Hatay'da yabancılara gayrimenkul satışı durduruldu

Güncelleme Tarihi:

Hatayda yabancılara gayrimenkul satışı durduruldu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2006 12:50

Hatay'da yabancılara gayrimenkul satışı, ikinci bir emre kadar durduruldu. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Hatay yüzölçümünün binde 5'inden fazlasının yabancılara satılmış olması nedeniyle, ikinci emre kadar satışları yasakladı.

Haberin Devamı

Tapu Kanunu'nda, yabancılara mülk satışıyla ilgili Ocak 2005'te yapılan düzenleme ile tarım, maden, enerji, sulama, flora ve fauna özellikleri gibi çeşitli nedenlerle yabancılara satış yapılmayacak yerleri belirlemeye ve il bazında edinilebilecek taşınmazların, illere ve il yüzölçümüne göre binde 5'i aşmamak üzere oranını tespitine Bakanlar Kurulu yetkili kılındı.

Bu çerçevede, kamu kurum ve kuruluşlarının tekliflerini değerlendirmek üzere Bayındırlık ve İskan Bakanlığı bünyesinde komisyon oluşturuldu. Çalışmalarına başlayan komisyon, incelemeyi tamamladıktan sonra, elindeki verileri, Bakanlar Kurulu'na sunacak.

Ancak bu süreçte, Hatay'da yabancılara yapılan gayrimenkul satışının il yüzölçümünün binde 5'ini aştığı tespit edildiğinden Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, ikinci bir emre kadar satışları durdurdu. Hatay'da yabancılara gayrimenkul satışının tamamen yasaklanması için Bakanlar Kurulu'ndan çıkacak karar bekleniyor.

Haberin Devamı

SURİYE'NİN YERİ

YABANCILARSAYI
Suriye 2.400
Almanya590
Lübnan 315
Brezilya 90
Ürdün 90
İran 50
Avusturya35
ABD 30
İngiltere 25
Yunanistan15
İsviçre 10
Diğerleri 50

Bu arada Hatay'da, yabancıların elinde 3 bin 700 taşınmaz bulunduğu ve bunların yaklaşık 2 bin 400'ünün Suriyelilere ait olduğu öğrenildi. Hatay'ın Türkiye sınırlarına katıldığı 1939 yılından bu yana, ilde Suriyelilere gayrimenkul satışı yapılmıyor. Halen tapuda Suriyeliler üzerine kayıtlı görünen taşınmazlar da Hatay'ın Türkiye'ye ilhakı sırasında Suriye vatandaşlığını seçenlere ait bulunuyor. Aynı şekilde Suriye'de de Türk vatandaşlığını tercih edenlere ait taşınmazlar yer alıyor.

Hazine, Suriye uyruklulara ait taşınır ve taşınmaz mallar ile bunların hak ve menfaatlerine 1966 yılında el koydu. Malların yönetim yetkisi de o zamandan bu yana Maliye Bakanlığı'nın elinde bulunuyor.

Hatay'da, yabancılara ait gayrimenkulün dağılımında ikinci sırayı 590 taşınmaz ile Almanlar, üçüncü sırayı da 315 taşınmaz ile Lübnanlılar alıyor. Hatay'da, ağırlıklı olarak emlak satın alan yabancılar ile elde ettikleri taşınmaz miktarları şöyle:

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!