4+4+4’e AYM vizesi

Güncelleme Tarihi:

4+4+4’e AYM vizesi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2012 00:00

Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran 4+4+4 yeni kademeli eğitim modeli, Anayasa vizesi aldı ve bu yılki uygulama devam edecek.

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesi (AYM), CHP’nin kamuoyunda “4+4+4 yasası” diye bilinen ilköğretim yaşını 66 aya indiren ve ortaokul-liselerde Kuran-ı Kerim ve Hz. Peygamber’in hayatının isteğe bağlı seçmeli ders olarak okutulacağını öngören yasanın iptali istemiyle yaptığı başvuruyu dün reddetti.
CHP, İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu’nun, 66 aylıkların okula gönderilmesini düzenleyen 1’inci maddesi, eğitim süresini 4+4+4 diye düzenleyen 2’nci maddesi başta 12 maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulmasını için AYM’ye başvurmuştu.

Takdir yetkisi Meclis’in

Anayasa Mahkemesi dün 16 maddelik gündeminin son sırasındaki başvuruyu görüşmeyi akşam 20.30’da tamamladı. Mahkeme, CHP’nin 4+4+4’ün anayasanın eşitlik, laiklik, eğitim ve öğretime ilişkin temel ilkelerine aykırı olduğu itirazlarını reddetti. AYM, eğitim sistemini belirleme konusunda takdir hakkının yasa koyucuda olduğu ve düzenlemelerin anayasaya aykırı olmadığı gerekçeleriyle iptal istemlerini geri çevirdi.              

CHP  ne  istedi?

Haberin Devamı

CHP, daha önce de 4+4+4 yasasının şekil bakımından iptali istemiyle başvurmuş, bu da oybirliği ile reddedilmişti. CHP’nin itiraz ettiği noktalıran başında şu maddeler vardı:

Eğitim yaşının 5.5’a çekilmesine, ? İlköğretimin, 4 yıl süreli ve zorunlu ilkokul ile 4 yıl süreli ve zorunlu ortaokuldan oluşan bir Milli Eğitim ve Öğretim Kurumu olmasına,

Ortaokulların, ilkokullarla veya liselerle birlikte de kurulabilecek olmasına, ? İlköğretim kurumlarının, zorunlu ve tercihe imkan veren ortaokullar ile imam hatip ortaokullarından oluştuğunu öngören hükme, ? Ortaokul ve liselerde, Kur’an-ı Kerim ve Hz. Peygamberin hayatının, isteğe bağlı seçmeli ders olarak okutulacak olması.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!