44 yıllık devre güvenlik önlemi

Güncelleme Tarihi:

44 yıllık devre güvenlik önlemi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2008 07:00

Genelkurmay Başkanlığı, Suriye sınırındaki mayınlı toprağın 44 yıllığına temizliğini yapacak şirkete devredilmesine ’güvenlik riski’ yaratacağı için karşı çıktı. CHP de ihalenin yabancı şirketlere açık olmasına itiraz etti. Tasarının, askerlerin de dinleneceği Milli Savunma Komisyonu’nda görüşülmesine karar verildi.

TÜRKİYE-Suriye sınırındaki 216 bin dönümlük mayınlı toprağın, temizleyen şirkete 44 yıllığına devrini öngören tasarıya Genelkurmay, ’güvenlik riski’ oluşturacağı gerekçesiyle karşı çıktı. Askerin bu itirazı, TBMM Plan ve Bütçe alt Komisyonu’na Milli Savunma Bakanlığı yetkilisi tarafından iletildi. Bu hüküm alt komisyon toplantısında da tartışma yarattı. Komisyonun MHP’li üyesi Mehmet Günal, bu hükümle "Kanunun bir firmayı tarif ettiği şüphesini" doğurduğu uyarısı yaptı. Maddeye ’ihalenin yabancı şirketlere de açık olması nedeniyle’ CHP de itiraz edince tasarının, askerlerin de dinleneceği Milli Savunma Komisyonu’nda görüşülmesine karar verildi.

Temizleme ve kullanma

Komisyonun CHP ve MHP’li üyeleri sadece temizleme için ihale yapılmasını, tarımsal amaçlı kullanım için ise hükümet tarafından proje üretilmesini önerdi. CHP’nin ziraat mühendisi milletvekili Gürol Ergin, arazide 1950’li yıllardan bu yana hiç kimyevi gübre ve ilaç kullanılmadığına işaret ederek, "Organik tarıma son derece elverişli, birinci sınıf tarım toprağı. Yap-işlet-devret şeklinde bu alanların özellikle yabancı şirketlere verilmesine kesinlikle karşıyız" dedi. 2001 tarım sayımına göre bölgede 50 bin dolayında topraksız aile bulunduğuna vurgu yapan Ergin, "Bu topraklar Avrupa Birliği normları esas alınarak 130 dönümlük parsellere bölünsün ve topraksız ailelere verilsin" önerisi getirdi.

50 milyon dolar önerisi

Toplantıda işin maliyeti de tartışma yarattı. Maliye Bakanlığı temsilcisi NATO İkmal ve Bakım Ajansı’nın (NAMSA) 50 milyon dolara bu işi yapabileceğini söyleyince, Milli Emlak Genel Müdürlüğü temsilcisi, NAMSA’nın bu parayı temizlemek için değil, teknik hizmet için istediğini söyledi. Hükümet temsilcileri, iki işin aynı firmaya verilecek olmasını da maliyetin yüksek olması gerekçesiyle açıkladı. CHP’li Ergin, 617 bin dolayında mayın olduğunu ve bir dönüme 3 mayın düştüğü için maliyetin, Maliye’nin öne sürdüğü gibi pahalı olmayacağını savundu.

44 yıl kullanma hakkı

Tasarıya göre, Hatay’dan başlayan, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Şırnak ve Mardin güzergáhı boyunca devam eden 216 bin dönümlük arazideki 51 yıllık anti personel ve anti tank mayınlarının temizlenmesi, Kamu İhale Kanunundaki sınırlamalara bağlı olmaksızın özel şirketlere devredilecek. Bu arazilerin üzerinde Hazine’ye ait olan binalar da ihaleyi alan şirkete devredilecek. En fazla 5 yıl içinde araziyi mayından temizleyecek olan şirket, temizlediği toprağı en fazla 44 yıl boyunca tarımsal amaçlı olarak kullanabilecek. Danıştay 13.Dairesi 16 Nisan 2007’de, mayınların temizlenmesi ile arazinin işletilmesi süreçlerinin ayrı ayrı değerlendirilmesi gerektiğine işaret ederek ihale şartnamesinin yürütülmesinin durdurulmasına karar verdi. AKP, yeni düzenlemeyle ihaleyi Kamu İhale Yasası’ndan muaf tutarak hukuki sıkıntıyı aşmaya çalışıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!