Ata mirasında ’rant’ korkusu

Güncelleme Tarihi:

Ata mirasında ’rant’ korkusu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2006 00:00

1927’de Atatürk’ün isteği ile eğitimcilere verilen Validebağ Korusu ve Adile Sultan Kasrı’nın bahçesi AKP’li Üsküdar Belediyesi’ne devredildi. Bölgedeki en büyük yeşil alanın "rant" için kurban edildiğini söyleyen çevre halkı, Atatürk Orman Çiftliği’nden sonra buranın da yağmalanacağını öne sürdü.

ATATÜRKün isteğiyle, 1927’de eğitimcilere verilen Validebağ Korusu ve Adile Sultan Kasrı’nın bahçesi, 6 Haziran’da, İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey ile Üsküdar Belediye Başkanı Murat Çakır arasında imzalanan protokolle 10 yıllığına Üsküdar Belediyesi’ne verildi. İstanbul Valisi Muammer Güler’in onayladığı protokolle nitelikli koru düzenleme projesi kapsamında bakım ve onarımı yapılacak olan 354 dönümlük arazinin nasıl kullanılacağına, belediye karar verecek. Mülkiyeti hazineye ait korunun içindeki binalar ise protokol dışında tutuldu.

Son düzenleme, yıllardır koruda spor yapan öğretmenlerin ve çevre halkının tepkisine neden oldu. Semt halkı, ilçedeki en büyük yeşil alanın rant sağlamak amacıyla belediyeye devredildiğini öne sürdü. Bazı öğretmenler Atatürk Orman Çiftliği ile başlatılan yağmanın Validebağ Korusu ile devam ettiğini iddia ettiler.

HALK KIZGIN

Çevresi holding ve sitelerle çevrili olan arazinin 1998’de sit alanı ilan edildiğini belirten 51 yaşındaki emekli öğretmen Faruk Giray, "Protokole göre belediye bakım ve onarım yapacak. Bunda herhangi bir sorun yok. Fakat kullanımın planlanmasının belediyeye ait olması kafalarda soru işareti yaratıyor" dedi. Semra Egeli ise "Arsanın peşine düştüler. Umarım korktuğumuz başımıza gelmez" diye konuştu. Altunizade Mahallesi’nin 13 yıllık muhtarı Cafer Koç da emekli öğretmen. Koç daha önce, Marmara Üniversitesi Hastanesi’nin bulunduğu taraftaki bir bölüm koru arazisinin otopark yapılmak istendiğini anlattı.

EYLEM YAPACAKLAR

Koç, "Altunizade, Acıbadem, Koşuyolu ve Barbaros mahallelerinin duyarlı sakinleri sayesinde bu katliamı önledik.
Ama görüyoruz ki, birileri, sessiz sedasız koruda söz sahibi olmuş bile. Kimseden korkmuyoruz korumuza sahip çıkacağız" diye konuştu. Korunun belediyeye devredilmesinden rahatsız olduklarını belirten Validebağ Gönüllüleri Derneği üyeleri ve öğretmenler bugün saat 16:00’da Validebağ Adile Sultan Öğretmenevi’nin önünde eylem yapacaklar.

ADİLE SULTAN ADINA

Korudaki ilk yapı, Abdülaziz’in 1853’de kızkardeşi Adile Sultan adına mimar Nikogos Balyan’a yaptırılan Adile Sultan Kasrı. Kasır, Cumhuriyetin ilk yıllarında yetimler yurdu olarak kullanıldı. 1927 yılında 60 yataklı prevantoryuma dönüştürüldü ve 194 şehit çocuğu veremden kurtarıldı. 1927’de dönemin Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati, korunun nasıl kullanılacağını Atatürk’e danıştı. Atatürk, buranın tamamen eğitimciler için kullanılmasını istedi. Koruya daha sonra, sırasıyla sanatoryum, öğretmenler hastanesi, sağlık meslek lisesi yapıldı.

Burada çekilmişti

Koruya yönelik bir iddia ise buraya özel okul yapılacağı. Ancak, Üsküdar Belediyesi yetkilileri, koruyla ilgili yapı projesinin hazırlanmadığını söylediler. Validebağ Korusu’nda Hababam Sınıfı’nın ilk filmlerinin de çekildiği Adile Sultan Kasrı ve Kültür Merkezi’nin yanısıra Validebağ Öğretmenler Hastanesi ve Sanatoryumu, Validebağ Anadolu Sağlık Meslek Lisesi, Mustafa Necatibey Öğretmen Huzurevi, Abdülaziz Av Köşkü, Şevket Aktalay İzci Okulu ve İzci Müzesi de bulunuyor.

Şimdilik öğretmenevi kültür merkezi

Tarihi Valide Sultan Kasrı, günümüzde Öğretmenevi Kültür Merkezi olarak kullanılıyor. Kasrın önünde, üzerinde "Benim asıl kişiliğim öğretmenliktir" yazan bir Atatürk büstü var. Koruyu gezenler, kasrı da ziyaret ediyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!