Devlet yara aldı

Güncelleme Tarihi:

Devlet yara aldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2006 12:48

Danıştay 2. Dairesi üyelerine yapılan saldırı nefretle karşılandı. Siyasiler, bizzat olay yerine giderek veya mesaj yayımlayarak, yargıçlara saldırıyı nefretle lanetlediler.

Haberin Devamı

Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu, Danıştay'da gerçekleşen saldırının meslektaşlarını kişisel olarak hedef alan bir saldırı olmadığını belirterek, “Bu saldırı, mensuplarının kamuoyumuzun bilgisinde olan kimi kararları dolayısıyla bir kısım sorumsuz basın ve yayın kuruluşları ile yazarlarınca hedef gösterilmeleri, devlet adına yetki kullanan makamlarca da cesaretlendirici, ihtiyatsız beyanlarda bulunulması sonucu gerçekleşmiştir” dedi.

Devlet yara aldı

Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu


Danıştay Başkanı Çörtoğlu, başkanvekilleri Tansel Çölaşan ve Gönül Önbilgin, Danıştay Başsavcısı Zafer Kantarcıoğlu, Danıştay daire başkanları, üyeler, tetkik hakimleri ve savcılar, Genel Kurul Salonunda öğleden sonra bir araya geldiler.

Haberin Devamı

Yapılan toplantının ardından basına açıklama yapılacağı duyuruldu. Gazeteciler Genel Kurul salonuna alındıktan sonra Çörtoğlu, bir sayfadan oluşan açıklamayı okudu.

“Yüce Türk ulusuna” diye sözlerine başlayan Çörtoğlu, demokratik ve laik Cumhuriyet'in temel güvencelerinden olan Danıştayın, bugün anayasadan aldığı yetki ile Türk milleti adına yargılama görevini yerine getirdiği sırada, kendisini, dolayısıyla hukuku, anayasayı, Cumhuriyeti, devleti ve milleti hedef alan menfur bir saldırıya uğradığını kaydetti.

Çörtoğlu, şöyle devam etti: “Bu saldırı meslektaşlarımızı kişisel olarak hedef alan bir saldırı değildir. Bu saldırı, mensuplarının kamuoyumuzun bilgisinde olan kimi kararları dolayısıyla bir kısım sorumsuz basın ve yayın kuruluşları ile yazarlarınca hedef gösterilmeleri, devlet adına yetki kullanan makamlarca da cesaretlendirici, ihtiyatsız beyanlarda bulunulması sonucu gerçekleşmiştir.

Başkanlığımızca önceki tarihlerde yapılan basın açıklamalarında ve 10 Mayıs 2006 tarihinde düzenlen Danıştay'ın 138. Kuruluş Yıldönümü töreninde Danıştay adına yaptığım konuşmada bu hususlar altı çizilmek ve tehlikeye işaret edilmek suretiyle vurgulanmasına karşın, devlet yetkisini kullanan en üst makamların açıklamalarında maalesef bu tehlike hafife alınarak göz ardı edilmiştir. Yargısına sahip çıkmayan devlet bu olayda büyük yara almıştır.

Haberin Devamı

Saldırıya uğrayan meslektaşlarımıza acil şifalar diler, bu menfur olayı şiddetle kınar, olayın nedenleri ile sorumluların değerlendirilmesini yüce Türk milletinin takdirine bırakırız.

Tüm Danıştay mensupları adına Danıştay Başkanlığınca kamuoyuna duyurulur.”

Danıştay Başkanı, başkanvekilleri, Başsavcı, daire başkanları ve üyelerin cüppeli olarak hazır bulunduğu açıklamadan sonra, Danıştay mensupları ayağa kalkarak uzun süre alkışlı protestoda bulundular.

