MİT’i bir şey sanırdık

Güncelleme Tarihi:

MİT’i bir şey sanırdık
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2006 13:45

Şemdinli Komisyonu'na bilgi veremeyen MİT'e CHP'li vekilden sert eleştiri: Biz de MİT’i bir şey sanırdık. İşi boş, kof bir kurummuş.

Şemdinli Komisyonu’nda MİT tartışması yaşandı. Hakkari Merkez, Yüksekova ve Şemdinli’de yaşanan olayları araştırmak üzere kurulan Meclis Araştırma Komisyonu’nun bugünkü toplantısı MİT Hakkari Bölge Müdür Yardımcısı S.Ş. ile CHP İzmir milletvekili Ahmet Ersin arasındaki tartışmaya sahne oldu. MİT Bölge Müdür Yardımcısının bölgede yoğunlaşan bombalamalar ile özellikle 5 Ağustos, 1 Eylül, 1 Kasım ve 9 Kasım bombalamaları hakkında hiçbir şey bilmediğini, söylemesi üzerine tepki gösteren CHP’li Ahmet Ersin, "Biz de MİT’i bir şey sanırdık. İşi boş, kof bir kurummuş. MİT’i böyle ise vay bu memleketin haline. Biz de sanıyorduk ki nefes alsalar MİT’in haberi var" diye konuştu. MİT görevlisinin "Biz olayları önleme adına çalışırız, operasyonlarda görev almayız" sözleri üzerine ise Ersin, "Hiçbir şey bilmiyorsunuz. Bu kadar büyük patlamalar oluyor ne öncesini ne sonrasını biliyorsunuz" diye tepkisini sürdürdü.

Bölgede yoğunlaşan olaylardan ve 4 büyük patlamadan MİT’in haberi olmamasına bir anlam veremediğini belirten Ersin, komisyonda "150 kilogramlık bomba patlıyor, ne öncesinden ne sonrasından haberleri olmuyor" dedi. Ersin’in bu eleştirilerine AKP’li Şükrü Önder’in de katıldığını öğrenildi.

Olayları önlemede operasyonel görev almadıklarını belirten MİT yetkilisi, "Biz orada 5 kişiyiz ve 500’e yakın istihbarat verdik. Örgütün tümü hakkında bilgi topluyoruz. Seferi Yılmaz ile ilgili herhangi bir istihbarat çalışmamız yoktu" diye konuştu.

MİT YETKİLİSİNDEN KAÇAMAK YANITLAR

Patlama anında Şemdinli’de olduğunu belirten MİT görevlisi, davayla ilgili hazırlık soruşturması sırasında Savcılığa ifade verdiğini, dolayısıyla bu ifadenin ötesinde bir değerlendirme yapmak istemediği söyledi. Yetkili, komisyon üyelerinden gelen soruların büyük bölümüne ise "Ne demek istiyorsunuz? Anlayamadım, nasıl yani?" gibi kaçamak yanıtlar verdi.

MİT MÜSTEŞARI DİNLENSİN

Ahmet Ersin, MİT Hakkari Bölge Müdür Yardımcısının kaçamak yanıtlar vermesi nedeniyle MİT Müsteşarı’nın komisyona çağrılarak bilgi vermesini istedi. Ersin, MİT temsilcisine, "Madem sen hiç birşey bilmiyorsun. O zaman ben MİT Müsteşarı’nın buraya çağrılmasını ve bizi bilgilendirmesini isterim. Hiç olmazsa bize bilgi veren birisi olur" dedi. Ersin, toplantı sonunda komisyon yönetimine, MİT Müsteşarı’nın komisyona çağrılması konusunda ısrarcı oldu.

JANDARMA SEFERİ YILMAZ’IN EVİNDE OTURUYORMUŞ

Komisyona bugün bilgi veren bir başka isim olan Jandarma Komutanı Binbaşı Erdem Yılmaz, Şemdinli’deki olaylar sırasında patlamanın meydana geldiği kitabevinin sahibi Seferi Yılmaz’a ait 2 ayrı evde, biri jandarma, diğeri piyade iki subayın kiracı olarak kaldığını açıkladı. Binbaşı Yılmaz, bombalamaların sorumlusu olarak PKK’yı gösterirken, tutuklu bulunan Astsubaylar Ali Kaya ile Özcan İldeniz’i tanıdığını bildirdi. Yılmaz, Albay Erhan Kubat’ın "kayıtlı haber elemanı" olduğunu söylediği PKK itirafçısı Veysel Ateş’i ise daha önce hiç görmediğini kaydetti.

PKK’nın yeniden silahlı eylemlere başlamasından sonra Şemdinli’de ilk patlamanın 13 Mayıs 2004’de olduğunu, örgütün yeni eylemlerinde stratejisini değiştirip, daha az riskli olan uzaktan kumanda ile patlamaları tercih ettiğini anlatan Binbaşı Yılmaz, PKK’nın Şemdinli kadrosunu bildiklerini de söyledi. Yılmaz, komisyona özetle şu bilgileri verdi:

"Sabri Kod adlı kişi 8-10 kişilik grupla çalışır, haraç toplar ve çoğunlukla Kuzey Irak’ta bulunur. Agiri kod adlı kişi 3-5 kişilik grubuyla örgüte eleman sağlar. Demat kod adlı tabur komutanının ise 45 kişilik bir grubu vardır. Bunlar daha sonraki süreçte örgütten kaçmışlardır."

Komisyon önümüzdeki haftaki toplantısında Yüksekova Eski Kaymakamı Aytaç Akgül’ü dinleyecek. Komisyon üyeleri 27 Mart’ta Hakkari, Yüksekova ve Şemdinli’ye giderek inceleme yapacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!