda Kars (Cıbıltepe’ye 50 kilometre uzaklıkta), batıda Horasan, güneyde Eleşkirt, kuzeyde Şenkaya ve Göle’den görülebileceğine işaret etti. Bölükbaşı, "Sadece bayrak direğinin yerinin hazırlanması, vincin çıkarılması 5 günümüzü aldı. Biz günümüz teknolojisinden yararlanarak bir haftada ancak bir bayrak direği dikebildik. 92 yıl önceki Sarıkamış Harekatı’nı değerlendirdiğimizde bakıyoruz ki atalarımız o gün 120 bin kişilik orduyla yola çıkmışlar. Karakışta topu, tüfeği, yemekhanesi ve hastanesi ile 3 günde Erzurum’dan Sarıkamış’a gitmişler. Onları takdir etmemek mümkün değil" dedi.

Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı, Kalp Cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez ise Cıbıltepe’de Türk bayrağının dalgalanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Cıbıltepe’ye bayrak dikilmesi projesinin yaklaşık 65 bin YTL’ye çıktığını anımsatan Prof. Dr. Bingür Sönmez, tüm masrafları grup olarak karşıladıklarını belirtti.

Kurumlardan bayrak bağışı bekliyoruz

Cıbıltepe’nin Sarıkamış Harekatı’nın yapıldığı bölgeyi kuşbakışı olarak gördüğüne dikkati çeken Prof. Dr. Bingür Sönmez, şunları söyledi: "Cıbıltepe’nin doruğundaki bayrağımız 10 x 15 metre, yani 150 metrekare büyüklüğündedir. Bayrağın ağırlığı yaklaşık 40 kilodur. Bayrak rüzgara dayanmadığı için her ay değiştirilmek zorunda. Bir bayrak 750 YTL. Kurumlardan ve şahıslardan bayrak bağışı bekliyoruz. Beylikdüzü ve Bahçeşehir Belediye Başkanları 10 adet bayrak için söz verdiler. O bayrak o tepede dalgalandıkça Sarıkamış Şehitlerinin ruhları şad olacak. Ayrıca gelecek yıllarda bu direğin altında, savaş alanını gözetlemek için küçük bir müze yaptıracağız."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!