4 başkan daha gidiyor

Güncelleme Tarihi:

4 başkan daha gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 1998 00:00

Haberin Devamı

İçişleri Bakanlığı'nın irticai faaliyetler soruşturması kapsamında inceleme yapan müfettişler, İstanbul'un FP'li Sultanbeyli, Samandıra, Beykoz ve Gaziosmanpaşa belediye başkanlarının da görevden alınmasını istediler. Önceki gün de 3 FP'li başkanın görevine son verilmişti.

İrticaya destek veren belediye başkanlarına karşı İçişleri Bakanlığı'nca başlatılan soruşturma genişliyor. Önceki gün Kartal, Yenişehir ve Eruh belediye başkanlarının görevden alınmalarının ardından, mülkiye başmüfettişleri, İstanbul Sultanbeyli, Samandıra, Beykoz ve Gaziosmanpaşa belediye başkanlarının da görevden alınmasını istedi.

Sultanbeyli Belediyesi'ne yönelik şikayetlerle ilgili incelemede bulunan Mülkiye Başmüfettişi Cengiz Akın, Belediye Başkanı Ali Nabi Koçak'ın görevden alınmasını talep etti. Müfettişin hazırladığı raporda, Koçak'ın ısrarla Atatürk ve cumhuriyet aleyhtarı görüntü sergilediği belirtildi. Koçak'ın 1993, 1994 ve 1995 yıllarındaki 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı tören ve kutlamaları, 29 Ekim 1994'teki Cumhuriyet Bayramı törenleri, 10 Kasım 1994'deki Atatürk'ü anma programı ve 30 Ağustos 1995 Zafer Bayramı törenlerine katılmadığı da hatırlatıldı. Törenlere katılmama gerekçeleriyle ilgili belge, kayıt, rapor ve resmi yazışmaları inceleyen Akın, Koçak'ın görevli olarak Ankara'da bulunduğu veya raporlu olduğunu belirttiği halde, aynı günlerde Sultanbeyli Belediyesi'nde görevinin başında olduğunu saptadı. Akın soruşturma raporunda şöyle dedi:

‘‘Koçak'ın, bu tarihlerde belediyede bulunduğu tesbit edilmiştir. Böylece görevli yazıları ve alınan raporlarla milli bayramlara ve 10 Kasım Atatürk'ü anma programına katılmama iradesinin kanuna karşı hile ile kamufle edilmeye çalışıldığı anlaşılmıştır.’’

EZBERE RAPOR YAZILMIŞ

Müfettiş raporunda, Koçak hakkında İstanbul Valiliği'nin yaptırdığı soruşturmaya ilişkin ilginç bir tespitte de bulunuldu. Müfettiş Akın, Koçak'ın bütün bu eylemleri bilinmesine karşın, iddiaları incelemek üzere muhakkik tayin edilen İstanbul Valiliği Özel İdare Müdürlüğü Kontrol Memuru Ayhan Otlatıcı'nın belediye mahalline gitmediğini, belge, kayıt ve yazıları incelemediğini, ilgili kişilerin ifadelerine ve bilgilerine başvurmadığını belirtti. Otlatıcı'nın, Koçak'a yazdığı iki yazı ve bunların cevabı ile yetinerek, ‘Başkan Koçak hakkında yasal işlem yapılmasına mahal olmadığı’ kararını verdiği de raporda dile getirildi. Müfettiş raporunda, ‘‘Hem Ali Nabi Koçak, hem de Ayhan Otlatıcı hakkında kanunu muvakkat hükümleri uyarınca cezai soruşturma açılması gerekmektedir’’ denildi.

ATATÜRK ANITI OLAYI

Soruşturma dosyasında, İstanbul 2'nci Zırhlı Tugay Komutanı ve İstanbul Doğu Garnizon Komutanı Tuğgeneral Doğu Silahçıoğlu'nun, 1996 yılında Sultanbeyli Belediye Başkanı Ali Nabi Koçak hakkında yaptığı şikayetlere de yer verildi. 2 yıl önce Tuğgeneral Silahçıoğlu'nun ısrarlarına rağmen Koçak'ın ilçeye Atatürk anıtı yaptırmadığı, ücretsiz yaptırılacağı belirtildiğinde ise ısrarla yer göstermediği kaydedildi. Ardından Silahçıoğlu'nun yaptırdığı Atatürk anıtını, Koçak'ın ‘yer değiştirme’ bahanesiyle yıktırmak istediği de vurgulandı.

Gerekçe: Partizan tutum

İçişleri Bakanlığı müfettişleri, Sultanbeyli Belediye Başkanı'nın yanısıra, ‘Partizanca tutum ve davranışlar içine girerek yandaşlarını kayırdıkları’ gerekçesiyle, eski RP'li İstanbul Samandıra Belediye Başkanı Abdullah Bayram, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Recep Koral ve Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek'in de görevden alınmaları için rapor hazırladı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!