SEZER: CUMHURİYETİN DEĞERLERİNE SALDIRI AMACINA ULAŞAMAYACAK

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer,  Danıştay 2. Dairesi üyelerine yapılan saldırıyı nefretle kınadığını belirterek, “Türk ulusunun bağımsız, özgür ve çağdaş yaşamının güvencesi olan Cumhuriyet'in değerlerine ve kurumlarına karşı düzenlenen saldırılar asla amacına ulaşamayacaktır” dedi. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Sezer, Danıştay 2. Dairesi üyelerine toplantı yaparken gerçekleştirilen çirkin saldırıyı nefretle kınadığını bildirdi.  Sezer, şöyle devam etti:
  
“Cumhuriyet'in temel kurumlarından bağımsız yargının üyelerine karşı girişilen saldırı ulusumuzu derinden yaralamıştır. Yüce yargının kutsal görevini yaptığı bir anda girişilen bu saldırı Cumhuriyet tarihine kara bir leke olarak geçecektir. Türk ulusunun bağımsız, özgür ve çağdaş yaşamının güvencesi olan Cumhuriyet'in değerlerine ve kurumlarına karşı düzenlenen saldırılar asla amacına ulaşamayacaktır. Baskılar ve tehditler Türk yargısını yıldıramayacak, Türk yargısı anayasal görevlerini, laik ve demokratik Cumhuriyet'e bağlılıkla sürdürecektir.”
  
Ahmet Necdet Sezer, böyle üzücü olayların bir daha yaşanmamasını dileyerek, Danıştay ailesine geçmiş olsun dileğinde bulundu. Sezer, olayda yaralanan Danıştay 2. Dairesi Başkanı ve üyelerine de acil şifa dileklerini iletti.

Haberin Devamı

ARINÇ: PROVAKATİF BİR OLAY

 

TBMM Başkanı Bülent Arınç, Danıştay’a yapılan silahlı saldırının tam anlamıyla provokatif bir eylem olduğunu belirtirken, özellikle siyasilerin yapacakları açıklamalarla toplumu rahatlatması gerektiğini söyledi. "Bu vahim olaydan kimsenin rant elde etmeye çalışmamasını" isteyen Arınç, "Olay henüz sıcakken ve yaradan henüz kan damlıyorken bir karara varmak, bir hüküm vermek doğru değildir. Bireysel midir, örgüt mü vardır, kendi düşüncesi midir, değil midir, cezai ehliyeti var mıdır, yok mudur, dün ne yapmıştır Danıştay’da, bugün ne yapmıştır" diye konuştu.

 

Haberin Devamı

"TAM ANLAMIYLA PROVOKATİF BİR EYLEM"

 

Arınç, TBMM’de basın toplantısı düzenleyerek Danıştay’da gerçekleştirilen silahlı saldırıyı yorumladı. Arınç, "Hain bir saldırıdır. Çok üzüntü duyduğumu ifade etmek istiyorum. Ne maksatla yapılırsa yapılsın, lanetlenecek bir olay. Ankara Valimizden detaylı bilgiler aldım. Bu sıcak olay karşısında Danıştayımıza giderek orada bir karışıklığa meydan vermek istemedim. Çok vahim çok acı bir olayla karşı karşıyayız. Yaralı durumda bulunan çok değerli üyelerin sağlıklarına kavuşmalarını diliyorum. Kendilerine acil şifalar dileklerimi iletiyorum. Olay çok yenidir. Olayla ilgili pek çok şey söylenebilir. Tam anlamıyla provokatif bir eylemle karşı karşıya olduğumuzu söyleyebiliriz. Bunun arkasında toplumsal olaylar mı hedeflenmektedir, siyasi ortamı germek için mi yapılmıştır... Masa başında konuşmaktan ziyade soruşturmadan sonra ortaya çıkacaktır" diye konuştu.

 

Haberin Devamı

"DARBE SÖZCÜĞÜ AĞIZA BİLE ALINMAMALI"

 

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Arınç, 9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in askeri darbelerle ilgili sözlerinin anımsatılması üzerine, "darbe" sözcüğünün artık ağza alınmaması, hatta düşüncelerden bile geçirilmemesi gerektiğini vurguladı. Arınç, "Bu düşüncelerin çağdışı olduğunu düşünüyorum. Bir takım gelişmeler marifetiyle Türkiye’nin böyle bir sürece sürüklenmesini esefle karşılıyorum. AB sürecinde olan, her yönüyle başarılı bir ülkede kim olursa olsun sadece Cumhurbaşkanı sıfatını taşıması önemli değil artık düşüncelerden atmak durumunda oldukları bir fikir olarak kabul ediyorum" dedi.

