4500 ölüm şişesi

Güncelleme Tarihi:

4500 ölüm şişesi
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2005 02:00

Isparta-Antalya karayolundaki Yeşilkaraman Köyü yakınlarında dün 79 AC 993 plakalı kamyonu çeviren jandarma, 362 koli ölüm rakısına el koydu.

Antalya’da ihbar üzerine bir kamyonda arama yapan jandarma boş sebze kasalarının altına saklanmış 4 bin 500 şişe sahte rakı ele geçirdi. Sakarya ve Malatya’da da 2 sahte rakı imalathanesi bulundu. Sakarya’da 2 bin 283 şişe sahte rakı, 40 litrelik plastik 22 bidon, 2 bidon metil alkol ve Malatya’da ise 2 ton sahte rakıya el kondu.

‘TURİZMİN başkenti’ Antalya’da bir ihbarı değerlendiren jandarma, içinde 4 bin 500 şişe sahte rakı bulunan kamyonu ele geçirdi. Sakarya’nın Hendek ile Malatya’nın Yeşilyurt ilçelerinde 2 sahte rakı imalathanesi ortaya çıkarıldı.

Antalya Jandarma Merkez Komutanlığı aldığı bir ihbarı değerlendirerek, Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şubesi ekipleriyle birlikte operasyon yaptı. Isparta-Antalya karayolundaki Yeşilkaraman Köyü yakınlarında dün saat 06.00 sıralarında 79 AC 993 plakalı kamyonu çeviren ekipler, boş sebze ve meyve kasalarının altında gizlenen 362 koli halindeki 4 bin 500 şişe 70’lik sahte Yeni Rakı’ya el koydu. Kilis doğumlu kamyon şoförü, 36 yaşındaki Mehmet Duran Başaran gözaltına alındı. Eksperlerin ilk incelemesinde rakıların metil alkol içerdiği ve sahte oldukları saptandı.

ÜÇÜNCÜ YAKALANIŞI

Kamyon şoförü Başaran, kolileri İzmit’in Gebze İlçesi’nden, soyadını bilmediği ‘Ramazan’ adlı birinden aldığını ve başka bir kamyondan yükleme yapıldığını söyledi. Dolumun nerede yapıldığını bilmediğini ileri süren şoför Başaran, ‘İçkileri götüreceğim adresi Antalya TEDAŞ Kavşağı’na geldiğimde telefonla arayarak bildireceklerdi. Kamyondaki içkilerin sahte rakı olduğunu bilmiyordum’ dedi.

Ele geçen rakı şişelerinin kapaklarındaki seri numaralarla etiketlerinden alınan örnekler, İstanbul’da ölüme yol açan sahte rakı şişeleriyle karşılaştırılacak. Sahte rakıların kapağındaki tarih ve seri numaralarının Tekel’in ürettiği digital yazı karakterine uymadığı belirlendi. Başaran’ın, daha önce de Kilis’e sahte rakı taşırken yakalandığı belirlendi. 2004’te yine aynı olaydan Manavgat’ta yakalanan Başaran’ın, 100 bin YTL (100 milyar lira) ceza aldığı ve 1-3 yıl arasında değişen hapis cezası istemiyle yargılamasının sürdüğü ortaya çıktı.

HENDEK’TE İMALATHANE

Sakarya’nın Hendek İlçesi’nde de sahte rakı imalathanesi ortaya çıkarıldı. Bir ihbar üzerine jandarma ekipleri geçen yıl yine sahte rakı imal ettiği gerekçesiyle gözaltına alınan Muammer Bayraktar’ın Karaçökekler Köyü’ndeki evinde arama yaptı. Bayraktar’ın evinde, 2 bin 283 şişe 70’lik sahte rakı, dolumda kullanılmak üzere hazırlanmış 40 litrelik plastik 22 bidon, 20 litrelik içinde metil alkol bulunan 2 bidon, 2 su tankı, 1000 boş rakı şişesi ele geçirildi. Bayraktar’ın ifadesi üzerine, 2 kişinin evlerinde de yapılan aramada 400’er litrelik 2 tank, 20’şer litrelik 14 plastik bidon bulundu. Bayraktar’ın ifadesine dayanılarak Nihat Eryiğit, Bülent Bayraktar, Selçuk Baba da gözaltına alındı. Köy muhtarının kardeşi Selçuk Atmış ve Abdullah Saat de aranıyor.

