5 bin kişi 'füze kalkanına hayır' dedi

Güncelleme Tarihi:

5 bin kişi füze kalkanına hayır dedi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2011 18:24

Malatya’nın Akçadağ İlçesi’ne bağlı Kürecik Bucağı’na kurulacağı açıklanan NATO Füze Savunma Kalkanı’nı protesto için yaklaşık 5 bin kişi tesisin kurulacağı bölgeye yürüyerek eylem yaptı.

Kürecikliler Derneği’nin organizesi ve birçok siyasi parti ve sivil toplum kuruluşunun destek verdiği protesto eylemine katılmak üzere yaklaşık 5 bin kişi öğlen saatlerinde Kürecik’te buluştu. Jandarmanın girişte araçları durdurarak tek tek arama yaptı. Eyleme katılan her yaştan kadın- erkek binlerce kişi, ’Füze kalkanına hayır’ yazılı önlükler giydi. Yürüyüşe, CHP milletvekilleri Veli Ağbaba, Mevlüt Aslanoğlu, Salih Fırat, Tufan Köse, Candan Yüceer, Hüseyin Aygün, Melda Onur, Mahmut Tanal, Durdu Özpolat, Gürkut Acar, Nurettin Demir, BDP milletvekilleri Levent Tüzel ve Adil Kurt, ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve ÖDP Genel Başkanı Alper Taş’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda siyasi parti, örgüt, dernek ve sivil toplum örgütü temsilcileri de katıldı.

Karahan Geçidi yolunda toplanan binlerce kişi, ellerinde pankart ve Türk bayrakları ile radarın kurulacağı Çarşak Tepesi’ne doğru yürüyüşe geçti. Bu sırada tertip komitesinin anonslarla alanda hiçbir bayrağın açılmamasını istemesi bazı vatandaşların tepkisini çekti. İşçi Partisi olarak katılan bir grup, ellerinde Türk bayraklarının olduğunu ve bunu kimsenin yasaklayamayacağını söyledi. CHP İstanbul Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu’nun araya girmesi ile tartışma sona erdi.

Yaklaşık 3 kilometre süren yürüyüş sonrası kalabalık füze savunma kalkanının kurulacağı eski askeri üssünün önüne geldi. Burada Jandarma Robokoplar girişte barikat kurarak kimsenin içeri girmesine izin vermedi. Barikat önünde bir açıklama yapan CHP Milletvekili Mahmut Tanal, hükümetin, füze kalkanı projesini sadece halktan değil, Meclis’ten de gizlediğini belirterek, "Bu karar Meclis’te alınmalıydı" dedi. Tanal, ABD ile imzalanan sözleşmeyi istediklerini ancak kendilerine verilmediğini ifade ederek, Dışişleri Bakanlığı’na Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde imzalanan sözleşmenin fotokopisini istediğini belirtti.

Füze kalkanının kurulacağı alanın önünde toplanan binlerce kişiye ilk hitap eden 1968 Gençlik Hareketi’nden Mustafa Yalçıner, radar üssüne karşı yürüttükleri mücadeleyi anlatarak, "Bizim yapamadığımızı siz yeniden başlattınız. Sonunu getireceğinize inanıyorum. Belki kuracaklar ama kursalar da sökeceğiz" dedi.

Daha sonra söz alan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Genel Başkanları Kemal Kılıçdaroğlu’nın selamını ileterek, CHP olarak Kürecikliler’in her zaman yanında olduklarını söyledi. Ağbaba, AK Parti hükümetinin kimseye sormadan kuracağı İsrail Kalkanı projesine hem Kürecikliler’in hem de bütün halkın itirazı ve isyanının olduğunu söyledi.

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özpolat ise 1961 yılında da ABD’nin kurduğu radar üssüyle Kürecik’in adını duyurduğunu belirterek, 70 milyon insanın bu projeye karşı çıkacağını söyledi. Özpolat, "Büyük Ortadoğu Projesi’nin eşbaşkanlığını yürüten Recep Tayyip Erdoğan, İsrail’e Davos’ta ‘One minute’ diyerek seçimlere öyle girdi, şimdilerde ’Arap baharı’ diyerek güya İsrail’e kafa tutarak bu füze kalkanının yapılmasını sağlamaya çalışıyor" diye konuştu.

BDP Milletvekili Levent Tüzel, Blok ve Kongre Girişimi olarak Kürecik halkının mücadelesini selamladıklarını belirterek, "AKP, ABD ile yeni silah anlaşmaları yapıyor ve füze kalkanının Türkiye’ye kurulmasına izin veriyor. Antiemperyalistler olarak birlikte mücadele etmek zorundayız" dedi. BDP Milletvekili Adil Kurt ise Başbakan Erdoğan’a seslenerek, "Ne yaparsanız yapın bu güzelim halkları birbirine düşüremeyeksiniz" dedi.

Eylemin ardından CHP’li milletvekilleri asker eşliğinde füze savunma kalkanın kurulacağı askeri tesise girerek incelemelerde bulundu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!