4,5 milyon kişi gördü

Güncelleme Tarihi:

4,5 milyon kişi gördü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2011 16:47

Dünyanın en büyük müzelerinden biri olan New York'taki “Metropolitan Müzesi”ni yılda 4,5 milyon kişi ziyaret ediyor.

Haberin Devamı

Yaklaşık 200 bin metrekarelik alanda kurulu, iki milyondan fazla sanat eseri ve tarihi eserin sergilendiği müzede, Anadolu topraklarından getirilmiş çok sayıda eser de bulunuyor.

1870 yılında kapılarını açan müzede Amerikan, Mısır ve Avrupa medeniyetlerinin sanat eserleri 19 bölüm halinde sergileniyor.
Tanıtımlarında “En rahat ayakkabılarınızı giyip gelin” sloganını kullanan müze, ziyaretçilerine, Klasik Çağdan Eski Mısır Dönemine ait sanat eserleri, Avrupa'nın hemen hemen tüm önde gelen ressam ve heykeltraşlarının çalışmaları, Amerikan modern sanatından eserler, Afrika, Asya, Okyanusya, Bizans ve İslam sanatlarından örnekler barındırıyor.

4,5 milyon kişi gördü

Haberin Devamı

Müzede, dünya genelinde kullanılan tüm müzik enstrümanlarından örnekler, kostümler, takılar, antik çağ silahları ve zırhları, Roma İmparatorluğu döneminden günümüz Amerikasına geniş bir alanı kapsayan iç mimari dekorasyon eserleri de yer alıyor.

ANADOLU'YA AİT ESERLER

New York'taki Metropolitan Sanat Müzesi'nde Anadolu topraklarından getirilen pek çok eser de “Yunan ve Roma Sanatı”, “Antik Yakın Doğu” ve “İslam Sanatı” bölümlerinde görülebiliyor.

Anadolu'dan getirilenler arasında bazı Sardes dönemi eserlerinin yanında, Lidya ve Bergama antik dönemi, Antakya'daki ilk Hristiyanlık dönemi, Hitit dönemi ve Osmanlı İmparatorluğu'na ait eserler bulunuyor.

İzmir'in Yunan ordularınca işgali sırasında İzmir Lisesi depolarında korunan Sardes Antik Kenti kazısı eserlerinin Amerikan Konsolosluğu tarafından bir gemiyle New York'a götürüldüğü, zaferin ardından Atatürk'ün emriyle 1924'te bu eserlerin bir kısmının geri getirildiği biliniyor.
Müzede uzun bir dönem sergilenen Karun Hazineleri de 1987 yılında açılan davanın sonunda 1993 yılında ABD tarafından Türkiye'ye iade edilmişti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!