TÜBİTAK görevlisine dolandırıcılık davası

Güncelleme Tarihi:

TÜBİTAK görevlisine dolandırıcılık davası
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2006 11:01

TÜBİTAK Mali İşler Finansman Dairesinde görevli Hakan Tunar hakkında, annesi ve oğlunu profesör doktor unvanlı Ar-Ge hakemi gibi göstererek, 5 yıl boyunca hesaplarına 391 bin YTL yatırılmasını sağladığı iddiasıyla, “Dolandırıcılık” ve ”sahtecilik” suçlarından 13 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Ankara Cumhuriyet Savcısı Alp Arslan tarafından ağır ceza mahkemesinde açılan davanın iddianamesinde Tunar'ın, Mali İşler Finansman Dairesine bağlı Teknoloji İzleme ve Değerlendirme Başkanlığında (TİDEB) Ar-Ge hakem ücretlerinin ödenmesinden sorumlu olduğu belirtildi.

Sanayi kuruluşları tarafından gönderilen Ar-Ge projelerinin değerlendirilmesi amacıyla ilgili teknoloji alanlarında uzman akademisyenler arasından izleyici ve hakem seçildiği anlatılan iddianamede, akademisyenlerle TİDEB arasında sözleşme imzalandığı ve sözleşmelere göre ödeme yapıldığı kaydedildi.

TÜBİTAK'ın suç duyurusu üzerine Hakan Tunar'ın, profesör doktor gibi gösterdiği oğlu Serhat Tunar ve annesi Emine Tunar adına birer banka hesabı açtırarak, 20 Ekim 2000 tarihinde başlayıp 31 Aralık 2005 tarihine kadar bu hesaplara 598 kez izleme ücreti olarak 110 YTL ile bin 750 YTL arasında belirlenen ücretlerin yatırılmasını sağladığı ifade edildi.

İddianamede, bazı profesör doktorlar adına düzenlenen gerçek ödeme listelerini sahteleriyle değiştiren Tunar'ın bu listelere Prof. Dr. Emin Tuna ve Serhat Tuna adlarını eklediği, bankalara gönderilen ödeme talimatlarında ise bu isimleri belge üzerinde oynayarak Emine Tunar ve Serhat Tunar olarak değiştirdiği belirtildi.

İddianamede Tunar'ın, söz konusu yollarla 2004 yılı sonuna kadar 242 bin 431, 2005 yılında da 148 bin 500 YTL olmak üzere toplam 390 bin 931 YTL'yi mal edindiği kaydedildi.

Tunar hakkında, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) “nitelikli dolandırıcılık” suçunu düzenleyen 158/2 ve “resmi belgede sahtecilik” suçunu düzenleyen 204. maddeleri uyarınca 4 yıldan 13 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Tunar, üzerine atılı suçtan dolayı 31 Aralık 2005 tarihinden bu yana tutuklu bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!