Malatya’nın Yeşilyurt İlçesi’ne bağlı Seyituşağı Köyü’nde de jandarma tarafından 2 eve düzenlenen operasyonda bidonlara doldurulmuş 2 ton sahte rakı ele geçirildi. Sahte rakıyı evlerinin altında imal eden Hasan Hanbay ve Kalender Doğan ile rakıları pazarlama hazırlığı yapan Tekel bayii Mustafa Doğan gözaltına alındı.

ŞİŞLİ’DE İMALATHANE

İstanbul’da polis, Şişli’de Cendere Yolu üzerindeki Çakırlar Mahallesi’nde bir gecekonduda sahte rakı imalathanesine baskın düzenledi. İmalathanede 43 şişe 70’lik sahte rakı, 1300 boş şişe, kapak takma makinesi, çok sayıda hologram ve 20 adet 50 litrelik boş bidon bulundu. 50 litrelik 4 bidonda 200 litre sahte rakı yapımında kullanılan metil alkol ele geçti. Polis, gecekonduyu ‘Çamaşır suyu imalathanesi kuracağım’ diye kiralayan imalathane sahibi ile çalışanlarını belirlemeye çalışıyor.

Ölüme de birlikte gittiler

SAHİBİ de sahte rakıdan ölen Dem Restoran’ın müdavimlerinden Reşat Küçükyüce Gaziosmanpaşa’daki evinde, arkadaşı Ali Vural Yurdakul da kaldırıldığı hastanede öldü. Yakınları, Küçükyüce ve Yurdakul’un, sahte rakıdan öldüğünü iddia ettiler.

Sosyal Sigortalar Kurumu’ndan emekli olan Ali Vural Yurdakul, önceki gün emekli albay olan kardeşi Mehmet Yurdakul’u telefonla arayarak, ‘Kendimi iyi hissetmiyorum’ diyebildi. Bu telefon üzerine Üsküdar’daki evinden hemen Fatih’e gelen Mehmet Yurdakul, kardeşini Vakıf Gureba Hastanesi’ne kaldırdı. Kardeşinin acil servise getirdiği sırada bilincini kaybettiğini söyleyen Mehmet Yurdakul, ‘Doktorlar, 1.5 saat mücadele etti. Müdahale sırasında doktorlardan biri bana ‘En son ne yiyip içtiğini biliyor musunuz?’ diye sordu. Ben de bilmediğim için cevap veremedim. Ölüm nedeni kalp krizi şeklinde kayıtlara geçti. Ancak ailemizin hiçbir ferdinde kalp rahatsızlığı görülmemişti. Olaylardan o ana kadar haberimiz olmadığı için şüphe duymadık’ dedi.

Kardeşi Ali Vural Yurdakul’un Dem Restoran’ın müdavimlerinden olduğunu söyleyen Mehmet Yurdakul, şöyle devam etti:

‘Defnettiğimiz gün yakınlarımızdan biri bana telefon ederek, Dem Restoran’dan ve sahte rakı olaylarından bahsetti. Daha sonra kardeşimle aynı saatlerde çok yakın arkadaşı Reşat Küçükyüce’nin de evinde ölü olarak bulunduğunu öğrendik. İkisi beraber cumartesi gecesi Dem Restoran’a gitmişler. Saat 01.00’e kadar oturup içki içmişler. Biz de şikayetçi olacağız.’

