5 vekili reddetti kapıyı kapattı

Güncelleme Tarihi:

5 vekili reddetti kapıyı kapattı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2015 01:24

AK Parti ile Saadet Partisi arasındaki ittifak görüşmeleri sayı engeline takıldı. SP, Meclis’te grup kurmalarına yetecek 20 vekil taleplerine karşılık 5 vekillik öneren AK Parti’ye “Bu şartlarda ortaklık olmaz” diyerek tatmin edici teklife kadar kapılarını kapattı.

Haberin Devamı

1 Kasım seçimleri yaklaşırken AK Parti’nin tek başına iktidar için Saadet Partisi’yle (SP) seçim ittifakı arayışları sonuçsuz kaldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, seçim ittifakı için doğrudan devreye girmişti. SP’nin iki önemli ismi Oğuzhan Asiltürk ve Temel Karamollaoğlu ile görüşen Davutoğlu, SP’yle pazarlığı yürütmek üzere eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’i görevlendirmişti. Ancak ittifak milletvekili sayısına takıldı.

TEK BAŞIMIZA HAZIRLANIYORUZ

SP Genel Başkanı Mustafa Kamalak dün düzenlediği basıp toplantısında, parti olarak tek başlarına seçime girecek gibi hazırlandıklarını belirterek şunları söyledi: “Şartlarımızı belirledik. Biz hangi oranda Meclis’e girebilirsek bu akan kanı durdurabiliriz, bu yangını söndürebiliriz. Annelerin göz yaşını silebiliriz, yoksa üç beş milletvekilinin maaş alması, üç beş arkadaşımızın milletvekili olması gibi bir düşüncemiz kati süratte yok.” Yeni bir temas olup olmayacağı sorusuna, “Karşı tarafa bağlı” diyen Kamalak, görüşmelerin sayı konusunda tıkanıp tıkanmadığı sorusuna karşılık da, “Hayır, o anlamda hiçbir şey söylemek doğru olmaz. Biz ilkeler çerçevesinde hareket eden bir partiyiz. Bizim birkaç arkadaşımızın milletvekili olması veya bir kaç arkadaşımızın milletvekili maaşı alması gibi bir hesabımız yok” yanıtını verdi. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun daveti üzerine ilk görüşmeyi yaparak ittifak sürecini başlatan SP’nin etkin isimlerinden Oğuzhan Asiltürk de, “5-10 milletvekiliyle temsil edileceğimiz bir Meclis’e girmeyiz. Komisyondaki temsilcilerine de söyledik, ‘Bu işbirliği olmazsa biz size Allah selamet versin der yolumuza devam ederiz’” dedi. Asiltürk, partinin yayın organı Milli Gazete’de dün yer alan açıklamasında, bu işbirliğine kendilerinden çok AK Parti’nin ihtiyacının olduğunu belirterek, “4 yerde çok az bir oy kaybederlerse bir milletvekili kaybediyorlar. Yani 44 milletvekili riski yaşıyorlar. Ayrıca 50 oy, bin oy, 2 bin oy gibi ilave oylar alınırsa kazanılacak hatırı sayılır bir milletvekili sayısı var” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!