ERDOĞAN: ŞİDDETLE KARŞILIĞINI BULACAK
 
Danıştay İkinci Dairesi üyelerine düzenlenen saldırıyı kınayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Fail Emniyet’in elindedir. Olay süratle yargıya intikal edecektir ve karşılığını bulacaktır" dedi. Şu anda bu olaydan bir şeyleri çıkartma çabasına girilmesinin yanlış olacağını vurgulayan Erdoğan, "Bu olaydan bir şeyler çıkartmaya çalışma gayreti içine girmek Türiye’ye zarardır" dedi.

 

Erdoğan, Türkiye’yi ziyaret eden Finlandiya Başbakanı Matti Vanhanen ile birlikte düzenlediği basın toplantısı bir soru üzerine Danıştay’a karşı düzenlenen saldırıyı "lanetliyorum" diyerek kınadı. Olayın nedenleri konusunda bu aşamada bir şey söylenenmeyeceğini, netleşmesi gerektiğini belirten Erdoğan, "Olay bu nedenle oldu, şu nedenle oldu, bunu şu anda konuşmak yanlış olur" şeklinde konuştu. Erdoğan şunları söyledi: "Bunun bir soruşturma süreci var. Netleşecektir ve neticesi ortaya çıkacaktır. Bu konu ile ilgili olarak şu anda zaten fail Emniyet’in elindedir. Bundan sonra sühpesiz ki olay tamamen ve süratle yargıya intikal edecektir ve karşılığını  bulacaktır."

Şu anda bu olaydan bir şeyleri çıkartma çabasına girilmesinin yanlış olacağını vurgulayan Erdoğan "Benim şu andaki temennim bu olaydan bir şeyler çıkartma çalışma gayreti içine girmek Türiye’ye zarardır. Bu yanlıştır. Birliğimiz ve beraberliğimizi güçlendirecek gayretler içinde olmamız lazım" ifadesini kullandı. Başbakan Erdoğan, bu tür olayların nereden gelirse gelsin tasvip edilemeceğini vurgularken de "Bu tür olaylar nereden gelirse gelsin asla tasvip edilemez, telin ettiğim, kınadığım, lanetlediğim bir olaydır, karşılığını muhakkat bulacaktır" dedi. Erdoğan, olay sırasında yaralanan Danıştay ikinci Dairesi Başkanı  ve üyelerine acil şifalar diledi.

 

CHP LİDERİ BAYKAL: OLAYI BURAYA SÜRÜKLEYENLER İYİ DÜŞÜNMELİ

 Saldırının ardından Genel Sekreter Önder Sav ve bazı parti yöneticileriyle birlikte Danıştay'ı ziyaret eden CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, saldırının hedefinin sadece yaralanan yargıçlar değil, Danıştay ve Anayasa olduğunu söyledi. Baykal, şöyle dedi::

“Anlaşılmıştır ki, bu saldırının hedefi sadece yaralanan  yargıçlar değildir. Bu saldırının hedefinde Danıştay vardır, bu saldırının hedefinde Anayasa vardır. Türkiye'nin nereye sürüklenmekte olduğunu hala görmeyenlere, görmemekte ısrar edenlere bu olaylar umarım bir uyarı olur. Çok tehlikeli bir noktaya doğru Türkiye maalesef sürüklenmektedir. Herkes aklını başına almalıdır. Bu tabloya yol açan gelişmelerin sorumluları çok ciddi bir durum değerlendirmesi yapmalıdırlar.

Türkiye'de maalesef siyasete kan bulaşmıştır. Bu son olay bir kişisel tepkinin, bir infialin, bir kişisel hesaplaşmanın sonucunda ortaya çıkmış değildir, çünkü soğukkanlı bir anlayışla hazırlıklı olarak gerçekleştirilmiştir. Bu Türkiye'de hukukun üstünlüğüne, Anayasaya inanan insanları sindirme, onlara bir gözdağı verme girişimidir. Maalesef böyle olayları artık yaşamaya başladık. Bu çok tehlikeli bir gidiştir. Herkesin aklını başına almasını diliyorum ve Türkiyeyi buraya sürükleyen sürecin arkasında yer alanların ciddi bir durum değerlendirmesi yapmalarını diliyorum.”
  
