KKTC Formula’sı

Güncelleme Tarihi:

KKTC Formula’sı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2006 00:00

Formula 1 Petrol Ofisi Türkiye Grand Prix’sini kazanan Ferrari pilotu Felipe Massa’nın ödülünü KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat verdi. Yarışları izleyen 2.5 milyar insan, 203 televizyondan "Mehmet Ali Talat President of Turkish Republic of Northern Cyprus" yazısını okudu.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun önerisiyle Formula 1 Petrol Ofisi Türkiye Grand Prix’si birincilik kupasını Mehmet Ali Talat verdi. Tek kanaldan dünyanın 203 televizyonuna ulaşan yayında. "Mehmet Ali Talat, President of Turkish Republic of Northern Cyprus - Mehmet Ali Talat, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı" alt yazısını yaklaşık 2.5 milyar kişi izledi.

HİSARCIKLIOĞLU: ESAS YARIŞ BUYDU

Hisarcıklıoğlu, dünya televizyonlarına yansıyan ödül töreni sonrasında "Esas yarış orada oldu, mührü de bastık" dedi. Hisarcıklıoğlu, ödülü Talat’ın vermesinin perde arkasını şöyle anlattı:

"Geçen salı ziyaretine gittiğim Başbakan Erdoğan ’Pazar günü (dün) önemli bir konuğum var. Yarışa gelemeyeceğim’ dedi. KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Formula 1’i eşiyle izlemeye geleceğini bildirince, kupayı Sayın Talat’a verdirmenin planını yapıp, gizlilik içinde yürürlüğe koydum. Son dakikaya kadar ödülü kimin vereceğini organizasyona açıklamadık.
/images/100/0x0/55ea6c86f018fbb8f87efb9a
Son dakikada Sayın Talat’ın adını verdik. Televizyona alt yazıyı biz yazdırdık, mührü bastık. 1.5 yıl önce KKTC Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Tunar’ı, Erdoğan’ın heyetiyle Rusya’ya götürdük, burada Başkan Putin’in önünde konuşmasını sağladık. Bunun üzerine Yunanistan Putin’e bir bakanını gönderip tekpi vermişti. Yarış başlayınca Sayın Talat’a ’Kupayı sizin vermenizi istiyoruz’ dedik. Çok şaşırdı, duygulandı; ’Seve seve, teşekkür ederim. Ama sizin için sıkıntı olmasın’ dedi. Biz bu yaptığımızla 203 ülkeye KKTC’yi izlettik. Aslında KKTC Cumhurbaşkanı’nın bu sıfatla ödül verdiği ilk Formula 1 oldu. Bu girişimimizden Başbakan Erdoğan’ın da, hükümetin de haberi yoktu."

İTO Başkanı Murat Yalçıntaş ise F-1’i "KKTC’nin uluslararası alanda kazandığı en büyük ödül" olarak yorumladı. Ödül verecek kişinin adını organizasyona önceki gün bildirmeleri gerektiğini ancak bu son ana kadar sakladıklarını belirten Yalçıntaş, "Bugün (dün) bizi çok sıkıştırdılar. Saat 12.00’ye doğru ismi bildirdik. Önce itiraz ettiler ama onayı aldık. Talat’a ödülü vereceğini yarışın ortasında söyledik. ’Sizin için sıkıntı olmasın’ dedi, olmayacağını anlattık. Bu herşeyden önemliydi. Bugün, KKTC’nin tanıtımı için en büyük gün" dedi.

Yalçıntaş, Talat’ın ödül vereceğinden Başbakan Tayyip Erdoğan’ın haberi olmadığını da söyledi. Ancak İstanbul Park’taki protokol konukları arasında Erdoğan’ın Talat’ın ödül vereceğini bildiği için yarışa gelmediği konuşuldu. Yarış bitiminde Antalya’dan havalanan Başbakan, İstanbul’a geldi.

KKTC’NİN ADININ YAZILMASI GÜZELDİ

Seramoni’den önce "Uluslararası bir platformda böyle bir ödül vermenin KKTC’nin temsili açısından da önemli olacağını düşünüyorum" diyen Talat ise ödülü verdikten sonra yarışın çok heyecanlı olduğunu belirterek, "En sonunda ödülü vermem ve KKTC’nin adının yazılması çok güzeldi. Gerçi ilan edilmesine gerek yok, zaten varız. Ama çok güzel oldu" diye konuştu.

Öte yandan Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, ödül töreni öncesinde, İstanbul Park’tan ayrıldılar.

GÖNÜLLERİNDEN TALAT GEÇİYORDU

Ödülü kimin verileceğinin belli olmadığı öğle saatlerinde VIP A Kule’de bulunan protokoldeki Türk yetkililerin gönüllerindeki isim Mehmet Ali Talat’tı. Spordan Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, "Burada bir konuk Cumhurbaşkanı varken, şampiyonluk kupasını onun vermesi bence daha doğru olur. Ödül konusunda da benim gönlümden geçen Talat’tır" dedi. DYP lideri Mehmet Ağar ise düşüncesini "Keşke ödülü Talat verse. Verirse çok mutlu olurum. Siyasi münaza çıkarmazlarsa iyi olur. KKTC için tanıtım olur. Çok iyi olur" diye konuştu.

Birlikteydiler
/images/100/0x0/55ea6c86f018fbb8f87efb9c


KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Formula 1 Petrol Ofisi Türkiye Grand Prix’sini VIP Salonu’nun balkonundan heyecanla izledi. Zaman zaman fotoğraf çeken Talat, yanında bulunan İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ile otomobiller ve sürücüler hakkında sohbet etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!