Hatice Sultan Yalısı ayakta kalan tek yalı

Güncelleme Tarihi:

Hatice Sultan Yalısı ayakta kalan tek yalı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2006 00:00

İstanbul Valiliği’nin, İstanbul Yüzme İhtisas Kulübü’nü 35 yıldır faaliyette bulunduğu Hatice Sultan Yalısı’ndan tahliye girişimi tartışmalara neden oldu. Valiliğin, tarihi ve mimari açıdan büyük değeri olan yalıyı tahliye son-rası ne şekilde kullanacağı sorusu ise yanıt bulamadı.

Haberin Devamı

ORTAKÖY ve Nişantaşı meydanlarının mimarı Erhan İşözen, Hatice Sultan Yalısı’nın, Gaziosmanpaşa Ortaokulu olarak kullanılan Naime Sultan Yalısı’nın 4 yıl önce yanmasından sonra "Ortaköy’ün ayakta kalan tek yalısı" unvanına sahip olduğunu söyledi. Mimar İşözen, "Bunlar bir ülke için prestij mekanlarıdır. Böyle tarihsel mekanların gelecek kuşaklara bir kimlik olarak iletilmesi önemlidir. Bu yapıların aslına uygun fonksiyonlarla donatılıp, turizm amaçlı kullanılması gerekir. Bu tür yapıları farklı amaçlarla kullanmayı doğru bulmuyorum. Ama İYİK, bu mekanı sosyal amaçlı ve tarihi dokusuna sadık kalarak kullanıyorsa buna da itirazım yok" diye konuştu.

TOPLUMSAL BELLEK

Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Eyüp Muhcu, Hatice Sultan Yalısı’nın, şimdiye kadar kullanıldığı şekliyle, tarihi dokusunu, aslına uygun restore edilerek varlığını sürdürdüğünü belirtti. Muhcu, şöyle devam etti:

"Bu tür mekanların, toplumun belleğinde yer ettiği şekliyle korunması çok önemli. Tarihi mekanların asli fonksiyonlarına uygun kullanılması temel ilkedir, UNESCO’nun da direktifleri gereğidir. Fiziki yükler getirilerek bu mekanları bozmak, asıl fonksiyonlarından arındırmak, ’içini değil, sosyal, kültürel içeriğini de boşaltmak’ anlamına gelir. Maalesef bizim toplumsal belleğimizde bir süreklilik yok. Bunun nedeni, tarihsel mekanların kullanımındaki düzensizlik ve kesintilerdir."

GELECEĞİ MEÇHUL

Mülk sahibi İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sabri Kaya, tarihi binanın tahliye sonrası ne şekilde kullanılacağı, bir projeleri olup olmadığı yönündeki sorumuza, "Mülkiyeti Özel İdare’nindi, süresi bitti. Boşaltıp teslim etmesi gerekiyor. Gençlik Spor İl Müdürlüğü’ne yazımızı yazdık. Boşaltma işlemini onlar yapacak" yanıtını verdi.

Spor her yerde yapılabilir

İSTANBUL Valisi Muammer Güler, İstanbul Yüzme İhtisas Kulübü’nün sözleşmesinin uzatılmamasına ilişkin değerlendirmesinde, "Orası çok kıymetli bir alan. Oranın sadece yüzme sporu için kullanılması kamu yararı açısından yeterli değil. Spor faaliyeti her yerde yapılabilir. Orası bir turizm alanı olarak imar planlarına işlendi. Tüm alan bütünüyle bir turizm alanı olarak değerlendirilecek ve daha büyük gelir getirecek bir hale dönüştürülecek" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!