“TEHLİKELİ SÜRÜKLENİŞ”
  
Bir gazetecinin, “saldırganın avukat olduğunu” anımsatması üzerine, Baykal, “Bunları sizler yakından izleyeceksiniz. O konuda değerlendirmeler var. Ama ben olayın özüyle ilgili anlayışımı ifade ediyorum” dedi. “Türkiye'nin çok tehlikeli bir sürüklenişin içinde olduğunu”  kaydeden Baykal, “Bunun arkasında kimler var, neler var hepimiz bunu düşünmek zorundayız. Türkiye'yi bu sürüklendiği süreçte doğru değerlendirmekten hala uzak duranların bir yeni değerlendirme yapmasına ihtiyaç var” diye konuştu.

Bir gazetecinin, “Danıştay 2. Dairesinin türban ile ilgili bir kararı vardı. Zanlının da buna tepki duyduğunu ifade ettiği söyleniyor” sözleri üzerine Baykal, “Ben düşüncelerimi söyledim” karşılığını verdi. Baykal, bir gazetecinin, “Bu süreçte iktidarın rolü nedir?” sorusunu da “İfade ettim. Türkiye'yi buraya doğru sürükleyen oluşumun arkasındaki güçlerin aklını başına alması lazım. Bu iyi bir gidiş değildir. Çok tehlikeli bir sürüklenmedir. Herkes aklını başına almalıdır” diye yanıtladı.
  
Deniz Baykal, bir süre önce Cumhuriyet gazetesine yönelik saldırıların da anımsatılması üzerine, “Hepsi bir bütün bunların” karşılığını verdi.

GÜL’DEN SALDIRIYA TEPKİ: TÜRBAN BAHANE OLAMAZ

 

Dışişleri Bakanı ve Başbakanı Yardımcısı Abdullah Gül, türbanın Danıştay’da yapılan saldırı için bir bahane olamayacağını söyledi. Gül, Danıştay’da gerçekleşen silahlı saldırıyı şiddetle kınadıklarını ve lanetlediklerini söyledi. Saldırının hiçbir gerekçesi olamayacağını belirten Gül, hedef alınan kurumun yüksek bir mahkeme olduğunu, bütün ülkenin hedef alınmış gibi değerlendirileceğini ve asla küçük bir olaymış gibi görülmeyeceğini ifade etti.
  
Hükümetin konuyu oldukça ciddi bir biçimde ele aldığını belirten Gül, "Tek iyi olan, saldırganan yakalanmış olması. Yaralılara acil şifa diliyorum" dedi.

 

"BÖYLE BİR SALDIRININ GEREKÇESİ OLAMAZ"

 

Abdullah Gül, saldırganın türban kararı yüzünden sözkonusu eylemin gerçekleştirdiğini söylediğinin hatırlatılması üzerine böyle bir saldırıda gerekçenin, izahın, hafifletici unsurun söz konusu olamayacağını belirtti. Gül, son dönemde yargının hedef haline getirildiği yönünde çıkan eleştirilerle ilgili bir süre üzerine de böyle bir durumun söz konusu olamayacağını, Türkiye’de kuvvetler ayrılığı olduğunu söyledi.

 

"CUMHURİYET’E SALDIRANLAR ARANIYOR"

 

Bu tip sıkıntıların her yerde yaşandığını belirten Gül, bir süre önce Cumhuriyet gazetesinin hedef alındığını hatırlatarak bu saldırganların da yakalanması için çalışmaların sürdüğünü kaydetti.
  
Türkiye’nin huzurunun, gelişmesinin ve kaybedilen yılların tekrar kazanılmaya çalışıldığını ifade eden Gül, kimsenin gücünün bu kazanımları kaybetmeye yetmeyeceğini söyledi.

