Uluslararası Türkçe Olimpiyatı'nda dereceye girenlere ödül

Güncelleme Tarihi:

Uluslararası Türkçe Olimpiyatında dereceye girenlere ödül
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2006 01:34

Uluslararası Dil Öğretimi Derneği'nce düzenlenen “4. Uluslararası Türkçe Olimpiyatı”nda dereceye giren öğrenciler altın madalyayla ödüllendirildi.

Haberin Devamı

Amerika'dan Vietnam'a, Brezilya'dan Şili'ye kadar 83 ülkeden 355 yabancı öğrencinin katılımıyla yapılan olimpiyatın finali eski adı ”My Showland” olan İstanbul Gösteri ve Kongre Merkezi'nde TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın olimpiyat meşalesini yakmasıyla başladı.

Törende daha sonra sahneye çıkan Sertab Erener, “Güneş Gibi Doğuyor Türkçe” adlı olimpiyat şarkısını seslendirdi.
Ardından 83 ülkeden gelen çocuklar sırayla kendi ülkelerine has selamlama yaptı. Tertip Komitesi Başkanı Mehmet Sağlam, açılış konuşmasında, Türkçe'yi yaşayan bir dil olarak geliştiren, bir bilim dalı olarak düşünen, eğitimi Türkçe sürdüren ve Türkçe konuşup yazanlara şükranlarını sunduğunu söyledi. Sağlam, Türkçe'nin bir sevgi dili olduğunu belirterek, Türkçe'nin hak ettiği yere ulaşması için atılan tohumların yeşermesi dileğinde bulundu.

Haberin Devamı

Daha sonra 4 yaşındaki Sura Bal'ın İstiklal Marşı'nın bütün dizelerini ezbere okuması, salondakiler tarafından ayakta uzun süre alkışlandı.

Bülent Arınç'ın eşi Münevver Arınç, Sura Bal'ı kucağına alarak eşiyle birlikte bir süre sevdi. Yarışmada hikaye dalında birinci Türkmenistan'dan Aygül Taşlıyeva, kompozisyon dalında birinci Bosna Hersek'ten Njomeza Krasnici, resim dalında da birinciliği Belarus'tan Alina Prichodouskaya kazandı.

Sahne oyunları dalında ise Tacikistan'ın “Beyaz Ölüm” adlı oyunu birinci seçilirken, sunum dalında birinciliği de Bangladeş'ten Maliha Binte Mostafa kazandı. Şarkı dalında Bosna Hersek'ten Harisa Murtic “Sen gelmez oldun” adlı şarkıyla, Belarus'tan Kseniaya Juk “Memleketim” adlı şarkıyla birinciliği paylaştı. Şiir dalında ise Ukrayna'dan Elvira Saranayeva ”Önden giden atlılar” adlı şiirle birinci oldu.

TÜRKÇE YARIŞMASI

Türkçe yarışmasının Temel Seviye Yabancı Dil 1 Kategorisinde Filipinlerden Ershad Halud Shadee, Temel Seviye Yabancı Dil 2 Kategorisinde Afganistanlı Abdulrahman Feyzi ödüle layık bulundu. Türkiye Türkçesi kategorisinde de Afganistan'dan Timur Amet, Anadil kategorisinde Almanya'dan Duygu İpek, Orta Seviye Türkçe kategorisinde Türkmenistan'dan Ovez Vellekov ve İleri Seviye Türkçe kategorisinde Irak'tan Safiye Abbas ödülün sahibi oldu.

Haberin Devamı

Bu arada, Türk Dil Kurumu Başkanı Şükrü Haluk Akalın, eski adı ”My Showland” olan gösteri merkezinin adını “İstanbul Gösteri ve Kongre Merkezi” olarak değiştiren sahibi Mehmet Özbey'e “Türk Dil Kurumu Onur Belgesi” verdi.

Türk Dil Kurumu Başkanı Akalın bu sırada yaptığı konuşmada, Türkçe'de yozlaşma ve yabancılaşma yaşandığını belirterek, yabancı olan iş yeri adlarını Türkçe olarak değiştirenleri ödüllendireceklerini söyledi.

JÜRİ ÖZEL ÖDÜLLERİ

Final gecesinde her yıl verilen Jüri Özel Ödülleri de sahiplerini buldu.

Ali Şir Nevai ödülleri Topkapı Sarayı Müdürü Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Prof. Dr. Kenan Gürsoy, Gaspıralı İsmail ödülleri Doç. Dr. Mehmet Kara ve Yavuz Bülent Bakiler'e, Karamanoğlu Mehmet Bey ödülleri de Bülent Ecevit ve Toktamış Ateş'e değer görüldü.

Haberin Devamı

Ecevit'in ödülünü alan DSP İstanbul İl Başkanı Mustafa Aslan, Bülent Ecevit'in yazdığı “Gözgü” adlı şiiri okudu.
Geceye, TBMM Başkanı Bülent Arınç ve eşi Münevver Arınç'ın yanı sıra İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, Ali Müfit Gürtuna, Hasan Celal Güzel, Yıldırım Akbulut ve AK Partili bazı milletvekillerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

Mehmet Ağar, Kompozisyon dalında dereceye girenlere ödüllerini verirken yaptığı kısa konuşmada, “Şimdi gurbette olan, hasta olan Fethullah Gülen bu hayalin mimarıydı. Hayali gerçekleşti” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!