50 bin kişi göçtü

Güncelleme Tarihi:

50 bin kişi göçtü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2000 00:00

Haberin Devamı

Valilik, Avcılar'a çıkarma yaptı. Avcılar Belediyesi'nde vali, vali yardımcıları ve kamu kurumlarının il müdürlerinin katıldığı toplantının gündemi depremdi. Ama Avcılar Belediye Başkanı, Atatürkçü havuzdan ve Avcılar karttan bahsetti.

Depremden en çok etkilenen ilçe olan Avcılar'da dün İstanbul Valisi Erol Çakır başkanlığında bir deprem toplantısı düzenlendi. Toplantıda Hürriyet İstanbul'da yayımlanan Avcılar zemin haritası da tartışıldı. Açılış konuşmasını yapan Vali Erol Çakır neden Avcılar'a geldiklerini şu sözlerle açıkladı:

‘‘1999 kötü bir yıl oldu; hem İstanbul, hem Türkiye için. İstanbul'un gördüğü hasar Ankara'nın gözünden kaçtı. Biz kendi yarasını sarmaya çalışan Avcılara yardım edeceğiz ve destek olacağız. Bugün bu çabanın belirtisi olarak buradayız’’.

Avcılar Kaymakamı Yusuf Özdemir ise şu bilgileri verdi:

‘‘Depremden sonra 2556 öğrenci kaydını aldı. 12 bin 500 aile de başka yerlere nakil istedi. Öğretmen açığı 225, doktor açığımız ise 10. Yaklaşık olarak 50 bin kişinin Avcılar'dan göçtüğünü düşünüyoruz’’.

Kaymakam Özdemir, bu bilgileri verdikten sonra Avcılar'dan göçün durdurulması için bir dizi istekte bulundu. Bunlar bazı kamu binalarının Avcılar'da şube açmaları, 150 yataklı devlet hastanesinin bir an önce devreye sokulması gibi önlemlerdi.

Bu arada Değirmenci depremden önce İstanbul Üniversitesi tarafından yapılmaya başlanan 11 katlı hastanenin de bir an önce bitirilmesi için Vali'den yardım istedi. Değirmenci'nin konuşmasından sonra Vali bir kez daha söz aldı ve şunları söyledi:

‘‘Deprem çok yalın bir gerçek olarak karşımızda duruyor. İstanbul'a yönelik çok ciddi bir tehdit var. Tehdite hazırlıklı olmak hem daha kolay hem daha ekonomik. Belediyelere büyük görev düşüyor. Herkes sağlam zeminde sağlam bina kuralına uyacak’’.

Çakır daha sonra Değirmenci’ye dönerek ‘‘Mesela yaptığınız kültür merkezini açmadan önce 98 yönetmeliğine uygun olup olmadığını kontrol ettiniz mi? Değilse bunu nasıl uygun hale getireceksiniz?’’ diyerek tekrar gündeme depremi getirdi.

Toplantıya katılan İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey de

‘‘Bütün okul binalarının takviye projeleri hazırlanacak, bunu şu anda Yıldız Üniversitesi hazırlıyor ve ilçedeki bütün okullar 98 yönetmeliği standartına göre güçlendirilecek’ dedi.

ATATÜRKÇÜ HAVUZ TALEBİ

Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci ise neredeyse deprem konusuna hiç değinmedi. Göçten de şikayet eden Değirmenci, Belediyenin birçok projesini sıraladı ama insanların can güvenliğine ilişkin hiçbir projeyi gündeme getirmedi. Değirmenci'nin anlattıkları arasında şunlar vardı: ‘‘Balıkçı sığınağı, İSO 9001 belgesi, Avcılar Kültür Merkezi, Avcılar'ın trafik sorunu, Avcılar Meydanı'ndaki havuzun Atatürkçü bir kimliğe kavuşturulması, kadın sığınmaevi...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!