 

ADALET BAKANI ÇİÇEK: NEFRETLE KINIYORUZ

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Danıştay 2. Dairesi toplantı halindeyken yapılan silahlı saldırıda şu an için can kaybı bulunmadığını, 4 üyenin yaralı olduğunu söyledi.

Cemil Çiçek, saldırının ardından gittiği Danıştay'dan ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı. “Saldırıyı, nereden ve kimden gelirse gelsin, nedeni ne olursa olsun nefretle kınadıklarını” belirten Çiçek, Danıştay'ın Cumhuriyetin saygın, Anayasal, önemli bir kurumu olduğunu vurguladı.

Çiçek, olayla ilgili soruşturmanın devam ettiğini, Ankara Valisi, Emniyet Müdürü ve Ankara Cumhuriyet Başsavcısının Danıştay'da bulunduğu, gerekli incelemelerin yapıldığını söyledi. Şu anda 4 üyenin yaralı olduğunu ve can kaybı bulunmadığını kaydeden Çiçek, “Olmamasını diliyoruz. Bazı yanlış ve eksik bilgiler veriliyor. Olayla ilgili soruşturma çok yönlü sürüyor” dedi.

Çiçek, saldırganın avukat olduğu yönündeki bilgilerin anımsatılması üzerine de soruşturmanın sürdürüldüğünü vurgulayarak, ”Eksik veya yanlış bilgi verilmemeli. Bazı eksik bilgiler verildiği görülüyor. Gerektiği zaman açıklama yapılacak. Saldırgan gözaltına alınmıştır. Her türlü bilgi derlenmektedir” karşılığını verdi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin de Danıştay'dan ayrılırken saldırıyı nefretle kınadığını belirterek, olayın aydınlatılması için çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Çiçek, gazetecilerin, saldırganın avukat olduğu yönündeki haberlerden söz etmeleri üzerine de bu konuda bilgisi bulunmadığını kaydetti.

ERKAN MUMCU: DANIŞTAY'DAKİ EYLEM, APAÇIK BİR TERÖR EYLEMİDİR
 
Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, Danıştay'daki silahlı saldırıyı, “terör eylemi” olarak nitelendirerek, bu eylem üzerinden siyasi çıkar umanları, nefretle kınadıklarını ve lanetlediklerini söyledi. Mumcu, partisinin TBMM grubunda yaptığı konuşmada, Danıştay'daki silahlı saldırıyı değerlendirdi. Çok üzgün olduklarını ifade eden Mumcu, Danıştay'daki saldırının, ”apaçık bir terör eylemi” olduğunu söyledi.

Hiç kimsenin, bunun, “müstakil, münferit ve bir meczubun işi olduğunu” söylemeye kalkmaması gerektiğini ifade eden Mumcu, “Bu eylemi gerçekleştiren kişinin meczup olduğu gerçeği önümüze konabilir. Bu hiçbir şeyi değiştirmez” dedi. Mumcu, “bu gibi eylemlerin gözettiği hedefin, namlunun yöneldiği kişi veya kişiler olmadığını” vurgulayarak, şöyle konuştu:
  
“Bu gibi eylemlerin hedefi, doğrudan doğruya toplumsal sağduyudur, milletin huzurudur. Bu eylemlerle yapılmak istenen şey, milleti bir korku, panik ve yılgınlık havası içine sürüklemektir, bu eylem üzerinden koparılacak fırtına, tartışmayla milleti daha derin kamplaşmaların içine sürüklemektir. Sonuçları bakımından, yol açtığı süreçler bakımından bu eylem hiçbir şekilde münferit ve müstakil bir eylem değildir.”

DYP LİDERİ AĞAR: HUKUKA KARŞI YAPILAN BU SİLAHLI SALDIRIYI ŞİDDETLE KINIYORUM

Doğru Yol Partisi (DYP) Genel Başkanı Mehmet Ağar, Danıştay 2. Dairesinde gerçekleştirilen saldırı ile ilgili olarak “Hukuka karşı yapılan bu silahlı saldırıyı şiddetle kınıyorum” dedi.  Ankara'dan Adana'ya giderken Aksaray'da DYP İl Örgütü üyeleriyle öğle yemeğinde buluşan Ağar, gazetecilerin, Danıştay 2. Dairesinde gerçekleştirilen saldırı ile ilgili sorularını yanıtladı.
  
