Akdağ: Karadeniz’de kanser Çernobil’den değil, sigaradan

Güncelleme Tarihi:

Akdağ: Karadeniz’de kanser Çernobil’den değil, sigaradan
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2006 15:53

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Çernobil’de yaşanan nükleer patlamanın Karadeniz’de ve Türkiye’de kanser artışında rol oynamadığını açıkladı. Akdağ, kanser artışında sigara ve alkol tüketiminin etkili olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

“Karadeniz Bölgesi Kanser ve Kanser Risk Faktörleri Araştırması Sonuç Toplantısı” Swis Otel’de gerçekleşti. Toplantıya Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın yanısıra, Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Murat Tuncer, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Bölümü’nden Nazmi Bilir, Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji Genetik Bölüm’nden Yard. Doç. Dr Cengiz Yakıcıer, TAEK, Çekmece Nükleer Araştırma Eğitim Merkezi’nden Deniz Dalcı ve Ulusal Kanser Dayanışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Güllü katıldı.

Toplantıda konuşan Bakan Akdağ, 1986 yılında meydana gelen Çernobil faciasının Türk halkında köklü inançlar yarattığının, bunun başında da facianın Karadeniz Bölgesin’de kanser artışlarına neden olduğunun geldiğini anlattı.

Karadeniz’in bilimsel veriler ışığında incelendiğini söyleyen Akdağ, onrtaya çıkan sonucun 20 yıldır oluşan kanıyı doğrulamadığını bildirdi. Akdağ, Çernobil’de yaşanan nükleer patlamanın Karadeniz’de ve Türkiye’de kanser artışında rol oynamadığını açıkladı. Kanser artışındaki en önemli faktörün sigara, alkol ve kalorisi yüksek yiyecek tüketimi olduğuna işaret etti.

Vatandaşların çoğunun kanser konusundaki bilgiyi televizyondan edindiğini dile getiren Akdağ, sağlık konusunda yapılacak yayınlarda Sağlık Bakanlığı ile işbirliği önerdi.

AKCİĞER KANSERİ SIKLIKLA GÖRÜLÜYOR

Ankara, Antalya, Samsun, Erzurum, Trabzon, İzmir, Edirne, Eskişehir’de 19 bin 211 hanede gerçekleşen araştırmaya toplam 73 bin 470 kişi katıldı. Edirne ve Rize’de 43 bin 164 kişiden 799 kişide, Isparta’da ise 30 bin 306 kişiden 563 kişide kanser vakası görüldü. Kanserli vakaların da en çok akciğer, mide, meme, baş boyun kanseri oldukları tespit edildi. Araştırma sonuçlarına göre kanserli vakaların yüzde 90’ı sigara içiyor. Araştırmaya katılan kişilerin DNA’sında mutasyon, kromozomlarında ise bozulma olup olmadığına da bakılırken, Karadeniz’deki kanser vakalarının yüzde 38’inde, diğer bölgelerde ise (kontrol grubunda) yüzde 36 oranında mutasyona rastlandı. 9 hastada ise kromozom hasarına da rastlandı, ancak bu kişilerin de teşhis amaçlı radyasyon aldıkları belirlendi. Bunun sonucunda da Çernobil’den etkilenen bölgeler ile etkilenmeyen bölgeler arasında farklılık görülmediğine karar verildi.

Toplantıda, her 10 ölümden birinin sigaradan meydana geldiği anımsatılırken, bu ölümlerin 20’nci yüzyılda 100 milyona, 21’inci yüzyılda ise 1 milyara çıkacağı kaydedildi.

Toplantı sonrasında gazetecilerin sorulalarını yanıtlayan Akdağ, “Gönül rahatlığıyla Çernobil’in kanser vakalarında etkisi yok diyebiliyor musunuz” sorusuna “Evet, ama bunu ben değil bilimsel araştırmalar söylüyor” dedi.

Toplantıda, değerlendirme yapılan bölgelerden göç edenlerin araştırmaya alınmaması ise eleştiri konusu oldu.

Bakan Akdağ, bir soru üzerine ise, Hopa’da kurulması planlanan Nükleer santralin en yüksek ve güvenilir teknolojiyle yapılması gerektiğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!