4000 m2 halı var

Güncelleme Tarihi:

4000 m2 halı var
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2014 02:05

TOKİ’nin, “Maliyetinin açıklanması ülkenin ekonomik çıkarlarına zarar verir” dediği Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile ilgili Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, iç dekorasyon maliyeti açıkladı. Candan, Saray’a 4 bin metrekare yanmaz, 3 boyutlu ve el dokuma halı alındığını belirterek, şunları söyledi:

Haberin Devamı

AĞAÇLAR HARİÇ

“Saray’ın sadece peyzajı için bile yüksek bedeller harcandı. Peyzajda kullanılan ağaçların yüzde 80’i ithal edildi. Bunun bedeli de ANFA’dan çıktı. Bunun için 2 ayrı ihale yapıldı. Açıklanan maliyette bu rakam bulunmuyor. Saray’da 63 asansör bulunuyor ve 18 asansör daha yapılması planlanıyor. Bu asansörlerin toplam maliyeti elektrik kısmını dışında tutarsak 30 milyon lirayı buluyor. Bu asansörlerin aylık bakım maliyeti bile 18 bin lirayı bulur.

KLOZETLER ÖZEL

Saray’da 4 bin metrekare el dokuma halı kullanıldı. Halı firmasıyla görüştük. Halıların metrekaresinin yaklaşık maliyetinin 100 Euro olduğunu söylediler. Çok özel bir tasarım olduğu için hem 3 boyutlu hem de yanmaz halılar. Metrekareye 400 bin ilmek düşüyor. Binada kullanılan perdelerin ve klozetlerin bile özel üretim olarak yurtdışından getirildiği söyleniyor. Saray’ın yer üstündeki bölümünde en az 1000 oda bulunuyor. Yer altındaki kısmını ise bilmiyoruz. Erman Ilıcak, 450 bin metrekarelik inşaattan bahsediyor. Ancak binanın iskan aşamasında 300 bin metrekare olduğu söyleniyordu. 150 bin metrekarelik bölüm nereden çıktı? Bunun maliyetini Cumhurbaşkanlığı mı yoksa Başbakanlık mı ödüyor, açıklanmalıdır.

Haberin Devamı

DAHA DA YÜKSEK

Atatürk Orman Çiftliği’ndeki (AOÇ) bakım işlerini yapan Orman Genel Müdürlüğü (OGM) binası ve lojmanları o arazi üstündeydi. İnşaat başladıktan sonra tüm çalışanları oradan çıkardılar. Hem OGM’ye yeni bina yapıyorlar hem de oradan çıkarılan insanların lojman kiralarını ödüyorlar. İnşaatı devam eden OGM binası bitene kadar TOBB’un ikiz kulelerinden 4 katı, dudak uçuklatacak bedelle kiralamışlar. Ayrıca OGM’nin üst düzey 52 bürokratı için TOKİ’nin Macunköy’deki projesinden 52 daire satın alınmış. Bunların ortalama maliyetinin 200 bin lira olduğu söyleniyor. Buradan 10.5 milyon lirayı da sadece lojman için verdikleri anlaşılıyor. Maliye Bakanı’nın açıkladığından daha yüksek, gerçekten ekonomik krize neden olacak maliyeti var.

MALİYET 5 MİLYARI AŞIYOR

Hesabımıza göre maliyet 5 milyarı aşıyor. Burada özel üretim yapılıyor, ultra lüks malzeme kullanılıyor. Bu yüzden metrekare maliyeti binlerce lira tutuyor. Burayı normal inşaat maliyetiyle değerlendiremezsiniz.”

Haberin Devamı

EN DÜŞÜK TEKLİF

Her şeyin açık yapıldığını belirten yetkililer ise “İhaleye giren firmalardan en düşük teklifi veren kazandı. Maliye Bakanı’nın açıkladığından yüksek bir harcama yapılamaz. Bakan rakamı zaten açıkladı. 2 ihale yapıldı. Ne kadar harcama yapıldığı orada da belli” bilgisini verdiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!