5 maddede Topkapı’nın yeni başkanı

Güncelleme Tarihi:

5 maddede Topkapı’nın yeni başkanı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2012 00:00

İlber Ortaylı’nın emekliye ayrılmasının ardından Topkapı Sarayı Müzesi’nin başkanlığına, Ayasofya Müzesi Başkanlı Doç. Dr. Ahmet Haluk Dursun atandı. Dursun’u yakın markaja aldık.

Haberin Devamı

- Kariyeri
- İ.Ü. Edebiyat Fakültesi Sonçağ ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bölümü mezunu. AK Parti döneminde güvenilir bir bürokrat portresi çizdi. İBB Kültür A.Ş. Genel Müdür Danışmanı oldu, Miniatürk Projesi’ne katkıda bulundu. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın talebiyle Ayasofya Müzesi Başkanlığı’na getirildi, bu görevi yedi yıl yürüttü.

- Stratejisi
- Ayasofya Müzesi Başkanı’yken medyatik bir portre çıktı karşımıza. Müzeyi gezmeye gelen yabancı devlet başkanlarının yanında görüntülendi. ABD Başkanı Obama’ya Türkiye ziyaretinde Ayasofya’yı gezdiren de oydu. Görevini, “Burası Dışişleri Bakanlığı kadar temsil özelliğine sahip. Yurtdışından resmi heyetler buraya geliyor. Papa, Rus Patriği ya da Obama ile bire bir konuşma imkânına sahibim” diye tanımlamıştı.

Haberin Devamı

- Ayasofya’nın ibadete açılmasıyla ilgili görüşü
- Ayasofya’nın ibadete açılması talepleriyle  ilgili daha önce verdiği röportajda, “Ayasofya müze kalmalı, başka bir yol çok büyük sıkıntılara yol açar” demişti. Bu yıl verdiği röportajdaysa, Ayasofya’nın 1934’te çıkarılan bir bakanlar kurulu kararıyla müze statüsüne geçirildiğini hatırlatarak, “Ancak ve ancak yine bir bakanlar kurulu kararıyla yeni düzenleme yapılabilir” dedi, Ayasofya’da ibadet için yeşil ışık yaktı.

- Daha önce yaptıkları
- Ayasofya’yı araştırmacılara açtı, arşivini dijital ortama aktardı. Müze yıllığını 18 yıl aradan sonra yeniden çıkardı. Deposundaki envanteri görsel ağırlıklı kitap haline getirdi. 17 yıldır Ayasofya’nın orta yerinde tavan restorasyonu için duran iskeleyi, çalışmaları hızlandırıp bitirdi, şantiye görünümüne son verdi.

- Topkapı Sarayı için ondan beklentiler ne?
- Arşivci titizliğiyle zaman zaman güvenlik sorunları yaşayan saraya büyük katkı sağlaması bekleniyor. Uluslararası seminerlere katılan Dursun’a sarayın tanıtımı konusunda da ümit bağlanmış durumda.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!