5 lira sadaka verdi, sonra dava açtı

Güncelleme Tarihi:

5 lira sadaka verdi, sonra dava açtı
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 27, 2012 09:53

Kartal Adliyesi'nde görevli savcı, bina önünde para toplayan dilenciye önce 5 lira verdi, ardından 'dolandırdı' diye hapsini istedi. Dava 1 yıl sürdü. Hakim 'yardımı sorgulamak kutsallığını sarsar' deyip beraat verdi.

Haberin Devamı

Akşam Gazetesi'nden Zana Yavuz'un haberine göre, İstanbul'da 5 liralık sadaka davasında ilginç karar... Karabük Devlet Hastanesi'nden 'engelli' olduğuna dair bir rapor taşıyan M.Ş. Kartal Adliyesi önünde para toplamaya başladı. M.Ş.'nin durumuna üzülenlerden biri de savcı R.Y. oldu. 5 TL veren Savcı R.Y. bir süre sonra durumdan şüphelenip hastaneyi aradı, raporu sorguladı. Bu sırada dışarıda bekleyen M.Ş. de ortadan kayboldu. Hastaneden M.Ş.'ye ait kaydın ve raporun bulunmadığı bilgisini alan savcı R.Y., M.Ş. hakkında 'dolandırıcılık' suçundan 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı.

 

'SÄ°LAH DAYAMADIM KÄ°'

 

Haberin Devamı

M.Ş. Ankara'da gözaltına alındı, 'Hemşerim olan bir savcıdan para istemeye gittim. Memurlardan yol ve yiyecek parası aldım. Savcı da 5 lira verdi. Dışarıda beklerken bayılmışım. Gözümü hastanede açtım' dedi. M.Ş. Kartal 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılandı. 1 yıl süren davanın karar duruşmasında son sözleri sorulan M.Ş., 'Dolandırmadım. Fakirim, aç kaldım. Kimseye silah dayamadım. Savcı kendi duygularıyla para verdi. 5 lira beni zengin etmezdi. Hem yardım etti hem dolandırıcılıktan dava açtı' dedi.

 

MÄ°KTAR CÃœZÄ°

 

Hakim Servet Kartal, M.Åž. için 'Kandırma, yanıltma ya da hileli yola baÅŸvurarak para toplamamıştır' diyerek beraat verdi. Kararda, 'Çalışamaz durumda olanlar, yardım isteme dilekleri sırasında acınacak durumlarını belirterek, tamamen duyguya hitap ederler. Karşı tarafın yardım etmesi de kendi duygularına kalmıştır' dedi. Hakim Kartal, miktarın dolandırıcılık suçunun unsurları oluÅŸmayacak ve dilencilikte verilebilecek düzeyde olduÄŸuna, yardım yapanların bir zorunluluklarının bulunmadığına vurgu yaptı. Mahkeme BaÅŸkanı,Âyardım yapanın yardımın doÄŸru yere ulaşıp ulaÅŸmadığını araÅŸtırmasının etik olmadığını, bunun iÅŸlemin kutsallığını sarsmaktan baÅŸka iÅŸe yaramadığını ve suçlama olarak yöneltilemeyeceÄŸini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!