4 turda Dursun’u seçtiler

Güncelleme Tarihi:

4 turda Dursun’u seçtiler
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2010 00:00

Anayasa Mahkemesi üyeliği için Sayıştay’ın önerdiği iki adaya 2. turda 1’er oy çıkınca, kimin son tura kalacağını belirlemek için fazladan bir oylama daha yapıldı. 3. turda AK Partililerin verdiği 256 oyla Hicabi Dursun seçildi. MHP’li Meclis Başkanvekili Meral Akşener, Divan’ı, CHP’liler de Genel Kurul’u terk etti.

MECLİS, Anayasa’nın yeni hükümlerine göre Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) göndereceği ilk üyeyi “eşit oy” krizinin gölgesinde olaylı bir oturumla seçti. Sayıştay’ın gönderdiği iki adaya ikinci turda 1’er oy çıkınca, hangisinin son tura katılacağını belirlemek için fazladan bir tur daha yapıldı. Anlaşmazlık üzerine MHP’li Meclis Başkanvekili Meral Akşener, Divan’ı, CHP’liler de Genel Kurul’u terk etti.

MHP: Bu bir atamadır

Sayıştay Genel Kurulu’ndaki ön seçimde 40 oy alan Rıdvan Güleç, 35 oy alan Cavit Özkahraman ile 28 oy alan Hicabi Dursun için dün Meclis Genel Kurulu’nda seçim yapıldı. Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala’nın okul arkadaşı olan Hicabi Dursun, AK Partililerin 256 oyu ile üçüncü turda seçildi. Anayasa’daki boşluk oylamaların krize dönüşmesine neden oldu.
Muhalefet, boş ve geçersiz oy kullandı. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, üyelerin özgeçmişlerini bile görmediklerini belirterek, “Kim, kime, neden oy kullandığını bilmiyor. Milletvekillerimiz seçim mi yapıyor, yoksa önlerine geleni mi onaylıyor? Bu bir atamadır” dedi.

Dursun, ilk oylamada seçilmesi için gerekli olan 367 oyu, ikinci turda ise gerekli 276 oyu alamadı. Güler ve Özkahraman, ikinci turda 1’er oyla eşit duruma düştü. Anayasa en çok oy alan iki adayın son turda yarışmasını öngördüğünden, ikincilerin eşitliği soruna dönüştü. AK Partililer, ikinci turun yenilenmesini istedi. MHP ve CHP’liler ise “Birinci zaten belli. Başkanlık Divanı toplansın bir çözüm bulsun, görüşmeleri yarına erteleyelim” dedi.

Anlaşmazlık üzerine MHP’li Akşener kürsüden indi. Onun yerine gelen AK Partili Başkanvekili Nevzat Pakdil ikinci turu yenileyeceğini açıkladı. MHP’li Vural, “Böyle emrivakilerle oylama olmaz. Zorbalık yapıyorsunuz. Bu yaptığınız parti devleti” diye itiraz etti. CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol da “Bu oylamayı yaptıramazsınız. Anayasa’da olmayan bir hususu başkanvekili re’sen nasıl doldurur? Bu seçimi şimdiden gayrimeşru hale getirirsiniz” dedi. MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da “Bunun adı dayatmadır, bu çoğunluk sultasıdır” dedi.

Protesto ettiler

“Bir seçimin yapılması gerekiyor” diyen Pakdil oylamaya geçince CHP’liler salonu terk etti MHP’liler de sıralara vurarak protesto etti. Yenilenen turda AK Parti oyları paylaştırınca Dursun’a 190, Güleç’e 31, Özkahraman’a 8 oy çıktı. Dursun nitelikli çoğunluk aranmayan üçüncü turda 256 oyla seçildi, Güleç ise 6 oyda kaldı.

Meclis, gelecek hafta da Türkiye Barolar Birliği’nde ön seçimden geçecek 3 aday arasından seçim yapacak. Böylece AYM’nin üye sayısı 17’ye tamamlanacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!