2 milyar $’lık proje yumurtasını bekledi

Güncelleme Tarihi:

2 milyar $’lık proje yumurtasını bekledi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2006 00:00

Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı, "huş tavuğu" diye de adlandırılan Posof tavuğunun flört, döllenme, kuluçka ve yavrunun palazlanma dönemleri boyunca inşaatını durdurdu. BTC Direktörü Göksel, "O yumurtlasın diye 3 yıl boyunca 4’er ay çalışmalarımıza ara verdik" dedi.

YÜZYILIN projesi Bakü-Tiflis-Ceyhan’ın (BTC) 12 ay boyunca Ardahan’ın ilçesi Posof’taki huş tavuğunun çiftleşmesini beklediği ortaya çıktı. BTC Projesi Direktörü Osman Göksel, "Flört döneminden başlayarak, döllenme, kuluçka ve yavrunun palazlanma süresi boyunca inşaat yasağı getirdik" dedi. Dünya liderlerinin katılacağı dev bir törenle 13 Temmuz’da resmi açılışı yapılacak olan BTC Ham Petrol Boru Hattı Projesi’nin çevre duyarlılığı şaşırttı. Halk arasında karatavuk olarak adlandırılan ve Posof ormanlarında yaşayan, huş tavuğunun (Caucasian Black Grouse) 1.7 milyar dolarlık BTC projesini 12 ay boyunca durdurduğu ortaya çıktı.

1 NİSAN-30 TEMMUZ

BTC Direktörü Göksel, 2003 yılında boru inşaatı sırasında rastladıkları huş tavuğunun çok nadir ve ürkek bir tür olduğunun saptanmasının ardından, çiftleşme dönemlerinde 3 yıl boyunca bölgeye inşaat yasağı getirdiklerini vurguladı. Göksel, şöyle konuştu: "Önce yaşam alanı olan güzergáhta birkaç kilometrelik değişiklik yaptık. Uzmanlar bunun yeterli olmadığını söyleyince horozun flört, çiftleşme, kuluçka ve yavrunun palazlanma süresi olan 1 Nisan-30 Temmuz tarihleri arasında inşaatı tamamen durdurduk. Bu durum projeye bazı zorluklar getirse de çevresel hassasiyetler daha önemliydi."

DÜNYA BANKASI: ÇITAYI YÜKSELTTİLER

Göksel, Dünya Bankası’nın belli periyotlarda bütün hattı gezdiğini ve "BTC’nin şimdiye kadar yaptıkları denetimlerde en iyi sonuçları veren proje olduğunu" söylediklerini belirtti. Dünya Bankası’nın BTC’yi, ’Dünya çapında çıtayı en yüksek seviyeye taşıyan proje’ olarak gösterdiğine dikkat çeken Göksel, "Bu başarı, bundan sonra Türkiye’nin gerçekleştireceği diğer büyük projeler için de Dünya Bankası’dan rahat kredi almasını sağlayacaktır. Zaten BTC’nin ardından Samsun-Ceyhan projesinin gelmesinde, BTC’de gösterdiğimiz başarının büyük etkisi var" diye konuştu.

NESLİ TEHLİKEDE

BTC’yi aylarca bekleten huş tavuğu, "Uluslararası Doğa ve Doğal Kaynakların Korunması Birliği"nin (International Union for the Conservation of Nature and Natural Resources) nesli tehlikede olan türler listesinde yer alıyor. Bölgeye olan özgülüğü nedeniyle oldukça değerli ve gelecek nesillere nakledilmesi gereken bir doğa ve kültür mirası olarak gösterilen huş tavuğunun dünyadaki toplam popülasyonunun ise 10 ile 100 bin arasında olduğu tahmin ediliyor. BTC projesinin çevre çalışmaları kapsamında huş tavuğunun korunması için iki yıl önce bir proje başlatan Doğa Derneği ise projeyi bu ay içinde bitiriyor ve eylem planını açıklıyor.

Kar-kış durduramamıştı
/images/100/0x0/55ead371f018fbb8f89926cb


Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı, Ardahan’ın aman vermez kış şartlarında bile çalışmalarına devam etmişti. Hat, tipi ve boranı nedeniyle aşılmaz olarak adlandırılan Damal-Posof arasındaki 2500 metre rakımlı Ilgar Dağı’nın bile aşmıştı. Bu şartlarda dahi yoluna devam eden hattın, huş tavuğu için çalışmalarına ara vermesi çevrecilerin takdirini kazandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!