4 aydınlatma yapıldı, ilerlediler

Güncelleme Tarihi:

4 aydınlatma yapıldı, ilerlediler
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2012 00:00

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, olaydan önce bölgedeki teröristlerin telsiz görüşmelerinde dikkati çeken bir artışın saptandığını, Kandil ve Zap’tan Haftanin’e gönderilen grupların bölgede toplandığı yönünde istihbarat geldiğini anlattı. Atalay, Genelkurmay’ın bu olaydaki şeffaf ve dürüst tutumunun çok önemli olduğunu belirtirken, şunları anlattı: “İnsansız Hava Aracı’na ait görüntülerin ulaşması üzerine, terörist olduğu değerlendirilen bu gruba önce ikaz ve hedefin teyidi için saat 19.35 ve 19.45’te 2 atışta 4 aydınlatma yapıldı. Herhangi bir ikazın gelmemesi ve grubun aynı tertipte intikaline devam etmesi üzerine Hava Kuvvetleri uçakları ile grup ateş altına alınmıştır. Grubun terörist olarak değerlendirilmesinde şu hususlar etken olmuştur:
A) Haftanin bölgesi bölücü terör örgütünün yıllardır kontrol altında bulundurduğu, dağ kadrosunun lojistik irtibatını sağlayan, yurt içinde Cudi Dağı, Beytüşşebap ve Bestlerdereler bölgelerine terörist aktarımına imkan veren, Şırnak bölgesindeki karakol ve üst bölgelerine saldırı için kullanılan alan olması, ayrıca tamamen sivil halktan arındırılmış ve bölücü terör örgütü mensuplarına terk edilmiş bir bölgenin olması. Bölücü terör örgütü ile irtibatı olmayan ve izin almayan kişilerin Haftanin bölgesine girebilmesinin oldukça güç olması.
B) Olay öncesinde Haftanin bölgesinde görüntülerin; Uludere, Ortasu ve Gülyazı bölgesinde konuşlu askeri birlikler hakkında araştırma yaptıkları, Ortasu’yu mücavir alanda Türkiye’ye aktarılması planlanan bir grup terör örgütünün beklediği, Kandil ve Zap bölgelerinden Haftanin’e gönderilen grupların bölgede toplanmakta oldukları yönünde istihbarat bilgilerinin Gülyazı ve Ortasu bölgelerinde bir eylem planlaması olabileceği değerlendirmesini güçlendirmesi.”

Daha sonra CHP adına konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu şunları söyledi: “Sayın Bakan eline verilen bir belgeyi okudu, keşke söylediklerinin 10’da 1’i doğru olsaydı. Köylülerin gidişlerinden de dönüşlerinden de taburun haberi var. Dönüşte yolları kesilmiş, bir yerde toplanmaları sağlanmış ve öldürülecek şekilde bombalanmışlar.”

F-16’nın arızası

28 Aralık’ta bombardıman için kaldırılan iki F-16’dan birinin arızalandığı, yerine yenisinin uçurulduğu da ortaya çıktı. Başbakan Erdoğan Bakanlar Kurulu’nda bu bilgiyi verdi.

Uludere’ye 3 müfettiş

IRAK sınırındaki Şırnak’ın Uludere ilçesinde 35 kişinin öldüğü bombardımanla ilgili İçişleri Bakanlığı tarafından 3 müfettiş görevlendirildi. Şırnak Valisi Vahdettin Özkan, “Müfettişler çalışmalarına başladı” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!