Napolyon Haydarpaşa’ya uğradı mı

Güncelleme Tarihi:

Napolyon Haydarpaşa’ya uğradı mı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2006 00:00

TCDD Genel Müdürlüğü, Haydarpaşa Limanı ve Garı Dönüşüm Projesi’ne rehber olması amacıyla tarihi detayları gün yüzüne çıkaracak "dizayn drift" (kriter belirleme) projesi başlattı. Projeyi üstlenen Alman uzmanlar, ilk olarak "Napolyon Haydarpaşa’ya uğradı mı?" sorusuna yanıt arıyorlar.

HAYDARPAŞA’da kendilerine bir ofis oluşturan Alman uzmanlar, iki ay sürecek çalışmaları boyunca, "Tarihte Haydarpaşa’nın üstlendiği rol nedir? Buradan kimler gelmiş, kimler geçmiş? Gar niye buraya yapılmış? Denizle ilişkisi nedir? Yeraltı ya da üstünde başka tarihi değer var mı? İngiliz Mezarlığı’nın geçmişi ne?" gibi soruların yanıtlarını arayacaklar.

Uzmanlar, en büyük hayallerinden biri İstanbul’u ele geçirmek olan ve İstanbul hakkında "dünya imparatorluğunun merkezi" sözlerini kullanan Fransa Kralı Napolyon Bonapart’ın bugünkü Haydarpaşa Garı’nın bulunduğu bölgeye çıkmış olma ihtimalini araştıracaklar.

Proje ile liman ve garın tarihi geçmişi detaylandırılarak sonuçlar bir rapor haline getirilecek. Böylece projenin kırmızı çizgileri belirlenecek. TCDD, Haydarpaşa Dönüşüm Projesi için dünyanın ileri gelen mimarlarını davet ederek "dizayn drift" projesinden elde edilen sonuçları aktaracak ve mimarlara, "Buranın geçmişi, önemi budur. Projeni buna göre yap" diyecek. Mimarlardan, tarihi yapıyı bozmadan taslak proje yapmaları istenecek. Mimarların projeleri, içinde Mimarlar Odası, üniversiteler, TCDD, Ulaştırma Bakanlığı temsilcilerinin bulunduğu bir jüri tarafından değerlendirilecek.

TCDD, kazanan projenin hayata geçirilmesi için 2006 yılı sonuna kadar ihale dokümantasyonunu tamamlamayı ve 2007 başında ihaleyi gerçekleştirmeyi planlıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!