Danıştay'ın Türk yargısının en önemli kurumlarından biri olduğunu vurgulayan Ağar, “Danıştay, büyük geleneği olan bir kurumdur. Hukuka karşı yapılan bu silahlı saldırıyı şiddetle kınıyorum. Gelişmeleri takip ediyoruz. İlk aldığımız bilgilere göre yaralı var. Ölü olmadığı bildirildi. İnşallah olmayacağını ümit ediyorum” dedi.

AKP’DEN DANIŞTAY SALDIRISINA KINAMA

AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, Danıştay 2. Daire üyelerine yönelik saldırıyı, "nefretle kınadıklarını" bildirdi.
  
Fırat, yaptığı yazılı açıklamada, "insanlıktan nasibini almamış bir kişi" tarafından yapılan saldırıyı "büyük bir nefretle" kınadıklarını söyledi. Fırat, "Bu menfur saldırının ardından güvenlik güçlerimizin olayın aydınlatılması için gerekli çalışmayı biran önce tamamlayacağına inanıyor, yaralanan Danıştay üyelerimize şifalar diliyoruz" dedi.

TÜRK PARLAMENTERLER BİRLİĞİ, SALDIRIYI KINADI
  
Türk Parlamenterler Birliği (TPB) Genel Başkanı Hasan Korkmazcan, saldırıyı nefretle kınadıklarını bildirdi. Danıştay 2. Dairesi Başkan ve üyelerine yapılan silahlı saldırı dolayısıyla bildiri yayınlayan Korkmazcan, olaydan büyük üzüntü duyduklarını ve nefretle kınadıklarını belirtti. Korkmazcan, şunları kaydetti:

“Olaydan duyduğumuz üzüntü, konunun sadece bir güvenlik zafiyeti olmaktan daha farklı bir mahiyet taşımasındandır. Yargı; Türk milleti adına karar veren, bağımsız, tarafsız ve anayasal bir kurum olarak Türkiye Cumhuriyeti'nin en önemli temellerinden biridir. Yargıya yönelik her türlü saldırı, kamu düzeninin bütününe yönelik olarak değerlendirilir. Bu bakımdan devletimizin ve toplumumuzun her unsurunun, özenli bir duyarlılık içinde hareket etmesi gereklidir.”

DANIŞTAY BAŞKANVEKİLİ TANSEL ÇÖLAŞAN: TOPLUMSAL MUTABAKATI BOZANLAR SUÇLUDUR

Danıştay Başkanvekili Tansel Çölaşan, Danıştay'daki silahlı saldırıyla ilgili, “Toplumsal mutabakatı bozanlar suçludur. Onlar kendilerini biliyor” dedi. Çölaşan, yaralıları hastanede ziyaret ettikten sonra Danıştay'a dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Saldırganın Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olduğunu ve İstanbul Barosu'na kayıtlı bulunduğunu kaydeden Tansel Çölaşan, sabah gelerek müzakere odasına giren saldırganın, tüm üyeleri hedef alarak ateş ettiğini söyledi.  “Saldırganın silahından 11 kurşunun çıktığını” ifade eden Çölaşan, Başkan Mustafa Birden ile üye Yücel Özbilgin'in durumlarının ağır olduğunu bildirdi.

"ALLAH'IN ELÇİSİYİZ"

Saldırganın dün de daireye gelerek başkanın kapısını zorladığını anlatan Çölaşan, şöyle konuştu:
  
“Saldırgan, kapının nasıl açılacağına bakmış, kendine göre bir keşif yapmış. Bugün de 'Allah'ın elçisiyiz, askeriyiz' diyerek odadan içeri giriyor. Bunlar türban kararından ötürü... Yapılanlar yanlış, bu sadece Danıştay'a yapılan bir saldırı değildir, lanetlemek yetmez. Toplumsal mutabakatı bozanlar suçludur. Onlar kendilerini biliyor.”

