412. Ada: Cesetleri balıkların yediği mezarlık

Güncelleme Tarihi:

412. Ada: Cesetleri balıkların yediği mezarlık
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2016 10:15

İzmir Bayraklı'daki Doğançay Mezarlığı'nda  412. ada mülteci mezarlarına ayrılmış. Mezarların tepelerinde siyah boyalı plakalarda beş haneli rakamlar yazıyor. Doğançay Mezarlığı’nın imamı Ahmet Altan, 2016’da cenazelerin Adli Tıp raporlarını gösteriyor ve  “Cinsiyet dahi belirlenememiş. Balıklar yemiş çünkü” diyor 

Haberin Devamı

Mezarlıkta görev yapan 35 yıllık imam Ahmet Altan, mültecilere ayrılan mezarlık için hem ayrı bir ihtimamı, hem de son görev yeri oturtmaya çalıştığı şahsına mahsus bir kroki sistemi var.  Cumhuriyet'ten Pınar Öğünç'e konuşan Altan'a göre mezarlıklar pafta birimiyle kaydediliyor. Ancak bir paftaya kimi zaman beş yüz mezarın denk gelebildiği hallerde, bilhassa da kimsesizler mezarlıklarında karışma ihtimali yüksek oluyor. Altan, bir gün her bir ölünün sevdiklerine en azından mezar başında ulaşabileceği ümidiyle kurdukları sistemi, Adli Tıp’tan gelen raporları sınıflandırdıkları kutuları, eliyle çizdiği krokileri gösteriyor. Ölü Kayıt Defteri’ni açıyoruz, “MEÇ- HUL” denen kutuları karşılaştırıyoruz. Tüm rakamlar eşleştiğinde gururla, “bak nasıl tutuyor” diyor.

Haberin Devamı

Sahil Güvenlik’in savcılığa teslim ettiği cenazeler, DNA tespiti ve sair tetkikler için Adli Tıp’a götürülüyor. Burada bir ihtimal yakını çıkar denerek 15 gün bekletiliyor. Sonrası Doğançay Mezarlığı'a gömülüyor.  Altan, şu an Ege Denizi’nde onların bildikleri 330 ölü olduğunu söylüyor. Kimsesizler mezarlığının mülteciler bölümünde “kimliği meçhul” olarak gömülmüş 136 cenaze var, sahipli Suriyeli mezarlarıyla rakam 400’e ulaşıyor. Kimliği meçhul olanlardan sekizinin kim olduğu, DNA kaydı sayesinde daha sonra tespit edilebilmiş. Bir aileden 17 kişi botlarla Ege’ye açılan, dört kayıp veren İsmetullah, gelip 412. adadan yakını bulmuş.

Altan  “İnsanlığımdan utanıyorum bunları gördükçe” dedi... “Sadece kendi çocuklarının geleceğini düşünenler, başka çocukların geleceğini karartıyor. Koşturup oynayacak yaştakileri mezara koyuyoruz. Bu insanlık değil”  diyor.

İmam Ahmet Altan sonradan akrabaları gelip de kimlikleri tespit edilen, biri sekiz aylık, diğeri iki yaşında iki kardeşin mermer kaplanmış mezarını gösteriyor.  

412. Ada: Cesetleri balıkların yediği mezarlık

Altan konuşurken Suriyeli bir kız bebeğin cenaze namazını kıldırması gerektiği haberini aldı. Aşağıda imamı bekleyen baba Şamlı Mohama 23 yaşında, bebek Lean ilk çocuğu. “Evvel veled” dediği Lean hasta doğmuş, bir ay hayatta kalabilmiş. İşsiz olan Mohama ve ailesi Eşrefpaşa’da yaşamaya çalışıyor. Mahalleden bir tanıdıkla birlikte iki kişilik cemaatle namazı kılınıyor.

Haberin Devamı

Daha geçen hafta iki çocuk ve bir kadın gömülmüş. Altan, ölenlerin yüzde 60’ının kadın ve çocuk olduğunu söylüyor.  Halep’te hamile kalıp Konya’da doğuran, Ege’de çocuğuyla boğulup, bu mezarlığa gömülen bir kadın mesela...  AB’yle anlaşma öncesi mart başında yoğunlaşan geçişlerin neticesinde  cenazelerde artışı olmuş. Cenazelerin çok büyük bir kısmı 2016 yılından. Altan bazı Adli Tıp raporlarını gösteriyor ve  “Cinsiyet dahi belirlenememiş. Balıklar yemiş çünkü” diyor.  Altan, iki yaşından küçük çocuklar için köşede ayrı bir yer ayırmış, “Büyükler arasında ezilir yoksa çocuklar. Açıkçası çok etkileniyorum.  Sağ olsun hanım bize psikolojik danışmanlık yapıyor” diye konuşuyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!