4 Aralık günü eczaneler kepenk kapatacak

Güncelleme Tarihi:

4 Aralık günü eczaneler kepenk kapatacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2009 14:29

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör, 4 Aralık’ta yürürlüğe girecek olan son fiyat kararnamesi ile bir çok eczanenin kepenk kapatacağını ileri sürdü. Semih Güngör bu yüzden aynı gün eczaneleri açmayacaklarını belirterek, eylemin “uyarı” amaçlı olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

İstanbul Eczacı Odası Konferans Salonu’nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Oda Başkanı Semih Güngör, “Beş yılın sonunda hastalarımız birikmiş muayene ücretlerini, ilaç fiyat farklarını ceplerinden ödemeden ilaçlarına ulaşamaz hale geldi. Türkiye genelindeki yaklaşık 24 bin eczane, referans fiyat uygulamaları, süreklilik kazanan ilaç fiyat indirimleri nedeniyle ciddi sermaye kayıplarına uğramasına ve sanayi iskontolarının eczanelere getirdiği yüke karşın, sağlıklı ve eksiksiz bir ilaç hizmetini büyük bir özveriyle sürdürdü” dedi.

Semih Güngör, sağlıkta ve ilaçta uygulanan yanlış politikalara ek olarak hükümetin ekonomik krizle birlikte bütçeden ilaca ayrılan payı kıstığını ileri sürdü. Hükümetin son olarak aldığı tasarruf tedbirleri ile eczanelerin tasfiyesinin altına imza attığını belirten Semih Göngör, “8000 eczanenin tasfiye süreci daha da hızlanacaktır. Önümüzdeki süreçte bu eczanelerin büyük bir bölümü zorunlu olarak kepenk indirecektir. Eczanelerimizin teker teker kapanmasına seyirci kalmayacağız. Bu faturanın bedeli giderek ağırlaşacak. 4 Aralık'ta yürürlüğe girecek olan önlemler paketi ile de binlerce eczanenin tasfiyesinin önü açılacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

İŞTE TALEPLER
Semih Güngör, eczanelerin ilaç hizmetini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için taliplerini şöyle sıraladı:
* İlaç Fiyat Kararnamesi'nde yer alan eczacı karlılık oranı yükseltilmeli.
* Eczacıya kutu başına meslek hakkı verilmeli.
* İlaç firmalarının kamuya yaptıkları iskontoların eczane ekonomilerine getirdiği yükü ortadan kaldıracak düzenlemeler acilen yapılmalı.
* İlaç fiyat düşüşlerinde eczanelerde oluşan ekonomik kayıpları karşılayacak yasal önlemler alınmalı
Semih Güngör, bu taleplerin karşılanmaması halinde 10-13 Aralık'ta Ankara'da yapılacak Türk Eczacıları Birliği Olağan Genel Kurulu'nda daha etkili adımların konuşulacağını anlattı.

EYLEMDE NÖBETÇİ ECZANE
Semih Güngör eylem günü bütün illerde yeterli sayıda eczanenin nöbetçi kalacağını söyledi. Özellikle reçete çıkışlarının yoğun olduğu hastane ve sağlık birimleri çevrelerinde nöbetçi ezcane sayısının artırılacağını belirten Semih Güngör, bu şekilde mağduriyetinin önüne geçileceğini aktardı.

Haberin Devamı

Türkiye genelindeki yaklaşık 24 bin eczanenin referans fiyat uygulamaları, süreklilik kazanan ilaç fiyat indirimleri nedeniyle ciddi sermaye kaybına uğradığını kaydeden Semih Güngör, bir soru üzerine 4 Aralık'ta uygulamaya girecek olan ilaç fiyat kararnamesi ile eczacıların ekonomik olarak yok edilmek istendiğini iddia etti. Zor durumda olan 8 bin eczaneden yarıdan fazlasının şu anda dağıtım kanallarının iyi niyetiyle ayakta durabildiğini savunan Semih Güngör, eczanelerin yok olmasının ilaç hizmetinde aksamalara neden olacağını söyledi. Semih Güngör, "Eczanelerin kapanması nedeniyle boşluk oluşmasıyla, Türkiye’de ilaç hizmeti vermek isteyen kurumlara da gün doğacak" dedi. Semih Güngör, ilaç sanayicilerinin eczacının zararlarının karşılanması konusunda verdiği sözlerin bugüne kadar yerine getirilmediğini, ilaç sanayinin çok büyük karlar elde etmesine rağmen eczanelerin sıkıntı içinde olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

İLAÇLARI İADE EDECEKLER
Semih Güngör, 4 Aralık'ta yeni ilaç fiyat kararnamesinin uygulamaya girmesiyle 2 bin 379 kalem ilacın fiyatının düşeceğini hatırlatarak, bu ilaçların tüketim açısından temel ilaçlar olduğuna işaret etti. Güngör, fiyatları düşen ilaçları 5 Aralık Cumartesi günü dağıtım kanalları aracılığıyla ilaç sanayiine iade edeceklerini, bu ilaçların eczanelerde tekrar satılabilmesinin ancak eczacıların taleplerinin karşılanmasıyla mümkün olacağını vurguladı.

Bu arada 3 Aralık Perşembe günü tüm illerde eczacıların Sosyal Güvenlik Kurumları'nın il müdürlükleri önünde eylem yapacaklarına dikkat çeken Semih Güngör, eczanelerin kapalı olacağı 4 Aralık Cuma günü saat 12.30’da Tünel’den Taksim’e bir yürüyüş düzenleneceğini de bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!