YARGITAY: SİYASİ TERÖR İLK DEFA YÜKSEK YARGIYI HEDEF ALDI

Yargıtay Genel Sekreteri Uğur İbrahimhakkıoğlu, Danıştay 2. Dairesi üyelerine yapılan silahlı saldırıyla ilgili olarak, "Siyasi terör ilk defa yüksek yargıyı hedef aldı" dedi.
  
İbrahimhakkıoğlu, CNN Türk’e yaptığı açıklamada Yüksek Yargının siyasi teröre ilk defa hedef olduğuna işaret etti. İbrahimhakkıoğlu, Danıştay üyelerine sıkılan kurşunun, yargı mensupları, Cumhuriyet değerlerinden ziyade dine de sıkıldığını söyledi. İbrahimhakkıoğlu, ""Bu mermiyi atanlar bilsinler ki, mermiyi kutsal dinimize de atmışlardır" dedi.
  
Yargıtay üyelerine yönelik ciddi bir tehdidin olmadığını dile getiren İbrahimhakkıoğlu, "Arkadaşlarımızın kılına halel gelmemesi içn her türlü tedbiri aldık" dedi. İbrahimhakkıoğlu, saldırının arkasında kimler olabileceği yönündeki bir soruya, "İnşallah bireysel bir davranıştır" diye konuştu.

GENELKURMAY BAŞKANI ORGENERAL ÖZKÖK: NEFRETLE KINIYORUM
  
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, “alçakça” diye nitelediği Danıştay'a yapılan saldırıyı nefretle kınadığını bildirdi.  Orgeneral Özkök, silahlı saldırı nedeniyle Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu'na mesaj gönderdi.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özkök'ün mesajı şöyle:

“Personelinizin görevleri başında uğradığı saldırıdan dolayı büyük üzüntü duydum. Bu alçakça saldırıyı nefretle kınar, şahsım ve Türk Silahlı Kuvvetleri adına size ve şahsınızda Danıştay Başkanlığının değerli mensuplarına geçmiş olsun dileklerimi sunar, yaralı personelinize acil şifalar dilerim.”

YÖK: DANIŞTAY’A SALDIRI MEYDAN OKUMA


YÖK, Danıştay’a yapılan saldırıyı, "meydan okuma ve yok etme amaçlı" şeklinde değerlendirdi. Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, laik devletin güvencesi olan ve yargı yetkisin kullanan Danıştay’a yönelik saldırı nefretle kınandı. Açıklamada şöyle denildi: "Laik cumhuriyetimizin ve hukuk devletinin güvencesi olarak, egemen Türk milleti adına yargı yetkisini kullanan Danıştay’ımıza yönelik sindirme, açıkça meydan okuma ve yok etme amacı taşıyan saldırıyı nefretle kınıyoruz. Bu tehlikeli gidişi durdurma konusunda başta iktidar olmak üzere herkese düşen sorumlulukları hatırlatır, Başkan’ın şahsında Danıştay camiasına geçmiş olsun der, saldırıya hedef olarak gösterilen ve seçilen 2. Daire üyelerine acil şifalar dileriz."

HİSARCIKLIOĞLU: SALDIRI ENDİŞELERİMİZİ ARTIRDI

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) Başkanı  Rifat Hisarcıklıoğu, saldırının yüksek bir yargı organına karşı yapılmasının endişeleri artırdığını bildirdi. Hisarcıklıoğlu, Danıştay 2. Dairesi Başkan ve üyelerine karşı yapılan silahlı saldırı nedeniyle bir yazılı açıklama yaptı. Tüm kurum ve kuruluşların, birlik ve beraberliğine titizlikle sahip çıkmalarının temel görevleri olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:
  
"Bugün Ankara’da Danıştay 2. Dairesi Sayın Başkanı’na ve üyelerine karşı girişilen silahlı saldırı bizi son derece üzmüştür. Amacı ne olursa olsun, kim tarafından yapılırsa yapılsın, bu çirkin saldırının yüce bir yargı organımıza karşı girişilmesi endişelerimizi artırmaktadır.Türk iş dünyası olarak, herkesi soğukkanlı olmaya çağırıyor, Yüce Türk Milleti’nin art niyetli girişimlere karşı dikkatli olmasının hepimizin yararına olacağına inanıyor, Danıştay’ımızın 2. Dairesi’nin değerli Başkanı ve Üyelerine acil şifalar diliyoruz."

