4. yüzyıldan 2000'e kilise müziği

Güncelleme Tarihi:

4. yüzyıldan 2000e kilise müziği
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2000 00:00

Haberin Devamı

Dünya tarihini değiştiren olaylara sahne olmuş, tarih boyunca birçok kültüre evsahipliği yapmış Anadolu, binlerce yıldır olduğu gibi hala dünyanın her köşesinden insanlar için gizemini ve çekiciliğini koruyor. Hz. İsa'nın doğumunun 2000. yılını kutlayan Hıristiyanlar için de Anadolu büyük anlam taşıyor. Çünkü Hıristiyanlığın yayılması sırasında Hz. Meryem ve Hz. İsa'nın havarilerinin Anadolu'da yaşadığı biliniyor.

Halkları müzik yoluyla birbirine yakınlaştırmayı amaçlayan 2000 Yılı Müzik Birliği (Association Musique 2000) de bu kapsamda 10 Haziran'da Kapadokya'da dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen misafirlere 4. yüzyılda Kapadokya'da yazılan kilise müziğinden örnekler sundu. Orkestra, bugün de İstanbul'da Saint Antoine Kilisesi'nde saat 21.30'da konser verecek. Her döneme ait kutsal müziği düzenleyip konserler veren grup, Paris bölgesi kökenli ve çeşitli alanlarda öğrenim görmüş 63 müzisyen ve şarkıcıdan oluşuyor.

Bu proje Türkiye'nin kültürel alanda tanıtımını yapmak isteyen bir gönüllü gruba ait. Yaklaşık dört aydır yoğun olarak çalışmalarda bulunan bu grup üyelerinden Monik Allegre İpekel, amaçlarının Türkiye'yi çok seven yabancılara anlamlı tanıtımlar yapmak olduğunu söylüyor. İpekel, projenin amacını da şöyle açıklıyor: ‘‘On senedir bana her yaz Fransa'dan misafir gelir. Her gelişlerinde 'Memleketiniz dünyanın en güzel memleketi,' derler. Hakikaten Türkiye'yi çok seviyorlar. Ama Türkiye'nin dışarda tanıtımı yeterli değil. Biz de onların bu sevgisinden yola çıkarak böyle bir organizasyonu yapmaya karar verdik. 4. yüzyılda Aziz Pavlus, Kapadokya'da havarileriyle yaşarken müzik ezgilerini Aziz Nicola Kilisesi'nde gerçekleştiriyor. O tarihten sonra da o şarkılar Şan Gregoryan olarak yazılıyor. Bizanslılar zamanında da Şan Bizanten olarak tanınıyor. Bizans şarkılarından sonra bugünkü kilise müziği oluşuyor. Bu, kilise müziğini icra eden sanatçılar için çok önemli bir bilgi. Türkiye'ye geleceklerini duyunca da hiçbir ücret talep etmediler. İşte Kapadokya'da 4. yüzyılda yapılmaya başlanan kilise müziği şimdi de 2000'de icra edilecek.''

Geliri depremzedelere bağışlanacak organizasyonun sponsorluğunu Demokratik İlkeler Derneği (DİD), O/PET, Turkish Airlines, Türk Kalp Vakfı ve Ulusoy üstlendi. Turun taşımacılık organizasyonunu gerçekleştiren Ulusoy adına açıklamada bulunan Pelin Ulusoy, ‘‘Bu proje bizim için çok heyecan verici oldu. Genç bir turizmci olarak Türkiye adına böylesine bir tanıtımın yapılmasını her zaman destekliyorum,'' dedi.

2000 Yılı Müzik Birliği

Orkestra, Pascale Jeandroz yönetiminde iki topluluktan oluşuyor: E.V.N. (Ensemble Vocal de Neuilly-Neuilly Vokal Topluluğu) ve Pascale Jeandroz Enstrümantal Topluluğu. 1947 yılında kurulan E.V.N, Paris bölgesindeki en eski vokal topluluklarından biri ve 40 koristten oluşuyor.

1992’de kurulan Pascale Jeandroz Enstrümantal Topluluğu ise, bölge konservatuvarları tarafından en üst düzey ödüllere değer görülen veya büyük Fransız orkestralarında çalan profesyonel müzisyenlerden oluşuyor. Solistli veya solistsiz oda müziği repertuvarının yanı sıra, lirik veya korolu büyük eserler seslendiriyor.

Pascale Jeandroz ise, Grenoble Konservatuvarı'nda piyano ve keman eğitimi gördü, sonra da Paris Ulusal Yüksek Müzik Konservatuvarı'nda nota yazım dersleriyle orkestra yönetimine yöneldi. Ecole Normale Superieure de Musique'den şeflik diploması alan Jeandroz, Krakowiak Orkestrası, Alfred Lövenguth Gençler Senfoni Orkestrası, Creuse Enstrümantal Topluluğu, Vivaldi Orkestrası, Studi Operası ve Binome Tiyatrosu'nun başına geçti. Pascale Jeandroz Enstrümantal Topluluğu'nu, Neuilly Vokal Topluluğu'nu ve Millet Meclisi korolarını da yönetiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!