40 bin mühendise deprem eğitimi

Güncelleme Tarihi:

40 bin mühendise deprem eğitimi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2018 22:36

21 yılın ardından güncellenen ve inşatta her şeyi değiştirecek deprem haritası için yaklaşık 40 bin mühendis eğitilecek. AFAD’ın ekim ayında başlatmayı planladığı eğitimler uzaktan internet aracılığıyla olacak. Uzmanların deprem yönetmeliği ve deprem haritasını anlatacağı eğitimlerde sınav da yapılacak. AFAD Deprem Dairesi Başkanı Murat Nurlu, “İnşaat sistemini sil baştan değiştirecek deprem yönetmeliğini anlatacağız” dedi.

Haberin Devamı

AFET ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) yayımladığı deprem haritası ve yeni deprem yönetmeliği Türkiye’de inşaatın da yapısını sil baştan değiştiriyor. AFAD, inşaatta yapılacak değişiklikler öncesi 40 bin inşaat mühendisine eğitim verecek. Eğitim projesini Hürriyet’e anlatan AFAD Deprem Dairesi Başkanı Murat Nurlu, şunları söyledi:

SINAV SİSTEMİ OLACAK

“Ekim ayında deprem riski ve inşaatlarda yapılan yeniliklerle ilgili eğitim çalışmalarına başlayacağız. İnternetten yapılacak eğitimlerde deprem yönetmeliğini anlatacağız. Türkiye’de 30-40 bin inşaat mühendisine ulaşmayı planlanıyoruz. Eğitimlerimiz ücretsiz olacak. Uzmanlar internet üzerinden yeni yönetmeliği anlatacak. Mühendislere ulaşmamız çok önemli. Eğitimde bölüm bölüm sınavlar olacak. Sınavda başarılı olamayan kişi bir sonraki bölüme geçemeyecek. Eğitim mecburi değil, özellikle özel sektörden katılım olacak.

Haberin Devamı

İNŞAATTA BÜYÜK DEĞİŞİMLER

Türkiye’de inşaat sistemini sil baştan değiştiren bu sistemde eğitim çok önemli. Sistemin deprem riskini önemli ölçüde azaltacağına inanıyoruz. Tabi bu yeni depremlerde test edilecek. İnşatta büyük değişimler olacak. Katsayılar kullanılacak. Çok daha güvenli binalar olacak.”

HAZİRANDA RİSK AZALDI

AFAD’ın deprem riski haritasına göre, 2018 yılının en düşük ayı haziran. Yaz aylarında özellikle Ege Bölgesi’nde görülen depremler turizmi de etkiliyor. Depremde düşüşün önemli ölçüde olmadığını ifade eden Nurlu, “Veriler artabilir de azalabilir de. Önceden veriler artıyor, yaz ayında deprem olacak ya da olmayacak şeklinde açıklama yapmak mümkün değil” ifadesini kullandı.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!