405 askere tecavüz davası

Güncelleme Tarihi:

405 askere tecavüz davası
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2003 02:03

Mardin'in kadın Cumhuriyet Savcısı Yeşim Doğan Kar, bir kadına tecavüz etmekten 341'i er, 64'ü rütbeli asker hakkında, Mardin Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açtı. Derik ve Mazıdağı ilçelerinde gerçekleştirildiği iddia edilen tecavüz nedeniyle askerler hakkında 15'er yıl isteniyor.

İnsan Hakları Derneği'nin 1999 yılında Almanya'da katıldığı toplantıda 31 yaşındaki Ş.E'nin, ‘‘Artık dayanamıyorum, anlatacağım’’ diyerek Derik ve Mazıdağı ilçelerinde uğradığını iddia ettiği tecavüz olaylarıyla ilgili dava açıldı. Mardin Ağır Ceza Mahkemesi'nde 341'i er, 64'ü rütbeli olmak üzere toplam 405 asker hakkında 15'er yıl hapis cezası isteniyor.

Tecavüz iddiası İHD bünyesindeki ‘Gözaltında cinsel taciz ve tecavüze karşı hukuki yardım’ bürosunun Almanya'da katıldığı bir toplantıda ortaya atılmıştı. Toplantıya katılan İHD Genel Başkan Yardımcısı Avukat Eren Keskin, olayın, toplantıya gelen Ş.E.'in başından geçenleri anlatmasıyla ortaya çıktığını söylemişti. Türkiye'ye döndükten sonra avukat Keskin, 1999 yılında Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmek üzere İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmuştu. Keskin ve Karakaş'ın suç duyurularında, 1993 ve 1994 yılları arasında Derik ve Mazıdağı ilçelerinde görev yapan güvenlik görevlilerinin cezalandırılmasını istenmişti.

Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı'na 1999 yılında yapılan suç duyurusu için takipsizlik kararı verilmişti. Ancak Ağır Ceza Mahkemesi'ne yapılan itirazın kabul edilmesinin ardından 4 yıl sonra Mardin'in kadın Cumhuriyet Savcısı Yeşim Doğan Kar tarafından dava açıldı.

Cumhuriyet Savcısı Yeşim Dağan Kar, 1993-1994 yılları arasında gözaltına aldıkları Ş.E.'ye tecavüz ettikleri iddiasıyla 405 kişi hakkında dava açtı. İddianamede, tutuksuz yargılanacak olan rütbeli asker ve erlerin, TCK'nın 416, 417 ve 243'üncü maddeleri gereğince 15'er yıl hapis cezaları ile cezalandırılmaları istendi.

İddianamede tanık Ahmet Gören, Süleyman Dölek, İsmet Yıldız, Şeyho Gövsa, Şeyhmus Başaran, Piro Yıldız, Bedri Ay, Hüseyin Çin, Mehmet Gören'in de anlatımlarına yer verildi. Tutuksuz yargılanacak olan sanıklardan 3'ünün de ifadelerinin yer aldığı iddianamede, sanık er F.Ö.'nün, ‘‘Bir kadın terörist belirtilen tarihlerde Bozok Karakolu'na teslim oldu. 7-8 gün kaldı. Bölük komutanı bu kadını alıp bir yere götürdü. Nereye götürdüğünü bilmiyorum’’ dediği belirtildi. Diğer sanık er M.Y. ise ‘‘Ş.E.'nin yakalanması operasyonuna katıldım. Sorgulamada bulunmadım’’ dedi. Er M.K. ise olayı sadece duyduğunu ifade etti.

İddianamede sanık olarak 1993-1994 yılları arasında Mardin'in Derik İlçesi Çayönü ile Mazıdağ İlçesi Gonar köylerinde görev yapan 405 askerin adları ve kimlik bilgileri yer aldı.

İddia Ağzına tuz doldurmuşlar

Avukat Eren Keskin ve avukat Fatma Karakaş imzasını taşıyan suç duyurusunda, Ş.E.'nin ilk olarak 1993 yılı Kasım ayında jandarmalar tarafından gözaltına alındığı, çırılçıplak soyularak falakaya yatırıldığı, 7 günlük gözaltı boyunca gözleri bağlı olduğu için görmediği kişilerce sopa ve elle olmak üzere iki kez tecavüze maruz kaldığı ve bırakıldıktan sonra olayı sadece annesine anlattığı belirtilmişti. Suç duyurusunda, Ş.E.'nin 1994 yılında da iki kez daha gözaltına alındığı ve üsteğmen üniformalı bir kişi ile sayısını hatırlamadığı askerlerin tecavüzüne uğradığı iddia edilmişti. Suç duyurusunda iddiaya göre tecavüz sırasında Ş.E.'nin ağzına da tuz doldurulmuştu.

İlk kez o suç duyurusu yapmıştı

Davaya Mardin Ağır Ceza Mahkemesi'nde 10 Ekim'de başlanacak. Davada Ş.E.'nin avukatlığını yine Mardin'deki tecavüz mağduru N.Ç. davasında avukat olan Reyhan Yalçındağ ile konuyla ilgili suç duyurusunda bulunan Eren Keskin yapacak. Halen Almanya'da yakınlarının yanında yaşayan Ş.E.'nin psikolojik tedavi gördüğü ve uğradığı işkence ve tecavüzün doktor raporları ile tespit edildiği iddia edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!