40 ilde çiftçiye kuraklık desteği verilecek

Güncelleme Tarihi:

40 ilde çiftçiye kuraklık desteği verilecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2007 09:58

Seçim öncesi 40 ilde buğday, arpa, fiğ, ve korunga eken çiftçilere kuraklık desteği verildi. Ayrıca, kuraklık desteği alacak olan çiftçilerin kredi borçları da bir yıl süreyle ertelendi.

Haberin Devamı

“2007 Yılı İlkbahar Döneminde Türkiye’nin Çeşitli İllerinde Meydana Gelen Kuraklık Nedeniyle Zarar Gören Çiftçilere Nakdi Desteğin Hibe Olarak Verilmesine ve Bu Çiftçilerin Ziraat Bankası AŞ ile Tarım Kredi Kooperatiflerine Olan Tarımsal Kredi Borçlarının Ertelenmesine İlişkin” Bakanlar Kurulu Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

BUĞDAYA 15 YTL KURAKLIK DESTEĞİ

Karara göre 40 ilde buğday, arpa, fiğ, ve korunga eken çiftçilerin kredi borçları ertelendi. Ürünlerinin yüzde 25 ve üzerinde zarar gördüğü hasar tespit komisyonları tarafından belirlenen Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı çiftçilere, sertifikalı tohumluk ihtiyacının karşılanması amacıyla, kaybettikleri ürün miktarına karşılık gelen alan için buğdayda 15 YTL/dekar, arpa ve korunga için 12 YTL/dekar, fiğ için 20 YTL/dekar tutarında kuraklık desteği ödenecek. Destekten yararlanmak isteyen çiftçiler 31 Temmuz’a kadar Tarım İl veya İlçe Müdürlüklerine başvurabilecek. Ödemeler banka aracılığı ile yapılacak. çiftçiye yapılacak nakdi ödeme tutarının yüzde 0.2’si oranında Bankaya hizmet komisyonu ödenecek.

Kuraklık desteklemelerinden haksız yere faydalandığı tespit edilen çiftçiler beş yıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlanamayacak.

ÇİFTÇİLERİN TARIMSAL KREDİ BORÇLARI BİR YIL ERTELENDİ

Kuraklık desteği alan çiftçilerin aynı zamanda tarımsal kredi borçları da ertelenecek. Banka ve Tarım Kredi Kooperatifleri (TKK) tarafından kullandırılan ve bu kararın yayımı tarihi itibarıyla vadesi henüz gelmemiş veya vadesinden itibaren 90 günlük bekleme süresi içerisinde olanların tarımsal kredi borçları bir yıl ertelenecek. Düşük faizli krediler uyarınca tahakkuk ettirilecek gelir kayıpları, talepleri üzerine banka aracılığı ile TKK’ye Hazine Müsteşarlığı tarafından avans olarak ödenecek.

ERTELENEN KREDİ BORÇLARINA YÜZDE 7 FAİZ

Ertelenen tarımsal kredi borçlarına erteleme döneminde Banka ve TKK tarafından yüzde 7 faiz uygulanacak. Kredi borçlarının ertelenmesini isteyen çiftçilerin bir ay içerisinde yazılı olarak borçlu bulundukları bankaya ve TKK’ye müracaat etmesi gerekiyor.

KURAKLIK DESTEĞİNDEN FAYDALANACAK İLLER

Kuraklık desteklemelerinden faydalanacak iller; “Adana, Afyonkarahisar, Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bolu, Burdur, Çankırı, Çorum, Denizli, Eskişehir, Gaziantep, Gümüşhane, Hatay, Isparta, İzmir, Kahramanmaraş, Karaman, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mersin, Muğla, Nevşehir, Niğde, Ordu

Samsun, Sinop, Sivas, Tokat, Uşak, Yozgat.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!