5.8'lik deprem korkuttu

Güncelleme Tarihi:

5.8lik deprem korkuttu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2000 00:00

Haberin Devamı

Merkez üssü Hendek-Akyazı arası olan ve 15 saniye süren 5.8'lik deprem büyük panik yarattı. Hendek ve Akyazı ile çevre illerde binalardan atlayan ve şok geçiren 60 kişi hastanelik oldu.

MARMARA Bölgesi, dün merkez üssü Sakarya'nın Hendek-Akyazı ilçeleri arasında olan 5.8 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Büyük korku ve paniğe yol açan depremde önemli hasar meydana gelmezken, bir kısmı balkon ve pencerelerden atlayan 60 kişi hastanelik oldu. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden alınan bilgiye göre dün saat 16.41'de merkez üssü Sakarya'nın Hendek ve Akyazı İlçeleri arasında olan 5.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem Sakarya'nın yanı sıra Kocaeli, İstanbul, Balıkesir, Zonguldak, Bursa, Yalova, Bolu, Düzce, Çanakkale, Kütahya ve Eskişehir'de de hissedildi.

Depremde can kaybı yaşanmazken, 17 Ağustos depreminde hasar görüp de onarılan binalarda yeniden hasar meydana geldi. Akyazı'da 3 katlı belediye binasında çatlaklar meydana geldi. Süleyman Gazi Camii'nde çatlaklar oluştu, bazı duvar kaplamaları döküldü. İlçe merkezindeki yüksek katlı binalarda da çatlaklar görüldü. 15 saniye süren depremle birlikte insanlar ev ve işlerlerini hızla terk ederek caddelere ve açık alanlara koştu. Vatandaşlardan bir bölümü arabalarıyla açık alanlara gitmek için bölgeden ayrıldı. 17 Ağustos depreminin birinci yıldönümünde tazelenen korkunç deprem hatıralarının etkisi altında olan vatandaşların büyük tedirginlik yaşadı. Marmara Depremi'ni en güçlü hisseden İstanbul Avcılar'da halk korku içinde sokaklara fırladı.

YİNE PANİK, YİNE YARALANMA

Akyazı'da yüksek yerlerden atlayan 3 kişinin de aralarında bulunduğu 40 kişi hastanelere başvurdu. Adapazarı'nda balkondan atlayan bir kişi yaralanırken, panik sırasında yaralanan ve şok geçiren toplam 11 kişi hastanelerde tedavi altına alındı. Yaşanan panikte Hendek ilçesi'nde yaralanan 4 kişi tedavi altına alındı. Yalova'da da 1'i heyecana dayalı tansiyon düşmesinden toplam 5 kişi hastaneye kaldırıldı. Kızılay'ın battaniye, çadır, sağlık ve kuru gıda malzemesi dolu 4 kamyonu deprem bölgesine ulaştı.

Bu arada Cumhurbaşkanı Sezer, yayınladığı mesajda, ‘‘Ulusumuza geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, daha kötüsünün yaşanmamasını diliyorum’’ dedi.

Deprem ‘bağımsız’

BOĞAZİÇİ Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Hendek-Akyazı'da meydana gelen sarsıntının artçı şok değil, ‘münferit’ (bağımsız) bir deprem olarak göründüğünü açıkladı. Prof. Dr. Işıkara, dün akşam Kandilli Rasathanesi'nde düzenlediği basın toplantısında depremin can kaybı ve hasara yol açmamasından mutluluk duyduğunu söyledi. Prof. Dr. Işıkara, dünkü sarsıntının Hendek'te 20 Haziran 1943 tarihinde meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremin oluşum bölgesine denk düştüğünü belirterek, ‘‘1943'teki depremde kırılmamış bir yer vardı. O kırıldı. Eğer mesele böyleyse, orada başka bir deprem beklenmiyor’’ diye konuştu. Işıkara, uzaydan çekilen fotoğraflarda Marmara'daki gaz basıncının arttığı, buna bağlı olarak da deprem meydana geldiği şeklindeki haberleri de yalanlayarak, ‘‘Yok böyle birşey. İnanmayın böyle şeylere’’ dedi.

BEKLENEN DEPREM Ulusal Deprem Konseyi Başkan Yardımcısı, İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Barka da, ‘‘Bu depremin önümüzdeki 30 yıl içinde beklenen Marmara Depremi ile bir ilgisi yok’’ dedi. Ulusal Deprem Konseyi Üyesi, İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Şengör ise dünkü depremin beklendiğini söyleyerek, ‘‘Deprem beklenen yerde meydana geldi. Fay kendini temizliyor, kırılmış parçalarını, kalan takıntılarını kırıp geçiyor’’ diye konuştu. Jeoloji Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Oğuz Gündoğdu da, bu depremin beklenen bir sarsıntı olduğunu söyledi.

Telefonlar yine çöktü

MARMARA Depremi'nin tedirginliğini üzerinden atamayan vatandaşlar, dünkü sarsıntıdan hemen sonra bu korkunun gerçeğe dönüşüp dönüşmediğini öğrenmek için telefona sarıldı. Oysa Gayrettepe telefon santralı deprem sırasında devre dışı kaldımıştı. Bu kez cep telefonlarına yüklenildi. Her depremden sonra olduğu gibi cep telefonları da aşırı yoğunluk yüzünden çalışmayınca, vatandaşlar bölgedeki yakınlarına yaklaşık yarım saat boyunca ulaşamadı. Bu arada varlığı kamuoyuna ilk kez Başbakanlık Başdanışmanı Ahmet Vefik Alp tarafından açıklanan ve bilimadamları Lütfi Canyaran ile Dr. Berk Üstündağ'ın geliştirdiği deprem cihazı, sadece İstanbul depremleri için ayarlı olması nedeniyle, 5.8 büyüklüğündeki Hendek depremini yakalayamadı.

Rus profesörün iddiası: İtalya'da şiddetli deprem olacak

RUSYA'daki Tula Üniversitesi'nin Jeoloji Enstitüsü Bölüm Başkanı Prof. Oleg Viktorovic Martinov, 3-4 ay içinde İtalya'nın kuzeyinde şiddetli bir deprem olacağını iddia etti. Martinov, İtalya'nın kuzeyinde iki gün önce meydana gelen 4.6 şiddetindeki depremden bir ay önce İtalyan makamlarını uyardığını belirterek, asıl şiddetli depremin 3-4 ay içinde olacağını savundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!