İzolasyon kalkar limanlar açılır

Güncelleme Tarihi:

İzolasyon kalkar limanlar açılır
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2006 00:00

Başbakan Tayyip Erdoğan, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı törenlerine katılmak için geldiği Lefkoşa’da görüştüğü KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’a; izolasyonlar kalkmadan, Türkiye’nin Rumlar’a limanları açmayacağı konusunda güvence verdi.

Cumhurbaşkanlığı Konutu’nda Erdoğan ile Talat arasında gerçekleşen görüşmede Talat, ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey yetkili Matheww Bryza ve BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın temsilcisi İbrahim Gambari ile temasları hakkında bilgi verdi. Talat, Kıbrıs Rum Kesimi lideri Tasos Papadopulos ile görüşmesini de Erdoğan’a aktardı.

SİYASİ EŞİTLİK

Talat, Papadopulos’un daha önce siyasi eşitlik konusuna sıcak yaklaşmadığını hatırlatarak, "Ancak biz bu konuda direttik. Siyasi eşitlik konusunu kabul ettiler. Siyasi eşitlik BM’nin son tanımındaki gibi olacak" dedi. Talat ancak verilen sözlerin yerine getirilmemesinden yakındı. Görüşmede, Rum Kesimi’nin Türkiye’nin limanlarını açması konusunda müzakereleri koz olarak kullanması da gündeme geldi. Talat, Papadopulos ile çözümün zor olduğunu belirterek, "AB ve ABD’den gelen baskıları önlemek için zaman kazanmak için oynuyor. Bu süreç onunla fazla ilerlemez. İzolasyonlar kalkmaya başlarsa Papadopulos masadan kaçamaz" diye konuştu.

Erdoğan, Türkiye’nin limanlarını Rum Kesimi’ne mevcut durumda açmasının mümkün olmadığını dile getirdi. Erdoğan, "İzolasyonlar kalkmadan limanların açılması söz konusu değildir. Bu konuda herkes rahat olsun" dedi. Erdoğan, izolasyonların kalkmasının KKTC’nin sosyal ve ekonomik açıdan kalkınması için izolasyonların kaldırılmasının önemine işaret ederek "İzolasyonların kaldırılması ve limanların açılması ancak eş zamanlı olabilir" dedi. Her iki lider de bu formül üzerinde mutabık kaldı.

Rumların tuzağına düşme

KKTC 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Erdoğan ile yaptığı görüşme sonrasında, Erdoğan’ın Kıbrıs Türk halkına 2-3 gün ayırmasının KKTC’ye verilen önemi gösterdiğini vurguladı. Rumlar ile yapılan görüşmelerde kendisinin çok deneyimli olduğunu belirten Denktaş, Erdoğan’ı ’tuzağa düşme’ diyerek uyardı.

İlk protesto

Başbakan Erdoğan’ın KKTC çıkarması tatsız bir sürprizle başladı. Erdoğan, KKTC’ye gelişinde Milliyetçi Adalet Partisi Genel Başkanı Ata Tepe’nin önderliğindeki bir grubun pankartlı protestosuyla karşılaştı. Böylece bir Türk başbakanı KKTC’de ilk kez protesto ile karşılanmış oldu. Yüzünün asıldığı gözlenen Erdoğan, pankartlara gözucuyla bakarak geçti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!