400 Hiroşima eder

Güncelleme Tarihi:

400 Hiroşima eder
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 1999 00:00

Haberin Devamı

ABD Ulusal Deprem Merkezi Türkiye'deki depremi yayıldığı alan, şiddeti ve Tüpraş gibi bir başka felakete yol açabilecek etkileri açısından ‘Yüzyıl’ın en şiddetlisi' olarak, 1906'da San Francisco'da yaşanan Richter ölçeğine göre 7.9 şiddetindeki sarsıntıya rakip gösterdi. Bilimadamları sarsıntının Hiroşima'ya atılan atom bombasından 400 misli daha güçlü olduğunu da söylediler.

MARMARA Bölgesine bir kábus gibi çöken ve 4 bine yakın insanın ölümüne yol açan deprem, ölü sayısıyla olmasa bile, yayıldığı alan, şiddeti ve etkileri açısından ‘Asrın felaketi’ olarak nitelendi. ABD Ulusal Deprem Merkezi, korkunç depremi ‘Yüzyılın en şiddetlisi’ olarak ilan ederken, Alman Frankfurter Allgemeine Gazetesi, ‘‘Türkiye'de yüzyılın en şiddetli depremi’’ başlığını attı. Amerikalı bilimadamları sarsıntıyı 2'nci Dünya Savaşı'nın bitiminde Hiroşima'ya atılan atom bombasıyla karşılaştırdılar. İngiliz gazeteleriyle ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times da, haberi manşetten duyurdu. ABD Ulusal Deprem Merkezi depremi, ‘Yüzyılın en şiddetlisi’ olarak 1906'da San Francisco'da yaşanan Richter ölçeğine göre 7.9 şiddetindeki depreme rakip gösterdi. ABD'li bilimadamları, önce Türkiye'nin kuzeybatısında yaşanan depremi Richter ölçeğine göre 7.8 şiddetinde olduğunu ileri sürdüler, sonra 7.4'e çektiler.

İNCELEMEYE GELECEKLER

Türkiye'deki deprem yabancı deprem uzmanlarını da harekete geçirdi. ABD'den bir grup bilim adamının önümüzdeki günlerde Türkiye'ye gelip inceleme yapması bekleniyor. Colorado'daki Golden Deprem Merkezi'nden jeofizik uzmanı Bill Smith, ‘Bu şiddette bir deprem sık sık olmaz. Deprem ülkedeki gözleme istasyonlarımızı alarma geçirdi’ dedi. Georgia Tech Üniversitesi'nden Tim Long, bu eyalet kütlesinin de Türkiye gibi yılda 2.5 santim hareket ettiğini söyledi. Kuzey Anadolu hattı ile California'daki San Andreas fayı birbirine andırıyor. Bu nedenle fay hattındaki hareketlilik yabancı uzmanların da dikkatini çekiyor.

DÜNYAYI ETKİLEDİ

Amerikalı bilimadamları sarsıntıyı 2'nci Dünya Savaşı'nın bitiminde Hiroşima'ya atılan atom bombasıyla karşılaştırdılar. CNBC'de konuşan bir uzman depremin Hiroşima'dan 4 kat güçlü olduğunu iddia etti. CNN'e açıklama yapan Amerikalı uzmanlar ise Hiroşima'ya atılan eşdeğer 400 atom bombasına eşit olduğunu belirttiler. Uzmanlar, çok şiddetli bu depremin şok dalgalarının tüm dünyayı dolaştığını belirttiler. Uzmanlar, ‘‘Yunanistan, Türkiye ve İran'ın deprem kuşağı üzerinde bulunduğunu, dolayısıyla depremin sürpriz sayılamayacağını’’ da belirttiler.

Bu arada, son depremin Arap Yarımadası'nın kuzeye doğru hareket etmesinden kaynaklandığı görüşü bazı uzmanlar tarafından ortaya atıldı. CNN'e açıklama yapan uzmanlar, her yıl, Türkiye'dekine eşit şiddette yaklaşık 18 deprem meydana geldiğini söylediler.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!