BCP VE ÖDP
  
BCP Genel Başkanı Mümtaz Soysal da saldırıyla ilgili olarak “Laik Cumhuriyetin karşıtları, bu Cumhuriyeti savunan kurumlara ve kişilere karşı en son teknolojinin silahlarını da kullanarak açık saldırıya geçmişlerdir. Karşı saldırıyı şimdiye kadar dilleriyle ve kalemleriyle görünürde silahsız biçimde yapmış olanlar, ülkeyi nereye doğru sürüklemekte olduklarını görüp kalan akıllarını başlarına toplayarak, artık başka türlü davranmak zorundadırlar” dedi.

ÖDP Genel Başkanı Hayri Kozanoğlu, Türkiye'nin, Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde yeniden kaos ve şiddet ortamına doğru çekildiğini savundu. Kozanoğlu, Cumhuriyet Gazetesi'ne ve bugün Danıştaya saldıranların aynı karanlık tertibin peşinde olduğunu ifade etti.

İP

İP Genel Başkanı Doğu Perinçek,  ”Danıştay'a yapılan silahlı baskın milli devletimizi tehdit eden saldırıların hangi boyutlara ulaştığını göstermektedir” dedi. Danıştay'ı ziyaret eden Perinçek, saldırının Danıştay'ın cumhuriyeti savunmadaki kararlı duruşuna karşı belli merkezlerden verilmiş bir cevap olduğunu söyledi. Doğu Perinçek, “Bugüne kadar sürekli olarak yargı kurumlarına savaş ilan edenler, bu savaşı iktidar mevzilerinden yürütenler, saldırganlarla aynı cephede oldukları ve bu saldırıları tahrik ettiklerini ispatlamışlardır” diye konuştu.

REKTÖRLER OLAĞANÜSTÜ TOPLANIYOR

Rektörler Komitesi, Danıştay’a yapılan saldırı nedeniyle yarın saat 11:00’de toplanacağı açıklandı. Danıştay 2. Dairesi’ne 1’i ağır 5 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan saldırı nedeniyle Rektörler Komitesi, YÖK binasında toplanıyor. Olağanüstü toplanma kararı alan Rektörler Komitesi toplantısı saat 11:00’de gerçekleştirilecek, toplantının ardından bir bildiri yayınlanması bekleniyor.

Rektörler Komitesi olağanüstü olarak en son Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Yücel Aşkın’ın tutuklanarak yargılanması nedeniyle toplanmıştı.

KAMU-SEN

Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, yaptığı yazılı açıklamada, saldırının açıkça hukuka, hukukçuya, hukuk devletini ayaklar atına almaya çalışan bir eylem olduğunu belirtti. Akyıldız, “Bunlar, milletimizin birliğine, beraberliğine, devletimize sıkılmış kurşunlardır. Yaralı hukukçularımıza acil şifalar dileriz” dedi.
  
EĞİTİM-SEN
  
Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer de Danıştay 2. Dairenin, özellikle son yıllarda yoğunlaşan laik, demokratik, bilimsel eğitime yönelik olumsuz düzenlemelerin karşısında olduğunu, verdiği kritik kararlarda Türkiye'de eğitimin daha da gericileşmesini büyük ölçüde engellediğini kaydetti. Dinçer, “Sadece saldırıyı gerçekleştirenler değil, bu saldırının gerçekleşme zeminini yaratanlar da yargıya hesap vermelidir” dedi.
  
MAZLUMDER
  
Mazlumder Genel Başkanı Cevat Özkaya da kim tarafından yapılırsa  yapılsın her türlü şiddetin karşısında yer aldıklarını ifade etti.  Özkaya, “Olayın hemen ardından bazı basın yayın organlarında, 2. Daireye yapılan bu saldırının bu dairece daha önce alınan kararlarla ilişkilendirilmesini de toplumsal hedef gösterme olarak gördüğümüzü belirtmek isteriz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!