PKK’nın silahları Barzani’den gidiyor

Güncelleme Tarihi:

PKK’nın silahları Barzani’den gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2006 00:00

Eski Pentagon çalışanı Michael Rubin’e göre Türkiye’nin Kuzey Irak’a yapacağı müdahaleye ABD karşı çıkacak. Mesud Barzani’yi, Lübnanlı Hizbullah lideri Nasrallah’a benzeten Rubin "KDP, PKK’yı kendi bölgesinde barındırıyor ve yüksek fiyatla silah satıyor" dedi.

PKK’ya silah, teçhizat, lojistik destek sağlayan ve Türkiye’ye patlayıcı maddelerin geçişine göz yuman KDP lideri Mesud Barzani, Lübnan’daki Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’a benzetildi. Irak’tan kısa bir süre önce dönen eski Pentagon yetkilisi ve Ortadoğu uzmanı Michael Rubin, Hürriyet’e, Ankara’nın bir dönem maaş bağlayarak peşmergeleri sübvanse ettiğini de söyledi.

BARZANİ’YE GÖRE MEŞRU

Rubin, Barzani’nin, PKK’yı terörist örgüt olarak görmesine rağmen "meşru" bulduğunu belirtti ve "Tayyip Erdoğan, aynı argümanı Hamas için yapıyor mu? Terörist teröristtir. Hamas da, Hizbullah da, PKK da terörist" dedi. Rubin, KDP’nin, PKK’yı kendi bölgesinde barındırdığını, Türkiye’ye patlayıcı madde geçirilmesine göz yumduğunu ve yüksek fiyatlarla silah ve teçhizat sattığını ifade etti. Rubin, "Aynen Hizbullah lideri Hasan Nasrallah gibi. Barzani, sınırı denetlemeyerek, PKK’ya göz yumarak Türkiye’ye vuruyor" diye konuştu. Michael Rubin’e göre, Barzani, Washington’a, "Biz Türkiye’den daha iyi müttefikiz" telkininde bulunuyor. Rubin, "Mesud Barzani, ABD’den istediği herşeyi alıyor. ABD’yi iyi kullanmasını biliyor. Başkan Bush da ona sıcak bakıyor" dedi.

Düşünce kuruluşu AEI’ın (American Enterprise Institute) uzmanına göre, Mesud Barzani, Ankara’nın PKK ile masaya oturmasını savunuyor.

WİLSON KOKTEYL ELÇİSİ

Michael Rubin, Türkiye’nin, 90’lı yılların sonları ve 2000’li yılların başlarında peşmerge başına yılda 35 dolar maaş ödeyerek KDP’yi sübvanse ettiğini de kaydetti. Rubin, bu konudaki bilgisinin çok sağlam kaynaklardan geldiğini belirtti.

AKP Hükümeti ve Başbakan Erdoğan’ın, Hamas ile ilgili tutumu ve İsrail karşıtı açıklamalarının Türkiye’nin elini çok zayıflattığını ifade eden Michael Rubin, Ankara’da görev yapan ABD Büyükelçisi Ross Wilson’un da Washington’da bir "etkinliği" olmadığını, buna karşılık çok nüfuz sahibi olan eski Büyükelçi Eric Edelman’ın "Ankara’da yaşanan olaylar nedeniyle" vaktinden önce ayrılmak zorunda kaldığını söyledi. Rubin, "Wilson kokteyl büyükelçisidir" dedi.

Şimdi "Pentagon’da üç numaralı adam" olan Edelman, İslamcı basının hedefi haline gelmiş ve Başbakan Tayyip Erdoğan’dan da altı hafta randevu alamamıştı. Eric Edelman, Ankara’ya gelmeden önce Beyaz Saray’da görev yapıyordu. Eric Edelman’ın, özellikle "Yahudi" olduğu için hedef haline getirilmesine katlanamadığı biliniyor.
 
YAHUDİLER KAYBEDİLDİ

Rubin, AKP Hükümeti’nin tutumunun, Türkiye’ye Yahudi lobisinin desteğini ortadan kaldırdığını söyledi. Rubin, Ankara’nın, Washington ile iletişim kuramadığını ve ABD Yönetimi üzerinde de etkisinin kalmadığını belirtti.

Michael Rubin, ABD’nin PKK’ya karşı fiili harekete geçmesini hep savunduğunu hatırlatarak, "Ancak, Türkiye’nin Kuzey Irak’a müdahalesine önce ABD karşı çıkacaktır ve kınayacaktır. Eğer, Tayyip Erdoğan İsrail’in terörizmle mücadelesine tepki gösteriyorsa, inandırıcılığı ne kadar olur ki?" diye sordu.

ŞENSOY UYARMIŞTI

Rubin, Kuzey Irak’ta, Barzani’nin, PKK’yı barındırmasına ve sınırdan patlayıcı maddelerin akışına göz yummasına artık bir son verilmesi gerektiğini ifade etti. Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy da, bir süre önce, Kuzey Irak’ta ABD’nin müttefiki olan Kürt grupların PKK’ya silah ve lojistik destek sağladığını kaydetmişti. Nabi Şensoy, Washington’u, Irak’taki Kürt gruplar üzerindeki nüfuzunu kullanmaya davet etmişti. Michael Rubin, AKP’yi, hukuku çiğnemekle suçlayarak sert bir dille eleştirmesiyle de tanınıyor.

Haritalarında Türkiye’nin kentleri var

PENTAGON adına Irak’ta uzun süre kalan Rubin, Barzani bölgesindeki Hacı Ümran’ın kuzeyinde çok sayıda silahlı PKK militanı olduğunu söyledi. Rubin, PKK’nın Avrupa’da topladığı paralarla KDP’den silah ve teçhizat satın aldığını ve Mesud Barzani’nin de "piyasanın üzerinde fiyatlarla" para kazandığını söyledi. Michael Rubin, "Erbil’de altı yıl önce satın aldığım Kürdistan haritasında Türkiye’nin kentleri yoktu. Bu sene aldığım haritada ise Türk kentleri var" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!