Numaraları aynı

JANDARMA, Hendek’te ele geçirilen sahte rakı kolilerinden birinin şişe kapaklarındaki numaraların İstanbul’da zehirlenmelere yol açan rakılardakilerle aynı olduğunu belirledi. Şişe kapaklarında ‘CA 1624919’ kod numarası ve imal tarihi olarak ‘09/09/04’ yazılı olduğu görüldü. Şişelerin de hafif tortulu olduğu tespit edildi. Jandarma, İstanbul’daki ölümlü zehirlenme olayının ardından toplanan sahte rakıların Sakarya Hendek’e bağlı Karaçökekler Köyü’ne getirilmiş olabileceğini düşünüyor.

Babası da sahteci

İSTANBUL’da 9 kişiyi öldüren sahte rakıları imal ettiği iddiasıyla polisin her yerde aradığı Erkan Şabudak’ın babası Hayrettin Şabudak’ın da sahte rakı yapmaktan bir süre önce gözaltına alındığı ortaya çıktı. Erkan Şabudak, 24 Aralık 2003 tarihinde Gebze’de düzenlenen bir operasyon sırasında ele geçirilen 3 ton sahte rakının sahibi olduğu iddiasıyla gözaltına alınmış. Babası Hayrettin Şabudak da, 1980 yılında sahte votka imalatından, 1981 yılında sahte votka ve içki imalatından, 1998 yılında ruhsatsız silah bulundurmaktan, 2003 yılında sahte rakı satmaktan gözaltına alınmış.

İMALATÇI KOMADA

Sahte rakı operasyonunda gözaltına alındıktan sonra fenalaşan ve Şişli Etfal Hastanesi’ne kaldırılan Tanju Kelkit ölümle pençeleşiyor. Kelkit’in içtiği metil alkolün etkisiyle gözaltında önce görme duyusunu kaybettiği, daha sonra bayılarak hastaneye kaldırıldığı belirtildi.

11 KİŞİ GÖZALTINDA

Asayiş Şube Müdürlüğü tarafından başlatılan Sahte Rakı Operasyonu genişletiliyor. Cinayet Büro Amirliği tarafından önceki gece yapılan baskında sahte rakı üretimi ile ilgili Aşkın Gökkul (34) ile Fikret Tunç (25) da gözaltına alındı. Gözaltına alınanların sayısı 11’e ulaştı. Polis şimdi imalathane olanak kullanılan otoparka gelerek tıka basa doldurulan 16 plakalı kamyonetin peşine düştü.

Özel tim kurulmalı

EFE Rakı’nın üreticisi Elda İçecek ve Enerji Sanayi şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, sahte ve kaçak rakı olayının önüne geçilmesi için özel bir tim kurulmasını önerdi. Devlete de büyük rol düştüğünü vurgulayan Demirtaş, şöyle konuştu:

‘Kayıtdışı her yerde var ama bu doğrudan insan sağlığını, canını ilgilendiriyor. Bu işler de öyle merdiven altında olacak işler değil, organize yapıyorlar. Özel bir tim oluşturularak dökme rakı satışının önüne geçilmeli. Önce bataklık kurutulmalı, sonra kontrol edilmeli. Vergi oranları geçmişten bu yana yüksek alkollü içkilerde hep yüksek olmuştur. Böyle vergisiz satışlarla hep haksız kazançlar elde edilmiştir ama rakı fiyatının vergi nedeniyle ithal içkilerin üzerine çıkmamasına da dikkat edilmeli.’

EFE’NİN TAKLİDİ YOK

Demirtaş, ‘Efe Rakı’nın sahtesi kesinlikle olamaz’ diyerek, şunları söyledi: ‘Efe Rakı’nın her şeyden önce kapağının taklit edilmesi mümkün değil, bilyeli kapağımız İtalya’da sadece bizim için üretiliyor, normal alüminyum kapağın dört katı fiyat ödüyoruz.’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!