489 ittifakla 129 dokunma

Güncelleme Tarihi:

489 ittifakla 129 dokunma
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2016 21:31

Dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili AK Parti’nin gündeme getirdiği anayasa değişikliği teklifine CHP ve MHP destek verdi. Böylece üç partinin potansiyel oy oranı 489’a ulaştı. Teklif yasalaşırsa, tüm dosyalar 15 gün içinde mahkemelere gönderilecek. Aralarında muhalefet partisi liderlerinin de olduğu 129 vekilin yargılanmasına ise mayıs ayında başlanabilecek.

Haberin Devamı

AK Parti’nin bu dönem düzenlenmiş tüm dosyalar açısından dokunulmazlığı askıya alan anayasa değişikliği teklifine CHP ve MHP destek vereceğini açıkladı. Bu durumda AK Parti, CHP ve MHP’nin oyu 489’u buluyor. Bu üç partiden fezlekesi olan toplam milletvekili sayısı 83. Üç partiden olası fireler 122’yi geçmezse teklif, halkoyuna sunulmadan yasalaşabilecek. Gruplarda teklifi eleştiren milletvekilleri bulunsa da firelerin bu rakamın çok gerisinde kalması bekleniyor. Anayasa değişikliği için 367 oy gerekiyor. 330 ila 367 arasında oy ile kabul edilen tekliflerise Cumhurbaşkanı’nca referanduma götürülmesi gerekiyor.

15 GÜNDE MAHKEMEYE

Teklif yasalaşırsa, Anayasa’nın ‘Suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclis’in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz’ hükmü, yürürlüğe girdiği tarihteki dosyalara uygulanmayacak. Tüm dosyalar, 15 gün içerisinde mahkemelere gönderilecek. 567 dosyada 4 partiden 129 milletvekili yargılanacak. Mahkemelerin suçun ağırlığına göre parti liderlerini ve milletvekillerini tutuklama olasılığı da bulunuyor. Bu konuda ayrıca bir Meclis kararına gerek olmayacak. Yargılanacak milletvekillerinin 51’i CHP’li, 45’i HDP’li, 25’i AK Parti’li ve 7’si MHP’li. Fezlekesi olmayan tek parti lideri ise Başbakan Ahmet Davutoğlu. İktidarın takvimi kesintisiz işlerse teklif, gelecek hafta Anayasa Komisyonu’nda kabul edildikten Genel Kurul’da görüşülecek ve gizli oylama yapılacak. Teklif bu ay yasalaşırsa 129 vekili yargılanmasına mayısta başlanabilecek.

Haberin Devamı

CHP: FİREMİZ OLMAZ

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Bu konuda tavrı en tutarlı olan biziz” dedi ve özetle şunları söyledi: “Hakkında en fazla dosya olanlardan biri genel başkanımızken ve kurumsal, geleneksel tavrımız ortadayken ‘Hayır’ denmesinin mümkün olmadığını düşünüyoruz. Ama grup kararı alınamadığı için bizim ‘Firemiz olmaz’ dememiz bile Anayasa’ya aykırı.”

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise “Ne olursa olsun, hangi meseleyle bunların üstü örtülmek isteniyorsa istensin, terör örgütüne yardım, yataklık yapanlarla ilgili bu fezlekelerin ivedilikle yargı tarafından sonuçlandırılmasını temin etmeye dolaylı da olsa yarayacak, Anayasa’da geçici değişiklik teklifi önerisine olumlu bakıyoruz ve destekliyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!