4 lider imzayı attı: İşte ortak bildiri

Güncelleme Tarihi:

4 lider imzayı attı: İşte ortak bildiri
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2018 20:51

Suriye konulu dörtlü zirvenin ardından yayımlanan bildiride liderler, teröre karşı mücadeleye devam etme gerekliliğinin altını çizerken, etkili önlemlerin tam olarak uygulanması ve tüm ilgili tarafların hükümlere riayet etmesi suretiyle sağlanacak kalıcı bir ateşkesin önemini vurguladı.

Haberin Devamı

DÖRTLÜ zirvenin ardından yayınlanan ortak bildiride, kapsayıcı bir siyasi sürece destek belirtildi ve şu maddeler sıralandı;

- Suriye’nin egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğü ile Birleşmiş Milletler’in amaç ve ilkelerine olan kuvvetli taahhüt teyit edilmişdir.

- İhtilafa askeri çözüm getirilemeyeceği ve siyasi süreç yoluyla sona erdirilebileceğine dair güçlü inancın altı çizilmişdir.

- BM tarafından terörist olarak tanımlanan DEAŞ, Nusra Cephesi ile El Kaide ve bağlantılı gruplarla mücadelede kararlılık teyit edilmişdir.  Suriye ile komşu ülkelerin ulusal güvenliğine zarar vermeyi amaçlayan ayrılıkçı gündemleri reddetme kararlılığı ifade edilmiştir.

-Soçi’de imzalanan muhtıra memnuniyetle karşılanmış; muhtırada öngörülen etkili önlemlerin tam olarak uygulanması ve kalıcı ateşkesin önemi vurgulanmıştır.

Haberin Devamı

- Herhangi bir tarafça kimyasal silah kullanılmasına azami surette karşı olunduğu teyit edilmiştir.

- BM’nin yardımı ve Suriyelilerin öncülüğünde yürütülecek siyasi sürece destek ifade edilmiştir. Ayrıca BM gözetiminde, diaspora mensuplarının da dahil olacağı seçimlerin zeminini oluşturmak ve anayasal reformu gerçekleştirecek komitenin toplanması için çağrıda bulunulmuştur.

- Başta Türkiye, Lübnan ve Ürdün olmak üzere, ev sahibi ülkelerle dayanışma içinde olunduğu teyit edilmiş, mültecilerin ve ülke içinde yerlerinden edilmiş kişilerin güvenli ve gönüllü olarak geri dönüşleri için gerekli şartların oluşturulması ihtiyacına işaret edilmiştir.

- Suriye’de barış ile istikrar için gerekli koşulların tesisi, siyasi bir çözümün teşviki ve bu bağlamda uluslararası dayanışmanın güçlendirilmesi için birlikte çalışma taahhüt edilmiştir.            

 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!